Dviejų seserų įkurta „Ledainė“ kauniečius džiugina jau ir Laisvės alėjoje – natūralūs ledai įkvėpti šeimos ūkio - Kas vyksta Kaune

Dviejų seserų įkurta „Ledainė“ kauniečius džiugina jau ir Laisvės alėjoje – natūralūs ledai įkvėpti šeimos ūkio

Dviejų seserų įkurta „Ledainė“ Kaune / R. Tenio nuotr.
Dviejų seserų įkurta „Ledainė“ Kaune / R. Tenio nuotr.
Dviejų seserų įkurta „Ledainė“ Kaune / R. Tenio nuotr.
Dviejų seserų įkurta „Ledainė“ Kaune / R. Tenio nuotr.

Dvi seserys Solveiga ir Evelina konditerijoje – ne naujokės. Jau anksčiau kauniečius džiuginusios įvairiais kepiniais, vėliau pravėrė prestižinių Prancūzijos bei Italijos konditerijos mokyklų duris ir šiandien miesto gyventojus bei svečius kviečia atrasti išskirtinius natūraliai gaminamų ledų skonius. Iš šeimos bei kituose šalies ūkiuose ir miškuose užauginamų gėrybių ruošiamus desertus pamėgus plačiam ratui klientų, nuo šiol „Ledainę“ galima atrasti ne tik senamiestyje, bet ir Laisvės al. bei Maironio g. sankirtoje.

Konsultacijos su pasaulinio lygio šefais

Pradėjusios nuo nedidelės kepyklos ir dienos pietų restorano Aleksote, šiandien seserys Evelina ir Solveiga yra prestižinių kulinarijos bei konditerijos mokyklų „Le Cordon Bleu“ ir „Carpigiani Gelato University“ absolventės.

Apjungusios žinias, gautas iš geriausių pasaulio šefų ir konditerių su šeimos ūkio bei bityno teikiamomis gėrybėmis, prieš metus moterys pakvietė kauniečius paragauti natūralių, lietuviškąsias gastronomijos tradicijas puoselėjančių ledų.

„Pirmųjų paskaitų metu Italijoje mums buvo išdėstytos elementarios ledų gamybos technologijos – kaip naudojant įvairius paruoštukus ledus pagaminti greitai ir skaniai. Visgi pasitarusios nusprendėme, kad norime atrasti tikrų „artisan“ namų gamybos ledų esmę ir tai, kaip juos pagaminti iš pirminių žaliavų: kiaušinių, pieno, grietinėlės, cukraus.

Kitaip tariant, kad būtų jaučiamas natūralus produktų kvapas, skonis, tekstūra. Nors mokslus jau baigėme ir žinias taikome praktikoje, nesustojame tobulintis ir iki šiol nuolat konsultuojamės su pasaulinio lygio ledų gamybos bei konditerijos šefais, ieškome naujų derinių ir receptų, atrandame vis naujas desertų rūšis“, – sako Evelina, viena iš „Ledainės“ įkūrėjų.

Dviejų seserų įkurta „Ledainė“ Kaune / R. Tenio nuotr.
„Ledainė“ Kaune / R. Tenio nuotr.

Iš ūkių, bityno ir miško gėrybių

Žaliavos ledams ir kitiems desertams atkeliauja iš pirmųjų rankų. Šeimos ūkyje greta Kauno moterys augina avietes, svarainius, raudonuosius serbentus, obuolius, slyvas, vyšnias, kriaušes ir daug kitų vaismedžių bei vaiskrūmių.

Jos – jau antroji karta, puoselėjanti iš tėvų paveldėtą ūkį. Juoduosius serbentus, braškes ir kitas uogas ledų gamintojos perka iš kruopščiai atrinktų kitų šalies ūkių, o miško gėrybes, kurių ledų meniu taip pat netrūksta, iš patikimų rinkėjų.

„Nuolat eksperimentuojame su mūsų krašto žaliavomis. Ledų gamybai naudojame ir smulkiųjų kepėjų juodą tikro raugo duoną. Turime sukūrę ledus su lietuvišku varškės sūriu, mūsų bityno medumi bei miško spanguolių uogiene. Už juos džiaugiamės gavę Kauno rajono savivaldybės įsteigtą apdovanojimą“, – pasakoja natūralių ledų kūrėjos.

Užsukantys klientai entuziastingai ragauja visų vitrinoje matomų ledų rūšių. Itin daug susidomėjimo susilaukia įkūrėjų šeimos ūkyje auginamų svarainių ir kitų vaisių bei uogų sorbetai, rožių žiedlapių uogienės, pistacijų, šokolado ir kitų išskirtinių skonių ledų pasirinkimai.

Dviejų seserų įkurta „Ledainė“ Kaune / R. Tenio nuotr.
„Ledainė“ Kaune / R. Tenio nuotr.

Kava – iš istorinių kavos namų

Aplankę dar visai neseniai adresu Laisvės al. 75 duris atvėrusią antrąją „Ledainę“ Kaune, desertų entuziastai galės mėgautis ne tik įvairių skonių natūraliais ledais bei vaisių ir uogų sorbetais, bet ir puikaus skonio kava. Ją po kruopščių paieškų įkūrėjos pasirinko tiekti iš ilgą istoriją turinčių „Mokaflor“ kavos namų Florencijoje.

Taip pat desertinėje galima užsakyti ir ledų tortus bei prancūziško stiliaus putėsių pyragaičius šventėms bei išbandyti Lietuvoje dar itin retai sutinkamus japoniškus mažuosius „Bento“ tortus, skirtus valgyti vienam ar dviem asmenims.

Žavų, spalvingą, romantišką ir, galima sakyti, net šventišką ledainės interjerą kūrė dizainerė Inesa Lelešienė.

Apžiūrėti jį ir pasimėgauti išskirtinių skonių ledais bei kava visi norintys gali kasdien – nuo 12 iki 20 val. Daugiau naujienų ir informacijos, „Ledainės“ profilyje „Facebook“ arba „saldu_ledaine“ profilyje „Instragam“ kanale.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA