Kebabų kainos pasiekė rekordines aukštumas – Kas vyksta Kaune

Kebabų kainos pasiekė rekordines aukštumas

tv3.lt 2024/05/30 09:38

Įprasta manyti, kad daugelis dalykų didžiuosiuose miestuose ir ypač sostinėje yra brangesni. Iš dalies taip ir yra, tačiau būtent kebabai šią taisyklę paneigia.

Šiuo metu vienas kebabas lavaše su vištiena arba kiauliena, išsineštinai visoje Lietuvoje kainuoja vidutiniškai 4,82 euro, skaičiuoja Valstybės duomenų agentūra.

Kebabų kainos gerokai skiriasi

Vilniuje šio turkiško patiekalo kaina svyruoja apie 4,7 euro, Kaune – 5,24 euro, o Klaipėdoje – 5,62 euro. Kad ir kaip būtų netikėta, brangiausiai kebabus Lietuvoje pardavinėja Šilutės kebabinės. Čia vidutinė vieno kebabo kaina siekia 6 eurus.

Tuo metu Alytuje kebabai dabar kainuoja trečdaliu pigiau – 4 eurus už vieną. Jei tikėsime oficialia statistika, per pastaruosius dvejus metus nuo 2022 m. balandžio, iki šių metų balandžio vidutinė kebabų kaina visoje Lietuvoje išaugo 38,5 proc., arba 1,34 euro.

Vokietijoje siūlo kainos „lubas“

Per daugelį metų doner kebabas, kurį į Vokietiją atvežė imigrantai iš Turkijos, tapo pagrindiniu pigaus gatvės maisto patiekalu. Tačiau pastaruoju metu šio patiekalo įperkamumas sumažėjo, nes per dvejus metus jo kainos išaugo daugiau nei dvigubai, rašo vietos žiniasklaida.

Dėl didėjančių atlyginimų ir brangstančių energijos produktų, prie ko prisidėjo geopolitinė įtampa ir karas Ukrainoje Vokietijos kancleris Olafas Scholzas kebabų brangimą pavadino „donerfliacija“.

Vokietijos politikai, ypač kairiųjų pažiūrų, ėmėsi šio klausimo ir pasiūlė nustatyti doner kebabų kainų ribą, panašiai kaip reguliuojamos būsto nuomos kainos kai kuriuose šalies regionuose. Pavyzdžiui, partija „Die Linke“ siūlo nustatyti 4,90 euro kainų ribą, o jaunimui ir socialiai remtiniems asmenims – net 2,90 euro.

Kebabų pardavimai Vokietijoje siekia 7 mlrd. eurų per metus, o šalyje kasmet suvartojama 1,3 mlrd. kebabų, todėl, „Die Linke“ skaičiavimais, tokia subsidijų programa kainuotų 4 mlrd. eurų per metus.

Prie politinių diskusijų dėl kebabų kainos nemažai prisidėjo tai, kad ši tema ypač populiari tarp jaunų žmonių, kurie apie tai daug diskutuoja socialiniuose tinkluose. Labiausiai šį pigų gatvės maistą mėgstantys vokiečiai prisimena Angelos Merkel laikus (daugelyje nuotraukų matyti, kaip buvusi kanclerė pjausto mėsą ant iešmo), kai kebabai kainavo 3 eurus.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA