Nusakė serijinio seksualinio nusikaltėlio iš Kauno portretą – Kas vyksta Kaune

Nusakė serijinio seksualinio nusikaltėlio iš Kauno portretą

Lrytas.lt / Vygandas Trainys 2024/06/09 19:42
Asociatyvi / R. Vilkelio nuotr.

„Jis turi puikią iškalbą, moka įtikinti žmones – galima sakyti, kad tai įgimta gamtos dovana. Taip pat yra neišpasakytai komunikabilus. Tačiau šie gebėjimai, matyt, pasitarnavo blogiems tikslams“, – apie liūdnai pagarsėjusį, už seksualinius nusikaltimus jau ne kartą teistą 25 metų jaunimo mentorių iš Kauno Remigijų Jakštį naujienų portalui lrytas.lt pasakojo su tyrimų medžiaga gerai susipažinę šaltiniai.

Kauno apylinkės teismas šiuo metu nagrinėja jau trečią baudžiamąją bylą, kurioje viešosios įstaigos „Mokinio karjera“ įkūrėjas R. Jakštys kaltinamas seksualinio pobūdžio nusikaltimais prieš nepilnamečius.

Šioje byloje jam pareikšti dėl trijų paauglių tvirkinimo – prokuratūros tvirtinimu, nusikaltimai buvo įvykdyti nuo 2018 metų lapkričio iki 2020 metų vasario Lietuvoje ir užsienyje.

R. Jakštys į pirmą teismo posėdį buvo pristatytas iš Kauno kalėjimo, kuriame atlieka bausmę už ankstesnius seksualinius nusikaltimus. Skirtingai nei pirmose dvejose bylose, savo kaltės kaunietis nepripažįsta.

Paskutinis posėdis truko trumpai, nes kaltinamasis, kurį anksčiau gynė net du advokatai, jame pasirodė be gynėjų – pasak R. Jakščio, paskutinė sutartis su advokatu buvo sudaryta tiktai posėdžio išvakarėse. Dėl gynėjo nedalyvavimo jį teko atidėti, o artimiausias posėdis turėtų įvykti birželio 28 dieną.

Išgarsėjo dar paauglys

Privačiuose globos namuose augęs R. Jakštys tapo žinomas dar mokyklos laikais – žiniasklaida ėmė plačiai rašyti apie sparčiai, ne pagal amžių karjeros laiptais kopiantį 16-metį, kuris tapo Kauno bendrovės „Solid Education“ akcininku ir vykdančiuoju direktoriumi.

Remigijus Jakštys / LNK nuotr.

Ši bendrovė kūrė platformą, kurios dėka moksleiviai turėjo galimybę visoje Lietuvoje savarankiškai arba su dėstytojais krimsti programavimo, aukštųjų technologijų mokslus. Dar 2015 metais buvo skelbiama apie naujausią mokymo sistemą, į kurią kviesta įsilieti 1000 moksleivių.

„Remigijus yra labai imlus, o jo jaunas amžius padeda greitai atrasti ryšį su seminarų dalyviais“, – R. Jakščiui dar lankant mokyklą, prisiminė buvusi jo auklėtoja S. Dariaus ir S. Girėno gimnazijos etikos ir karjeros ugdymo mokytoja Egidija Tarkauskienė.

2018 metais R. Jakštys įkūrė viešąją įstaigą „Mokinio karjera“, kuri būdavo pristatoma kaip karjeros ugdymo agentūra, organizuojanti edukacines ekskursijas ir sukurianti „nuostabią bendruomenę“. Jam buvo sudarytos sąlygos bendrauti su daugybe paauglių.

Užmegzdavęs ryšius su švietimo įstaigomis, jau būdamas pilnametis mentorius sukdavosi prie mokinių įvairiuose renginiuose, stovyklose – manoma, jog ši širma jam padėdavo susirasti aukų.

Sudarė patikimo žmogaus įspūdį

Po kurio laiko apie „Mokinio karjeros“ generalinį direktorių ėmė sklisti negeros kalbos – pasipylė moksleivių tėvų skundai teisėsaugai, dėl seksualinių nusikaltimų viena po kitos buvo keliamos baudžiamosios bylos.

Kauno prokuroras Andrius Kiuršinas portalui lrytas.lt teigė, jog R. Jakštys patekdavo į teisėsaugos akiratį po įvairių stovyklų ir ekskursijų.

Tėvai pasitikėdavo mentoriumi, išleisdami su juo vaikus į keliones už savo miesto ribų.

„Bendraujant su juo, analizuojant bylos medžiagą susidarė įspūdis, kad jis galėtų kone bet ką įtikinti.

R. Jakštys mokėjo įtaigiai bendrauti, sukurti solidų asmeninį įvaizdį, tad tėvams nekildavo įtarimų, kad gali įvykti kažkas negera – jie išleisdavo su mentoriumi vaikus, pasirašydavo su juo sutartis.

Vėliau šeimos skaudžiai nusivildavo – už gražių žodžių slypėjo skaudžios apgavystės. Artimuosius sukrėtė tai, ką jie išgirsdavo iš vaikų, sugrįžusių į namus“, – portalui lrytas.lt pasakojo teisėsaugos pareigūnai.

Vieno paauglio motinos tvirtinimu, jos sūnų netgi buvo apnikusios mintys apie savižudybę.

Remigijus Jakštys Kauno apylinkės teisme / T. Biliūno, BNS nuotr.

Prabilo ir apie bauginimus

Paskaitas apie verslumą skaitęs, tarptautines stovyklas organizavęs, seminaruose ir ekskursijose su moksleiviais dalyvavęs mentorius, pasak nepilnamečių, nevengė skambių pažadų – gyrėsi vaikams pažintimis su visame pasaulyje žinomomis kompanijomis, žadėjo jiems, kad padės tapti kino žvaigždėmis.

Antai vienas 15-metis pareigūnams pasakojo, jog buvo gavęs pasiūlymą iš R. Jakščio užsidirbti pinigų – sutikus tėvams, pasikvietė į būstą, kuriame, pasak paauglio, mentorius ėmė jį glostyti, o vėliau, per ekskursiją Lenkijoje, siekė su juo suartėti.

Kurį laiką paauglys nedrįso apie tai pasakyti savo tėvams.

Sprendžiant iš moksleivių pasakojimų, R. Jakštys elgdavosi pagal situaciją: tam tiktais atvejais buvo itin lipšnus, žadėdavo aukso kalnus, tačiau kai pajausdavo pasipriešinimą, imdavo spausti ir grasinti.

To paties 15-mečio tvirtinimu, iš mentoriaus lūpų buvo nuskambėję bauginantys žodžiai: R. Jakštys esą turi ryšių su nusikalstamo pasaulio atstovais, kalbėjo apie kankinimus, pavyzdžiui, rankų nutraukimą.

Pasak vaikino, mentorius pasiūlė dalyvauti „Erasmus“ programoje, pagal kurią jis būtų jo vadovas.

Tėvams sutikus, nepilnametis daugiau nei mėnesį praleido R. Jakščio namuose.

Kai mokinys papasakojo, ką teko patirti, artimieji nedelsdami kreipėsi į teisėsaugos institucijas.

Patyrė psichologinę traumą

Pirma byla R. Jakščiui buvo iškelta dėl keturių nepilnamečių vaikinų tvirkinimo Lenkijos ir Vokietijos viešbučiuose – 2021 metų gruodžio 13 dieną Kauno apylinkės teismas jam laisvės apribojimą, o 2022 metų kovą Kauno apygardos teismas atmetė jo skundą, paskirdamas galutinę 1 metų ir 40 dienų laisvės apribojimo bausmę.

Tačiau teismuose dar nebaigus svarstyti pirmos bylos, mentorius vis giliau klimpo į nusikaltimų liūną – nepaisydamas draudimų nebendrauti su paaugliais, jis susirasdavo naujas aukas.

R. Jakščiui buvo iškelta antra byla dėl nusikaltimų, įvykdytų nuo 2021 metų rugpjūčio vidurio iki 2022 metų vasario 27 dienos. Joje buvo pareikšti kaltinimai dėl jaunesnio nei 16 metų paauglio tvirkinimo ir lytinės aistros tenkinimo, pažeidžiant nepilnamečio seksualinio apsisprendimo laisvę ir neliečiamumą. Byloje nukentėjusiais buvo pripažinti trys 15–17 metų paaugliai.

Tyrėjų duomenimis, jie buvo padaryti butuose bei viešbučiuose, tiksliai nenustatytą skaičių kartų. Pareigūnų tvirtinimu, mentorius keletą mėnesių tenkino aistrą su vienu iš nukentėjusiųjų, mokėdamas jam už keliones į Vilnių ir užsienį, apgyvendinimą viešbučiuose, pramogas, pirkdamas rūbus.

Šis paauglys patyrė psichologinę traumą – dėl dvasinio sukrėtimo jam nustatytas sveikatos sutrikdymas.

Kauno apylinkės teismui antroje byloje 2023 metų birželį nusprendus skirti realią 3 metų ir 1 mėnesių laisvės atėmimą, mentorius nuosprendį skundė – Kauno apygardos teismas 2024 metų balandžio 3 dieną šią bausmę sutrumpino iki pustrečių metų, o dar po penkių dienų policijos pareigūnai pristatė R. Jakštį į kalėjimą.

Institucijoms pritrūko budrumo

Kol šiuo metu teisme nagrinėjama trečia byla dėl R. Jakščiui inkriminuojamo trijų nepilnamečių tvirkinimo, į akis krinta atsakingų valstybės institucijų – teisėsaugos, vaiko teisių apsaugos, švietimo – nesugebėjimas laiku užkirsti kelio nusikaltimams.

Pavyzdžiui, pirmą bylą jau nagrinėjant teisme ir netgi jos svarstymui persikėlus į Kauno apygardos teismą jis darė naujus nusikaltimus, nekreipdamas dėmesio į įpareigojimus nebendrauti su paaugliais.

R. Jakščio įkurta „Mokinio karjera“, kaip skelbia rekvizitai.lt, buvo išregistruota tiktai 2023 metų gegužės 31 dieną.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA