Toliau kasa sau duobę – nuvylus čiuožėjus, puolė vadinti ledo ritulį „slavišku sportu“ – Puslapis 2 – Kas vyksta Kaune

Toliau kasa sau duobę – nuvylus čiuožėjus, puolė vadinti ledo ritulį „slavišku sportu“ Išplatino viešą atsiprašymą

Kauno savivaldybei nusprendus užleisti senąją Žaliakalnio areną kitoms sporto šakoms, pasipylė čiuožėjų kritika savivaldybei. Ilgai nelaukusi savivaldybė nusprendė susirasti naujų priešų ir šį kartą suerzino Lietuvos ledo ritulio bendruomenę, kuomet už sportą mieste atsakingas valdininkas ledo ritulį pavadino „slavišku sportu“.

Naujienų portalas „Kas vyksta Kaune“ jau anksčiau rašė apie savivaldybės planus užleisti Žaliakalnio areną – šis sprendimas čiuožėjus nuvylė dėl kelių priežasčių.

Štai daugiametę čiuožimo patirtį turinti ir trenerė Julija Kravčenko pabrėžė, jog iki kol situacija nebuvo paviešinta portale „Kas vyksta Kaune“, teigia negavusi jokių laikų treniruotėms, tačiau šiuo metu situacija kiek pasikeitė, nes treniruotėms buvo sudaryta galimybė išsinuomoti kelias valandas per savaitę. Tiesa moteris pastebi, kad nėra tikra dėl nuolatinių treniruočių laikų, nes kol kas grafikas suderintas tik dviem savaitėm į priekį.

Viskas, ko noriu, kad būtų sąžiningas ledo pasidalinimas ir galimybė čiuožti visiems“, – teigė moteris, anksčiau turėjusi galimybę daryti individualias treniruotes masinių seansų metu. Tačiau dabar Kaune, vieninteliame mieste Lietuvoje uždrausta per masinius seansus čiuožti su treneriais.

Maža to, anksčiau Kauno miesto savivaldybė ledo mėgėjams žadėjo visai ką kitą – statant naujuosius ledo rūmus, Kauno valdžia teigė, kad Kaune bus dvi ledo arenos, o senoji bus išlaikyta.

Dar 2020-aisiais spalį Kauno miesto savivaldybės interneto svetainėje buvo cituojamas tuometis sporto skyriaus vedėjas Mindaugas Šivickas, kuris tikino, kad Žaliakalnyje stovinčioje senojoje ledo arenoje toliau galės sportuoti žiemos sporto šakų atstovai.

2020-ųjų lapkritį Kauno savivaldybė viešai teigė, kad 2018 metais uždarius Kauno „Akropolio“ ledo areną, išryškėjo žiemos sportui tinkamos infrastruktūros trūkumas. Kaip laikinas problemos sprendimas buvo įrengta dengta ledo aikštelė lauke, prie sporto mokyklos „Baltų ainiai“ šalia senosios ledo arenos. Tačiau ir to nepakako.

Buvo rašoma, kad senojoje ledo arenoje pasiektas maksimalus čia norinčių tobulėti ir sportuoti kauniečių skaičius ir pastebima, kad atsiranda vis daugiau žmonių, kurie nori mokytis čiuožti su instruktoriais, o tam reikia tinkamos infrastruktūros.

„Pastaruosius metus aiškiai matome augantį ledo ritulio, dailiojo čiuožimo sporto šakų populiarumą, tad su Vyriausybės finansine pagalba užsibrėžėme pastatyti naują areną šalia „Girstučio“ baseino. Taip įgyvendiname du tikslus: sutvarkome dar vieną apleistą miesto erdvę bei užtikriname, kad jaunieji sportininkai ir pramogų ant ledo išsiilgę kauniečiai turėtų kokybišką erdvę laisvalaikiui“, – buvo cituojamas Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Tačiau po trijų metų Kauno valdžios nuomonė kardinaliai pasikeitė ir politikai Kauno taryboje, daugiausiai mero vadovaujamo judėjimo „Vieningas Kaunas“ balsais nutarė ištirpdinti ledą senojoje arenoje ją užleidžiant kitoms sporto šakoms.

Tuomet pilietiški gyventojai rinko parašus su prašymu jos nenaikinti ir palikti prieinamą čiuožėjams ir kitų žiemos sporto šakų atstovams. Buvo surinkta per 3 tūkstančiai parašų, tačiau į tai nebuvo atsižvelgta.

Supykdė ir ledo ritulio profesionalus

Dar praėjusią savaitę Kauno miesto savivaldybės sporto skyrius susirado naujų priešų. Rugsėjo 29 d. LRT panoramoje savivaldybės sporto skyriaus vedėjas Tadas Vasiliauskas pareiškė, jog ledo ritulys yra „slaviškas sportas“, tad ir jo žaidėjams ne vieta Kaune.

„Kaunas visada buvo lietuviškas miestas, o ledo ritulys yra slaviškas sportas – tegul žaidžia Vilniuje ir Klaipėdoje“, – neapdairiai pareiškė T. Vasiliauskas.

Visai netrukus viešojoje erdvėje pasipylė kritika. Ledo ritulio žaidėjams šis komentaras pasirodė ne tik įžeidus, bet net ir istoriškai neteisingas, mat ledo ritulys Lietuvoje buvo pradėtas žaisti anksčiau, nei Rusijoje.

Iš tiesų ledo ritulys Lietuvoje turi gana senas tradicijas – pirmą kartą pradėtas žaisti 1922 m., tuo metu buvo suburta ir pirmoji šalyje ledo ritulio komanda. O 1938 m. Lietuvos rinktinė debiutavo Europos bei pasaulio ledo ritulio pirmenybėse, tuometinėje Čekoslovakijoje.

Vytauto Didžiojo karo muziejaus rinkinių nuotr.

Džiugu bent tai, jog po kelių dienų T. Vasiliauskas nusprendė atsiprašyti bendruomenės. Štai ledo ritulio asociacijos „Hockey Lietuva“ internetiniame puslapyje hockey.lt spalio 1 d. buvo išplatintas pranešimas, kuriame T. Vasiliauskas atsiprašo ledo ritulio bendruomenės.

„Sveiki, praėjusį sekmadienį (rugsėjo 29 d.) per LRT Žinias buvo parodytas reportažas apie Kauno ledo rūmus. Jame be kitų pašnekovų pateiktas ir mano komentaras.

Kreipiuosi į Jus suprasdamas ir pripažindamas, jog šiame interviu aš nederamai, neetiškai ir klaidingai išreiškiau savo mintis dėl ledo ritulio populiarumo bei tradicijų. Dėl to nuoširdžiai apgailestauju ir jaučiu labai didelę gėdą prieš Lietuvos ledo ritulio bendruomenę.

Galbūt Jums tai pasirodys tik žodžiai, bet aš iš tiesų noriu atsiprašyti visų su mūsų šalies ledo rituliu susijusių žmonių – šį sportą puoselėjančių, jame dalyvaujančių ir už jį aistringai sergančių.

Kaip sporto srityje nemažai savanoriaujantis ir nuolat dirbantis žmogus, aš puikiai suprantu susierzinusius bei pasipiktinusius, pateisinu Jūsų emocijas ir tai, kad mano neteisingai išreikštos mintys galėjo Jus įskaudinti, įžeisti. Dėl to dar sykį nuoširdžiai visų atsiprašau tikėdamasis, kad šis nelemtas pasisakymas prieš TV kameras nesugadins ilgai kurtų santykių su Jūsų sporto atstovais.

Šie neapdairiai ištarti žodžiai tikrai neatspindi to, kokia didelę pagarbą jaučiu Ledo rituliui ir visai jo bendruomenei. Gerbiu ir palaikau visas sporto šakas. Toks man asmeniškai nemalonus ir gėdingas įvykis bus stipri pamoka ateityje bendraujant su žiniasklaidos atstovais. Viliuosi, kad mane galbūt kiek geriau supranta tie, kam tekę pajausti tą jaudulį kalbant į mikrofonus. Itin retai tenka tą daryti ir dabar jau akivaizdu, kad kartais galiu net ir nusikalbėti. Stengsiuosi tobulėti, kad išvengčiau tokių kuriozų bei dviprasmybių ateityje.

Kaune vyksta daugybė įvairaus masto sporto renginių – nuo nedidelių vidinių miesto varžybų iki pasaulio ar Europos čempionatų, prie kurių Kauno miestas visada prisideda ne tik finansiškai, bet ir įvairiais kitais būdais. Tikrai ne išimtis ir Ledo ritulys. Tikiuosi, kad šią nemalonią situaciją galime palikti praeityje ir kviečiu tęsti bendradarbiavimą jaučiant abipusę pagarbą bei pasimatyti 2025 m. Kauno ledo rūmuose vykstančiame pasaulio U18 IB čempionate“, – išplatintame pranešime atsiprašo T. Vasiliauskas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA