Pritarta naujo paminklo Kaune projektui, darbai jau vyksta – Kas vyksta Kaune

Pritarta naujo paminklo Kaune projektui, darbai jau vyksta

Aleksandro Jogailaičio skulptūra / Kas vyksta Kaune nuotr.

Ketvirtadienį pritarta Aleksandro Jogailaičio paminklo projektui, šią savaitę prasidėjo ir realūs paminklo statybų paruošiamieji darbai. Skulptūra bus pastatyta Ramybės parko prieigose, buvusio paminklo „Keturi komunarai“ vietoje.

Kaip pažymima projektinio pasiūlymo dokumente, naujosios skulptūros statymo vieta yra Kauno miesto istorinėje dalyje, vadinamoje Naujamiesčiu. Paminklui numatytas žemės sklypas, kuriame yra Kauno senųjų kapinių kompleksas.

Projektuojama Aleksandro Jogailaičio skulptūra bus pagaminta iš bronzos. Skulptūros pjedestalą sudarys laiptai su kūgine granito dalimi, ant pjedestalo bus statoma ir pati bronzinė figūra. Planuojama, kad paminklas bus apie 6.3 m aukščio.

„Numatytoje skulptūros statymo vietoje yra išlikę skulptūros „Keturi komunarai“ pamatai ir gerbūvio dalis. Teritorijoje yra priaugę savaiminių klevų, kurie sukuria netvarkingų želdynų įvaizdį. Lyginant teritorijos paviršių šie savaiminiai klevai liks su apnuogintomis šaknimis, todėl projekte bus siūloma juos šalinti“, – dokumente teigia skulptūros projektuotojas.

Aleksandro Jogailaičio skulptūra / KMS nuotr.

Projektinio pasiūlymo dokumente taip pat pažymima, kad vieta Aleksandro Jogailaičio paminklui Kauno mieste parinkta sąmoningai.

„Sovietmečiu šioje vietoje stovėjo skulptūra „Keturi komunarai“. Išmontavus sovietinę skulptūrą, į šią vietą buvo siūlyta nemažai kitų skulptūrų, tačiau iki šiol nei viena idėja nesulaukė palaikymo ir nebuvo realizuota.

Praktika, kuomet buvusių primestų ideologinių stabų vietoje, juos nuvertus įrengiami tautines idėjas bei valstybingumą propaguojantys meniniai simboliai, yra būdinga ne vien Kaunui ar Lietuvai, bet ir visam Centrinės ir Rytų Europos regionui, išsivadavusiam iš komunizmo diktatūros. Tokiu būdu viešosiose erdvėse tarsi įtvirtinama pergalė prieš buvusį režimą.

Kaune bene ryškiausia tokio tipo transformacija yra vadinamasis VI forto kryžių kalnelis, stichiškai susiformavęs vietoje demontuoto sovietinio monumento – tanko. Projektuojamas paminklas nekonfrontuoja su urbanistine aplinka. Paminklo kompozicija tinka parko aplinkai“, – teigiama dokumente.

Aleksandro Jogailaičio skulptūra / KMS nuotr.

Aleksandras Jogailaitis, anot istorikų, XV a. pabaigoje–XVI a. pradžioje įnešė reikšmingų pokyčių puoselėjant valstybingumą, išsaugant ir įtvirtinant lietuvių kalbą. Istoriniuose šaltiniuose minimas jo rūpestis Kauno parapija bei Kauno šv. apaštalų Petro ir Povilo arkikatedra bazilika. Jo tėvas, LDK valdovas Kazimieras Jogailaitis, Kaunui yra suteikęs vieną seniausių privilegijų, kuria patvirtino ir praplėtė miesto teises.

Kaip rašyta seniau, monumentas Aleksandrui Jogailaičiui kuriamas Ukrainos sostinėje Kyjive. Jį iš bronzos lieja skulptoriai Olesius Sidorukas ir Borisas Krylovas. Šių menininkų darbų esama daugelyje Europos šalių. Tarp jų – ir kauniečiams gerai žinoma Vyčio skulptūra „Laisvės karys“ prie Kauno pilies.

Kiek Kaunui kainuos Aleksandro Jogailaičio paminklo projektas kol kas nėra aišku.

Užklausą dėl šios informacijos naujienų portalas „Kas vyksta Kaune“ išsiuntė Kauno miesto savivaldybei. Gavę komentarą, publikaciją papildysime.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA