Uždaryta senoji ledo arena kaitina aistras, savivaldybė teigia, kad telpa visi norintys – Kas vyksta Kaune

Uždaryta senoji ledo arena kaitina aistras, savivaldybė teigia, kad telpa visi norintys

Vaidas Pilkauskas 2024/09/26 08:03
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kauno savivaldybei priėmus sprendimą senąją ledo areną Žaliakalnyje užleisti kitoms sporto šakoms, prasidėjus aktyviam sporto sezonui sportininkai teigia susiduriantys su problemomis gauti laikus treniruotėms. Be kita ko, čiuožėjams masinių seansų metu uždrausta mokytis su instruktoriais. Kauno savivaldybė teigia jokių skundų negaunanti ir pažymi, kad ledo Kaune užteks visiems.

Patyrusi čiuožimo trenerė Julija Kravčenko, ant ledo treniruojanti nedideles grupes, nuo šiol nėra tikra dėl treniruočių, nes iki kol situacija nebuvo paviešinta portale „Kas vyksta Kaune“, teigia negavusi jokių laikų treniruotėms, tačiau šiuo metu situacija kiek pasikeitė, nes treniruotėms buvo sudaryta galimybė išsinuomoti kelias valandas per savaitę. Tiesa moteris pastebi, kad nėra tikra dėl nuolatinių treniruočių laikų, nes kol kas grafikas suderintas tik dviem savaitėm į priekį.

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

„Viskas, ko noriu, kad būtų sąžiningas ledo pasidalinimas ir galimybė čiuožti visiems“, – teigia moteris, anksčiau turėjusi galimybę daryti individualias treniruotes masinių seansų metu. Tačiau dabar Kaune, vieninteliame mieste Lietuvoje uždrausta per masinius seansus čiuožti su treneriais.

Moteris teigia, kad anksčiau ji treniruotes vykdydavo ir masinių seansų metu, jokių incidentų nebūdavo, tad jai neaišku, kodėl miestas uždraudė mokytis čiuožti ir jų metu.

„Ledą nuomotis vienam treneriui kiek brangu, tačiau ir norint užsisakyti laiką jo tiesiog nėra“, – pasakoja Julija, kuri sako yra nieko prieš ledą nuomotis susikooperavus su kitais treneriais ir klubais.

Tuo tarpu sporto mokyklos atstovai teigia, kad Kaune per masinius seansus jų administruojamoje ledo arenoje draudžiama treniruotis su treneriais nuo 2021 m.

„Uždraudėme dėl saugumo sumetimų. Mes šią taisyklę taikome nuo 2021-ųjų, po to kai sporto mokykla „Baltų ainiai“ buvo prijungta prie sporto mokyklos „Startas“ ir kai pirmą kartą pamatėme, kokia betvarkė vyksta masinių čiuožimų metu“, – komentuoja „Starto“ atstovai.

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Jie teigia pamatę, kai ritulininkai žaidžia ledo ritulį viduryje, šonuose pašaliniai asmenys užsiima komercine veikla, moko dailiojo čiuožimo figūrų.

„Paprastiems miestiečiams nelabai likdavo vietos ramiai čiuožti, turėdavo saugotis tai ledo ritulininko, tai besisukančio su iškelta koja dailiojo čiuožimo mėgėjo ar šaukiančio trenerio, kad jūs čia nečiuožkite, mes čia treniruojamės“, – teigia mokyklos atstovai.

Teigiama, kad tuomet ir buvo priimtas sprendimas – norintys sportuoti turi tai daryti atskirai. Masinių čiuožimų metu visa erdvė turi būti skirta miestiečiams – vaikams, jaunimui ir suaugusiems, visiems tiems, kurie tiesiog nori ramiai ir saugiai pramogauti. Kauno sporto mokyklos „Startas“ atstovai teigia, kad tokia praktika yra taikoma ir kitų šalių miestuose, nors dailiojo čiuožimo atstovai tikina, kad tokia griežta tvarka galioja tik Kaune.

Į masinius seansus kol kas susirenka labai mažai žmonių

Tik prasidėjus rudens sezonui, viešoje erdvėje pasipylė komentarai, kad masiniams seansams numatyta labai mažai laikų. Ir iš tiesų, pirmąją darbo savaitę buvo tik du seansai per savaitę, tačiau jau šį savaitgalį numatyti 6 seansai. Darbo dienomis masinių čiuožimo laikų nėra.

„Masinių čiuožimų kol kas darbo dienomis neorganizuojame, net ir savaitgaliais į masinius čiuožimus kol kas susirenka labai mažai žmonių“, – teigia ledo rūmų administratoriai.

Jie teigia, kad savaitgaliais populiariausias lankytojų laikas yra nuo 12 iki 17 valandos, tad tuo metu ir stengiasi organizuoti masinius čiuožimus.

Šiuo metu ledo aikštelės nuomos kaina vienai valandai siekia nuo 80 iki 120 eurų. Taip pat sporto mokykla „Startas“ sudaro galimybę antradieniais ir ketvirtadieniais individualioms treniruotėms su instruktoriumi. Šios paslaugos kaina 10 eurų. Masinių čiuožimų kaina – 3 eurai.

Savivaldybė: nėra signalų, kad vietos visiems neužtenka

Tuo tarpu Kauno miesto savivaldybės administracijos Sporto skyriaus vedėjas Tadas Vasiliauskas teigia, kad neplanuojama grąžinti senosios ledo arenos ledui.

Ledo arena Žaliakalnyje / R. Tenio nuotr.

„Pagal grafiką ir tinklelius matome, kad masiniams čiuožimas tikrai yra ir bus laiko. Niekada nesvarstėme ir nesvarstysime atsisakyti masinių čiuožimų. Masinio čiuožimo seansai numatyti savaitgaliais. Nėra signalų, kad sportininkams ir mėgėjams neužtektų vietos čiuožti“, – atsiųstame komentare teigia valdininkas.

Čiuožėjai taip pat pastebi, kad naujoje ledo arenoje neproporcingai daug laikų suteikta ledo ritulio klubams ir teigia, kad nėra sudaromos lygios sąlygos užsisakyti ledą kitiems, nėra aiškios rezervacijos sistemos, negalima planuoti užsiėmimų laiko keliems mėnesiams į priekį.

Sporto mokykla „Startas” arenų perėmimui nepasiruošusi

Internete bandant ieškoti informacijos apie galimybes čiuožti, vartotojai patenka į neveikiančių ir neatnaujinamų paskyrų liūną.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ kalbinti treneriai taip pat stebisi, kad nėra viešai skelbiama informacija apie ledo užimtumą, nėra sudaroma galimybių pasirašyti ilgalaikes sutartis, kad būtų aiškūs treniruočių grafikai.

Informacija apie masinius ledo čiuožimo seansus šiuo metu skelbiama tik sporto mokyklos „Startas” feisbuko paskyroje.

Ankstesnių valdytojų sukurtas oficialus puslapis „Kaunoledorumai.lt“ veikia, tačiau jame nėra pateikiama jokios informacijos apie čiuožimo grafikus, kainas, seansų laikus.

Kauno ledo rūmų atidarymas
Kauno ledo rūmai / R. Tenio nuotr.

Socialinių tinklų paskyros „Kauno ledo rūmai“ taip pat nėra atnaujinamos dar nuo gegužės mėnesio.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ pasiteiravo sporto mokyklos „Startas“ atstovų, kaip galima būtų rezervuoti laiką, matyti grafikų užimtumą. Atsakyme buvo nurodyta, kad nuo šiol visi rezervacijų laikai matomi puslapyje kursportuoti.kaunas.lt.

„Šiuo metu visi norintys yra rezervavę iki rugsėjo 30d., nuo spalio 1d. galės rezervuotis mėnesiui“, – teigia sporto mokyklos atstovai, patvirtindami čiuožėjų nuogąstavimus dėl neaiškių ilgalaikių tvarkaraščių.

Prisistatyti nenorėjusi čiuožėja kelia klausimą, kodėl visiems iki šiol senojoje arenoje besitreniravusioms ledo ritulio komandoms skirti laikai, o čiuožėjai „palikti ant ledo“.

Sporto mokyklos „Startas” atstovai teigia, kad ledą šiuo metu nuomojasi per 10 juridinių/fizinių asmenų iš kerlingo, dailiojo čiuožimo ir ledo ritulių klubų.

Kauno savivaldybė apgavo ledo mėgėjus

Nors statant naujuosius ledo rūmus, Kauno valdžia teigė, kad Kaune bus dvi ledo arenos, o senoji bus išlaikyta, praėjus keliems metams situacija kardinaliai pasikeitė.

Dar 2020-aisiais spalį Kauno miesto savivaldybės interneto svetainėje buvo cituojamas tuometis sporto skyriaus vedėjas Mindaugas Šivickas, kuris tikino, kad Žaliakalnyje stovinčioje senojoje ledo arenoje toliau galės sportuoti žiemos sporto šakų atstovai.

Pastačius naujus ledo rūmus, Aušros gatvėje veikiančioje Kauno žiemos sporto mokykloje „Baltų ainiai“ ir toliau vyks treniruotės bei varžybos. Prieš kelerius metus senuosiuose ledo rūmuose buvo atliktas kapitalinis remontas: sutvarkytas stogas ir fasado apdaila, atnaujintos žiūrovų vietos, o vietoje sandėliu virtusios kompresorinės įrengtos naujos persirengimo patalpos, choreografijos salė dailiajam čiuožimui. Taip pat kieme prie pastato įrengta nauja ledo aikštė po stogu, lauko sąlygomis veikianti vėsesniu metų laiku.

Atnaujinta ledo arena / R. Tenio nuotr.

2020-ųjų lapkritį Kauno savivaldybė viešai teigė, kad 2018 metais uždarius Kauno „Akropolio“ ledo areną, išryškėjo žiemos sportui tinkamos infrastruktūros trūkumas. Kaip laikinas problemos sprendimas buvo įrengta dengta ledo aikštelė lauke, prie sporto mokyklos „Baltų ainiai“ šalia senosios ledo arenos. Tačiau ir to nepakako.

Buvo rašoma, kad senojoje ledo arenoje pasiektas maksimalus čia norinčių tobulėti ir sportuoti kauniečių skaičius ir pastebima, kad atsiranda vis daugiau žmonių, kurie nori mokytis čiuožti su instruktoriais, o tam reikia tinkamos infrastruktūros.

„Pastaruosius metus aiškiai matome augantį ledo ritulio, dailiojo čiuožimo sporto šakų populiarumą, tad su Vyriausybės finansine pagalba užsibrėžėme pastatyti naują areną šalia „Girstučio“ baseino. Taip įgyvendiname du tikslus: sutvarkome dar vieną apleistą miesto erdvę bei užtikriname, kad jaunieji sportininkai ir pramogų ant ledo išsiilgę kauniečiai turėtų kokybišką erdvę laisvalaikiui“, – buvo cituojamas Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Tačiau po trijų metų Kauno valdžios nuomonė kardinaliai pasikeitė ir politikai Kauno taryboje, daugiausiai mero vadovaujamo judėjimo „Vieningas Kaunas“ balsais nutarė ištirpdinti ledą senojoje arenoje ją užleidžiant kitoms sporto šakoms.

Tuomet pilietiški gyventojai rinko parašus su prašymu jos nenaikinti ir palikti prieinamą čiuožėjams ir kitų žiemos sporto šakų atstovams. Buvo surinkta per 3 tūkstančiai parašų, tačiau į tai nebuvo atsižvelgta.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA