Nuspręsta, kur Kaune iškils Aleksandro Jogailaičio skulptūra | Kas vyksta Kaune

Nuspręsta, kur Kaune iškils Aleksandro Jogailaičio skulptūra

Aleksandro Jogailaičio skulptūra / KMS nuotr.

Ukrainos skulptorių sukurtas monumentas Lietuvos didžiajam kunigaikščiui Aleksandrui Jogailaičiui įamžinti kitąmet papuoš Ramybės parko prieigas, antradienį pranešė Kauno miesto savivaldybė.

Už būsimą erdvę paminklui kauniečiai buvo kviečiami pasisakyti internetu, renkantis vieną iš trijų siūlomų vietų arba pasiūlant savąją. Prie galutinio sprendimo, kaip pažymima Kauno miesto savivaldybės pranešime žiniasklaidai, savo balsais prisidėjo daugiau kaip 1,3 tūkst. apklausos dalyvių.

Daugiau kaip pusė visų simpatijų – 688 balsai (53 proc.) – teko Ramybės parko prieigoms ties Miško gatve. Antruoju pasirinkimu tapo apie trečdalį balsų (35 proc.) pelnęs Mažasis ąžuolynas šalia Kauno apskrities viešosios bibliotekos. Vos 12 proc. balsavusiųjų pasisakė už žalią erdvę Draugystės parke.

Sulaukta ir vieno pasiūlymo – Nemuno krantinėje, prie Senojo uosto.

Aleksandras Jogailaitis, anot istorikų, XV a. pabaigoje–XVI a. pradžioje įnešė reikšmingų pokyčių puoselėjant valstybingumą, išsaugant ir įtvirtinant lietuvių kalbą. Istoriniuose šaltiniuose minimas jo rūpestis Kauno parapija bei Kauno šv. apaštalų Petro ir Povilo arkikatedra bazilika. Jo tėvas, LDK valdovas Kazimieras Jogailaitis, Kaunui yra suteikęs vieną seniausių privilegijų, kuria patvirtino ir praplėtė miesto teises.

Monumentas Aleksandrui Jogailaičiui kuriamas Ukrainos sostinėje Kyjive. Jį iš bronzos lieja skulptoriai Olesius Sidorukas ir Borisas Krylovas. Šių menininkų darbų esama daugelyje Europos šalių. Tarp jų – ir kauniečiams gerai žinoma Vyčio skulptūra „Laisvės karys“ prie Kauno pilies.

Planuojama, kad naujoji skulptūra Kaune iškils jau ateinančiais metais ir galėtų būti atidengta per vieną iš valstybinių ar miesto švenčių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA