Kauno senamiestyje greičiausiai brangs viskas – kaltas naujas mokestis? - Kas vyksta Kaune

Kauno senamiestyje greičiausiai brangs viskas – kaltas naujas mokestis?

lnk.lt, Ieva Dyraitė 2024/06/11 19:52
Kavinės Rotušės aikštėje
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.
Kavinės Rotušės aikštėje
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Paaiškėjus, kiek kainuos įvažiavimas į Kauno senamiestį sunerimo rotušėje įsikūrusios kavinės ir čia gyvenantys žmonės. Restoranai svarsto kelti kainas, o gyventojams apribojimai, kiek mašinų gali turėti. Vasaros pabaigoje laukia ir dar didesni pokyčiai, patekti į Rotušę bus galima tik vienu keliu. 

Įvažiavimas į Kauno senamiestį nuo rugpjūčio 1 dienos kainuos 2 eurus. Išgirdus tokią kainą už galvos griebėsi restoranų ir barų savininkai, kurie sako, kad vos atsigavę po kovido vėl turės sukti galvą ką daryti, nes teks paslaugas branginti.

„Kainos panašu, kad kils, o už tai turės susimokėti klientas, nebus patogu“, – teigė „BaoBar“ vadovė Evelina Lazauskė.

Maistas senamiestyje gali brangti dėl to, kad susimokėti įvažiuojant į senamiestį turės visi. Tiek čia dirbantieji, tiek pristatantys prekes.

„Sunku vertinti, bet galimai kainos kils, nors jau ir taip aukštos“, – sakė kurjeris Mantvydas.

Tačiau kiti restoranai tikisi, kad sumažės mašinų srautai.

„Mašinų srautai yra labai dideli, jaučiama vibracija, dreba pats pastatas. Jaučiame viską net viduje, o tuo labiau, jog tai reprezentacinė miesto dalis“, – akcentavo „Medžiotojų užeigos“ direktorė Sigita Mačiulaitienė.

Gyventojai mano, kad geriau būtų ženklai, o ne mokestis.

Valdininkai sako, kad nors mokėti turės visi, tačiau kaip tik bus skatinama likti senamiestyje, o ne iš jo išvažiuoti.

„Jeigu automobilis įvažiuoja, zonoje leidžia laiką, eina į kavines, pasivaikščioti, tai tiesiog bus panaši tvarka, kaip ir dabar galioja – žmogus susimokės už mašinos taršos zoną ir valandą ten galės pabūti už tą patį mokestį“, – aiškino transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Martynas Matusevičius.

Keičiasi ir mašinų statymas senamiestyje: kinta zonos – vienos naikinamos, kitos atsiranda.

„Šiuo metu yra raudonoji senamiesčio zona ir oranžinė Rotušės zona. Siūlymas – padaryti vieną zoną už mažesnę kainą. Pavyzdžiui, 2 eurai valandai“, – kalbėjo „Parkavimo Kaune“ direktoriaus pavaduotojas Darius Razmislevičius.

Įvedus tranzito mokestį savivaldybė apribojo ir kiek mašinų gali turėti senamiesčio gyventojai. Jeigu šeima turi vieną mašiną, gaus pigesnį metinį leidimą, o jeigu turi antrą ir trečią mašiną, turės mokėti visą kainą – 1200 eurų už senamiesčio leidimą kiekvienai mašinai arba statyti kitur, bet ne prie namų.

„Iki naujų metų buvo du leidimai – 35 ir 70 eurų. Abu leidimai kainavo 105 eurus. Išduodamas vienas leidimas, o antru turi pasirūpint pats: įsigyti alternatyvų arba kitur parkuotis“, – teigė „Parkavimo Kaune“ direktoriaus pavaduotojas.

Netrukus Rotušės aikštėje prasidės rekonstrukcija, o po jos beveik visas senamiestis taps pėsčiųjų zona. Patekimas į Rotušės aikštę liks tik pro vieną gatvę.

„Keisis eismo organizavimas – per pietinę rotušės dalį bus panaikintas važiavimas, teritorija bus skirta pėstiesiems“, – pranešė M. Matusevičius.

Miestas atliko tyrimą, kad per dieną 1,5 tūkst. mašinų įvažiuoja į senamiestį, o apie 50 proc. būna trumpiau nei valandą.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA