Abėcėlę mokysis su M. K. Čiurlioniu – Kas vyksta Kaune

Abėcėlę mokysis su M. K. Čiurlioniu

Minint 149-ąjį Mikalojaus Konstantino Čiurlionio gimtadienį, Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus rugsėjo 21 d. 11 val. kviečia į edukacinių leidinių „Čiurlionio abėcėlė” ir „Čiurlionio abėcėlės darbeliai”, skirtus 5–6 metų vaikams pristatymą.

Pristatymas vyks Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje (V. Putvinskio g. 55, Kaune). Renginio metu lankytojų lauks knygų autoriai ir pagrindinė jų veikėja mažoji Kibirkštėlė su žaidybinėmis, patyriminėmis veiklomis vaikams, kurios įžiebia kibirkštį kūrybiškumui, skatina atradimų džiaugsmą bei žadina smalsumą apie supantį pasaulį.

Projekto idėja

Projektas gimė iš noro įtraukti meną į vaikų gyvenimą nuo mažų dienų. „Čiurlionio abėcėlė” bei „Čiurlionio abėcėlės darbeliai” siekia ne tik mokyti vaikus pažinti raides, bet ir ugdyti jų meninį skonį bei gebėjimą vertinti meno kūrinius.

Šis projektas padeda vaikams atpažinti simbolius, formas ir spalvas M. K. Čiurlionio darbuose, taip skatinant kūrybiškumą bei estetinį suvokimą. Pasak muziejaus edukacijos skyriaus vedėjos Justės Kutkienės, edukacinės veiklos muziejuje parodė, kad menas yra puikus įrankis vaikų smalsumui ugdyti. „Čiurlionio abėcėlės” leidiniai yra atsakas į šių dienų poreikį vaikų ugdymo turinį papildyti reikšmingu ir kokybišku kultūros paveldu, kuris formuotų jų kūrybiškumą bei meninį suvokimą nuo pat mažens.

Knygos./Organizatorių nuotr.

Leidinių struktūra ir tikslai

„Čiurlionio abėcėlė” nėra tik įprasta abėcėlės knyga. Ji kviečia vaikus į spalvingą ir paslaptingą M. K. Čiurlionio meno pasaulį, kuriame kiekviena raidė atgyja per paveikslus, formas ir spalvas. Leidinys sukurtas taip, kad skatintų vaikus tyrinėti kalbą, ieškoti panašumų tarp raidžių ir meninių formų bei sukurtų stiprų pagrindą mokantis skaityti. Poetinio pasakojimo svarba, ritmas ir rimas lavina vaikų atmintį ir priartina prie Čiurlionio kūrybinio lauko. „Čiurlionio abėcėlės darbeliai” papildo praktinėmis užduotimis – kartu lavina jų rašymo bei piešimo įgūdžius, atmintį, akies ir rankos koordinaciją.

Tekstų autorius poetas Vainius Bakas ir leidinių iliustratorė Gita Balžekaitė, kurdami šiuos unikalius edukacinus produktus, siekė, kad vaikai galėtų patirti meno grožį per žaidimą ir atradimus. Kūrybinė veikla su „Čiurlionio abėcėle” bei „Čiurlionio abėcėlės darbeliais” atveria mažiesiems vartus į M. K. Čiurlionio meninį pasaulį, kur kiekviena raidė ir simbolis tampa nauju pažinimo žingsniu.

Svarba švietimo sistemoje

2024 m., atnaujinus priešmokyklinio ugdymo programą, išryškėjo poreikis tokių leidinių, kurie estetiškai ir suprantamai supažindintų vaikus su Lietuvos kultūros paveldu. „Čiurlionio abėcėlė” ir „Čiurlionio abėcėlės darbeliai” taps vertingu įrankiu švietimo įstaigose, padedančiu ugdyti kultūrinį vaikų sąmoningumą ir skatinančiu jų kūrybinę raišką mokantis kalbos pagrindų. Tai metodiniai leidiniai, kurie papildo atnaujintą priešmokyklinio ugdymo programą bei inovatyviai praplės meninio ugdymo užsiėmimus įstaigoje.

Apie kūrėjus

Leidinio tekstus kūrė talentingas poetas ir literatūrologas Vainius Bakas, žinomas dėl savo jautrių ir kūrybiškų vaikystės pasakų, už kurias jis pelnė daugybę literatūrinių apdovanojimų. Svarbiausi jo laimėjimai apima „Poezijos pavasario” premiją už geriausią poeziją vaikams (2020 m.) ir Zikarinių medalį už knygą „Pasiklydusios kulkos” (2023 m.). Bakas taip pat įvertintas už eilėraščių rinkinius, pelnęs prestižines Jono Aisčio, Eduardo Mieželaičio bei Salomėjos Nėries premijas.

Iliustracijas kūrė Gita Balžekaitė – patyrusi grafikė ir dizainerė, kurios darbai pasižymi giliais simboliniais vaizdiniais ir estetiniu subtilumu.

Projekto vadovė Justė Kutkienė, Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus edukacijos skyriaus vedėja, jau daugelį metų vadovauja įvairiems edukaciniams projektams, kurie prisideda prie vaikų ir jaunimo kultūrinio sąmoningumo ugdymo. Jos vadovaujama edukacijos komanda nuolat siekia, kad menas taptų neatsiejama vaikų ugdymo dalimi, skatinant kūrybiškumą ir atidumą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA