Kauno taryba spręs dėl Istorinės atminties komisijos steigimo - Kas vyksta Kaune

Kauno taryba spręs dėl Istorinės atminties komisijos steigimo

BNS / Dominykas Biržietis 2024/07/09 07:57

Opozicinė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija Kauno taryboje siekia įsteigti Istorinės atminties komisiją, kuri teiktų siūlymus dėl viešųjų erdvių pavadinimų, atminimo ženklų įrengimo.

Tokios komisijos sukūrimą inicijavo TS-LKD frakcijos narys Paulius Lukševičius, dėl to miesto politikai spręs antradienio tarybos posėdyje.

Kaip nurodoma projekte, įsteigus komisiją Kauno tarybos nariai spręsdami dėl istorinės atminties klausimų vadovautųsi kompetentingų specialistų nuomone.

Komisiją siūloma sudaryti iš 16 narių: aštuonių ne savivaldybės įstaigų deleguotų atstovų, vieno mero deleguoto atstovo, dviejų savivaldybės administracijos atstovų direktoriaus paskyrimu ir penkių tarybos narių, kurių daugiau nei vienas priklausytų opozicijai.

Istorinės atminties komisija teiktų rekomendacijas savivaldybės administracijai rengiant projektus dėl viešųjų objektų pavadinimų, atminimo ženklų įrengimo, atminties kultūros programos įgyvendinimo ir kitais klausimais.

„Šiuo metu veikia mero suformuota Pavadinimų sumanymo ir atminimo įamžinimo darbo grupė, o Istorinės atminties komisija aprėpia žymiai plačiau, joje dalyvautų ne tik savivaldybės tarybos ar administracijos atstovai, bet ir specialistai iš išorės“, – BNS tarybos posėdžio išvakarėse sakė P. Lukševičius.

„Specialistai turėtų būti keturi istorikai, du architektai, vienas kultūrologas ir vienas menotyrininkas. Tai yra, kad visas istorinis įamžinimas būtų sprendžiamas kartu su specialistais“, – pridūrė jis.

Politikas pažymėjo, kad daug diskusijų viešumoje sukėlęs Kauno savivaldybės sprendimas inicijuoti paminklo prezidentui Algirdui Mykolui Brazauskui pastatymą buvo „vyšnia ant torto“ svarstant dėl tokios komisijos reikalingumo.

„Buvo ir daugiau (…) dalykų su ankstesniais istoriniais laikotarpiais, kur nelabai koreliacija matyti su Kaunu. Ir yra labai daug nepagerbtų žmonių, įvykių, tiesiogiai susijusių su Kaunu, todėl nusprendėme, kad šitą dalyką reikia daryti“, – kalbėjo P. Lukševičius.

Pasak jo, Istorinės komisijos projektas svarstytas Savivaldos plėtojimo bei Ekonomikos ir finansų komitetuose, kur valdančiųjų palaikymo nesulaukė. Pastarajame komitete pusė „Vieningo Kauno“ narių balsavo prieš, pusė susilaikė.

Kilus diskusijoms dėl A. M. Brazausko paminklo Kaune ir pulkininkui Kaziui Škirpai Vilniuje pakabintos atminimo lentos, kultūros ministras Simonas Kairys BNS teigė, kad tokius klausimus svarstančios istorinės atminties komisijos savivaldybėse turėtų veikti privalomai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA