Prie pilies aikštelės Kauno savivaldybė ruošiasi statyti naują pastatą (papildyta) – Kas vyksta Kaune

Prie pilies aikštelės Kauno savivaldybė ruošiasi statyti naują pastatą

LAS KS, pilotas.lt 2024/09/26 12:23
Kauno pilies prieigos / V. Misiūnaitės ir LAS KS nuotr.
Kauno pilies prieigos / V. Misiūnaitės ir LAS KS nuotr.

Rugsėjo 20 dieną Lietuvos architektų sąjungos Kauno skyrius (LAS KS) paskelbė Administracinio pastato ir viešosios erdvės su požeminiu garažu statybos Kauno senamiestyje, architektūrinės idėjos ir projektavimo paslaugų pirkimo atviro projekto konkursą.

Iškils išskirtinėje Kauno senamiesčio vietoje

Išskirtinėje Kauno senamiesčio vietoje prie pilies ir Neries pakrantės numatomas inovatyvus reprezentacinis administracinis savivaldybės įstaigos pastatas, reprezentacinei ir tiesioginei savivaldos funkcijai vykdyti. Sklypo plotas – apie 16.136 kv. m. (su gretimybėmis – apie 2,5 ha).

LAS KS pažymi, kad miesto savivaldos vienas iš pagrindinių pastatų kartu su viešąja erdve turėtų sudaryti bendrą kompozicinį kompleksą, su visuomenei skirtais atvirais pirmaisiais aukštais – viešu maitinimu, prekyba, galerijomis, informaciniais centrais ir pan.

Pagrindinė pastato paskirtis skirta viešojo administravimo veiklos vykdymui, komercinės patalpos (pvz. maitinimo ir prekybos) būtų skirtos aptarnauti tiek pagrindinei pastato paskirčiai, tiek kitiems subjektams. Komercinės patalpos planuojamos 1-ame aukšte. Rūsyje planuojama automobilių saugykla – požeminis garažas, skirtas pastato poreikiams.

Projektuojama teritorija / LAS KS nuotr.

Administracinis pastatas turi turėti dominuojantį reprezentacinį pagrindinį įėjimą, skirtą administracijai ir kitus, atskirus įėjimus komercinėms patalpos.

Konkurso dalyviai kviečiami pateikti administracinio pastato ir viešosios erdvės Jonavos g. 1F su požeminiu garažu statybos architektūrinių sprendinių projektinį pasiūlymą, parengti techninį darbo projektą, atlikti projekto vykdymo priežiūros paslaugas.

Iš dalyvių tikimąsi gauti aukštos kokybės architektūrinį sprendimą, funkcionaliai išvystytą ir ekonomiškai pagrįstą eskizų projektą, kuriame grafiškai, vizualiai būtų atvaizduoti meniniai statinio architektūros ir sklypo sutvarkymo sprendiniai. Siekiama, kad pastato sprendimai būtų tvarūs, kad šiuolaikiškas pastatas būtų maksimaliai atviras visuomenei, tiek savo funkcijomis, tiek galimybe naudoti savivaldybės vidines erdves pažinimui, apžiūrai.

Kauno pilies prieigos iš paukščio skrydžio / V. Misiūnaitės nuotr.

Konkurso prizinis fondas – 30 000 eurų

Konkurso darbus vertins 8 narių vertinimo komisija, sudaryta iš profesionalių architektų: Mindaugas Pakalnis, komisijos pirmininkas (Statybos sektoriaus vystymo agentūros (SSVA) Urbanistikos padalinio vadovas), Gedeminas Barčauskas (KMSA direktoriaus pavaduotojas, architektas), Nerijus Valatkevičius (KMSA Miesto planavimo ir architektūros skyriaus vedėjas, miesto vyr. architektas), Rymantė Gudienė (paveldosaugos specialistė), Lolita Rakevičienė (KMSA Miesto planavimo ir architektūros Architektūros poskyrio vedėja), Audrius Ambrasas („Ambrasas architektų biuras“ vadovas), Gintaras Prikockis („Erdvės forma“, UAB vadovas; KTU dėstytojas), Vilius Adomavičius („Vilius ir partneriai“ vadovas, Kauno RAT pirmininkas). Atsarginiai nariai: Neringa Blaževičienė (architektė), Gintautas Vieversys (architektas, „L&G projektai” vadovas;), Jūratė Merkevičienė (architektė; KAUET direktorė).

Projektuojama teritorija / LAS KS nuotr.

Konkurso vertinimo kriterijai: Miestovaizdis (30 proc.), Architektūrinės idėjos originalumas ir vientisumas (25 proc.), Statinio erdvių struktūros ir statinio patalpų funkcionalumas (25 proc.), Tvarumas (10 proc.), Projektavimo paslaugų bendra kaina (10 proc.).

Projektinių pasiūlymų pateikimo terminas: 2024 m. gruodžio 12 d., 13 val. Vertinimo komisijos sprendimo tikimasi 2025 m. sausio mėn.

Piniginiai prizai: 1 vieta – 13 000 Eur; 2 vieta – 10 000 Eur; 3 vieta – 7 000 Eur. Su projekto konkurso 1-osios vietos laimėtoju planuojama sudaryti projektavimo sutartį.

Konkurso užsakovas – Kauno miesto savivaldybės administracija. Konkurso organizatorius – Lietuvos architektų sąjungos Kauno skyrius.

Visi konkurso dokumentai viešai prieinami Centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje CVP IS.

Pėsčiųjų tiltas per Nerį

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad šiaurinėje projektuojamos teritorijos pusėje projektuojamas ir pėsčiųjų tiltas per Nerį, sujungsiantis senamiestį su Vilijampole.

Pėsčiųjų tiltas / LAS KS nuotr.

312 metrų ilgio ir 6,5 m pločio nekarpytos kombinuotos sistemos plieninis tiltas projektuojamas teritorijose tarp Brastos g. 32 ir greta žemės sklypo adresu Jonavos g. 1A. Neatsitiktinai būsimas objektas kol kas ir vadinamas Brastos tiltu. Statybas planuojama pradėti jau kitąmet.

Papildyta 15.50 val.

Vietoj parkingo – viena didelė žalia erdvė?

Administracinio pastato ir viešosios erdvės su požeminiu garažu statybos konkursą ketvirtadienį Kauno miesto savivaldybė įvardino kaip Santakos parko tęsinį „poilsiui, laisvalaikiui, pasivaikščiojimams su vaizdu į Kauno pilį ir dailia Neries peizažo panorama“.

Teigiama, kad dabartinis Kauno pilies parkingas būtų pakeistas į požeminį ir netgi išplėstas iki maždaug 280 vietų.

Kauno pilies teritorija / Kaunas.lt nuotr.

Pažymima ir tai, kad savivaldybės administracinis pastatas galėtų iškilti dabartiniame trikampiame sklype viduryje sankryžos (ties Jonavos ir A. Jakšto gatvių sankirta).

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA