Specialioje kapavietėje Šiluvoje vėl laidos Kauno ligoninėse mirusius kūdikius – Kas vyksta Kaune

Specialioje kapavietėje Šiluvoje vėl laidos Kauno ligoninėse mirusius kūdikius

Kūdikių kapas Šiluvoje./S. Javaitytės nuotr.
Kūdikių kapas Šiluvoje./S. Javaitytės nuotr.

Spalio 13 d., sekmadienį, po 12 val. Šv. Mišių Šiluvos bazilikoje antrus metus iš eilės šio miestelio kapinėse bus palaidoti iki 22-os nėštumo savaitės ligoninėse po persileidimo ar aborto mirę kūdikiai. Lietuvoje jau šešerius metus patys tėveliai turi galimybę palaidoti tokius vaikelius, tačiau sudėtingoje situacijoje ne visi gali arba tiesiog nesužino apie tokią galimybę, informuoja Kauno arkivyskupija.

Laidotuvių data parinkta artėjant spalio 15-ajai, kuri minima kaip Kūdikio netekties diena (Baby Loss Awarness Day). Ši diena 1983 metais buvo pradėta minėti JAV. Tądien prisimenami ir malda palydimi visi per anksti išėję mažyliai ir jų tėveliai, 19 valandą namuose ant palangių uždegamos žvakutės.

Šiomis laidotuvėmis Šiluvos kapinėse yra įgyvendinamas LR Sveikatos apsaugos ministro (SAM) 2019 m. birželio 11 d. įsakymas (Nr. V-697), kuriuo medicinos įstaigos įpareigotos embrioną ir vaisių iki 22-os nėštumo savaitės atskirti nuo medicininių atliekų, rinkti iki pusės metų, kremuoti ir palaidoti.

Kūdikių kapas Šiluvoje./S. Javaitytės nuotr.

Kauno arkivyskupija bendradarbiauja su medicinos įstaigomis dėl paskutinio šio įsakymo punkto – palaidoti. Buvo kreiptasi į Raseinių rajono savivaldybę. Ji Šiluvos kapinėse skyrė kapavietę, kur kasmet yra laidojami Kauno arkivyskupijos teritorijoje veikiančiose ligoninėse palikti minėtų vaikelių palaikai.

Lietuva yra viena pažangiausių Europos valstybių, kurioje embrionas nuo pat prasidėjimo laikomas žmogaus palaikais, o ne medicinine atlieka. Nuo 2018 m. gegužės 1 d. mūsų šalyje įsigalioję LR Žmonių palaikų laidojimo įstatymo pakeitimai pripažino žmogumi vaisių iki 22-os nėštumo savaitės ir suteikė teisę būti palaidotam. Po to SAM ministro įsakymu (Nr. V-570) buvo leista tėvams pasiimti palaidoti tokius vaikelius šeimos ar neatlygintinai skirtame naujame kape, užpildant ligoninėje prašymą per keturias dienas nuo įvykusio persileidimo ar aborto.

Panašių kapų galima rasti Latvijoje, Lenkijoje, Italijoje, JAV bei kitose šalyse. Šiluvoje esanti kapavietė yra kol kas vienintelė bendra Lietuvoje, būtent šitokiems vaikeliams skirta ir kas metai pildoma.

Prie kapavietės Šiluvoje bus sukurtas specialus paminklinis antkapis, čia visi galės užsukti, prisėsti, pasimelsti ar tiesiog pabūti. Paminklas apims dvi kapavietes ir bus net 5,6×2,5 metrų dydžio. Lėšas paminklui renka asociacija „Padedu augti“, kviečiama prisidėti savo auka čia.

Pagalbą po persileidimo ar aborto teikia:

• Kauno arkivyskupijos Šeimos centras, tel. +370 37 32 11 22.

• Krizinio nėštumo centras, tel. +370 603 57 912.

• www.kudikionetektis.lt, tel. +370 607 59 340.

• Asociacija „Padedu augti“, tel. +370 677 81 570.

• Būsimų ir esamų mamyčių ir tėvelių asociacija „Gandras“, tel. +370 614 10 925.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA