Tragiška vilkikų avarija „Via Baltica“ kelyje: ar nelaimės buvo galima išvengti? | Kas vyksta Kaune

Tragiška vilkikų avarija „Via Baltica“ kelyje: ar nelaimės buvo galima išvengti?

Ligita Čeponytė, Miglė Kubiliūtė 2024/04/12 14:46
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Marijampolės savivaldybėje sekmadienio (balandžio 7 d.) vakarą dviejų vilkikų susidūrimas baigėsi mirtimi – iš vilkiko iškritęs keleivis pakliuvo po priekabos ratais ir žuvo. „Kas vyksta Kaune“ paskelbus šią skaudžią žinią, po įrašu plūdo komentarai su pastebėjimais, kad sugedęs vilkikas kelyje stovėjo ne vieną parą nepažymėtas, tad nelaimės buvo galima tikėtis. Marijampolės apskrities policija teigia, kad šiuo metu pradėta aplinkybių patikslinimo procedūra.

„Tas sugedęs vilkikas, į kurį rėžėsi kitas, stovėjo ten dvi paras nei aptvertas, nei nuvelkamas! Ar kažkokio kito rezultato buvo galima tikėtis? Už absurdišką žmogaus gyvybės praradimą čia jau turėtų užkabinta atsakomybė būt prižiūrinčioms įstaigoms. Niekur kitur taip nėra tik Lietuvoje.

Pralėkėm apie 20 val., ir dar paburbėjom, kad čia geruoju nesibaigs… Nu akurat

Investicijos į trikojus, sektorinius matuoklius… O kur į buratinus… Ar ženklus įspėjančius apie tokią kliūtį?“ – svarstė Kaunas-Marijampolė-Suvalkai vykę vairuotojai.

Eismo dalyviai įsitikinę, kad tragiško susidūrimo būtų buvę galima išvengti, jei institucijos į pranešimus būtų sureagavę tinkamai.

„Parašykit apie supuvusią sistemą, kuri tesugeba tik baust. O vilkikas ten pavojingai stovėjo jau kelias paras, pusvalandis prieš šitą įvykį skambinau policijai, reakcijų nulis…“ – piktinosi dar vienas vyras.

Vairuotojai negailėjo kritikos ir nuolatiniams „Via Baltica“ kelio remontams. Buvo spėlionių, kad tragiška nelaimė galėjo įvykti ir dėl netinkamo kelio darbų žymėjimo.

„Toje vietoje, kur įvyko avarija, nuversta informacija apie remontą, greičiausiai greitis buvo didelis.

Ten kaskart važiuoji ir nežinai kaip važiuoti, nes vis kitaip nukreipia kelias. Važiuoji su viltim, kad ne priešpriešinėj juostoj esi.

Tai, kad ten tokio durnumo yra padarytos laikinos juostos, kad tik laiko ir gyvybių skaičiaus klausimas…“ – skundėsi eismo dalyviai.

Dar vienas portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojas pastebėjo, kad važiuojant naktį ženklai neatspindi šviesų, vienas kliūties apvažiavimo ženklas kelyje pastatytas ne ta puse.

„Teko po Velykų savaitgalio naktį grįžinėti iš Lenkijos. Kelininkų darbo kokybė žemiau plintuso. Naktį važiuojant 2/3 ženklų normaliai neatspindi šviesų, nes padengti storu dulkių sluoksniu.

Paliktas žymėjimas ant kelio, kuris prieštarauja realiam eismo judėjimui (nėra geltonai užbrauktų judėjimo krypčių rodyklių), kas ypatingai klaidina nakties metu (vienoje vietoje kelio dangos žymėjimas siūlo važiuoti tiesiai, nors už 5 metrų maždaug 1,5 metro praraja, kurią sėkmingai kas kelios dienos šturmuoja mašinos). Vienas iš pavyzdžių nekokybiško žymėjimo – kliūties apvažiavimo ženklas stovi ne ta puse pastatytas“, – vaizdu dalijosi skaitytojas.

Kliūties apvažiavimo ženklas / Skaitytojo nuotr.

Savaitgalį – 9 pranešimai dėl stovinčio vilkiko

Balandžio 5-7 dienomis Marijampolės policija dėl stovinčio sugedusio vilkiko gavo net 9 pranešimus. Paskutinis pranešimas buvo gautas balandžio 7 d. apie 20 val. 48 min., kad Marijampolės sav., kelio Kaunas-Marijampolė-Suvalkai 54-ame km kelkraštyje stovi sugedęs vilkikas.

Kaip „Kas vyksta Kaune“ nurodė Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) Komunikacijos poskyrio vyriausioji specialistė Gintarė Navickaitė, turimais duomenimis vilkikas stovėjo nuo balandžio 5 d. Vilkikas registruotas Rusijos federacijoje.

„Kur stovi policija Marijampolėje – Saugus eismas – Kriminaliniai įvykiai“ grupės nuotr.

„Policijos pareigūnai reagavo į iškvietimus dėl kelyje esančios kliūties. Ar transporto priemonė buvo tinkamai pažymėta bus nustatyta eismo įvykio tyrimo metu. Policijos pareigūnai įvertinę aplinkybes, nepriėmė sprendimo priverstinai nuvežti transporto priemonę“, – komentavo Marijampolės AVPK Komunikacijos poskyrio vyriausioji specialistė G. Navickaitė.

Siekiant išsiaiškinti šią situaciją, šiuo metu pradėta aplinkybių patikslinimo procedūra. Policijos pareigūnų priimtus sprendimus plačiau, pasak G. Navickaitės, būtų galima komentuoti visapusiškai atlikus aplinkybių patikslinimo procedūrą ar tarnybinio patikrinimo procedūras.

Kaip skelbė naujienų portalas 15min.lt, Marijampolės apskrities policija vykdo ikiteisminį tyrimą dėl eismo saugumo ar transporto priemonės eksploatavimo taisyklių pažeidimo, jeigu dėl to įvyko eismo įvykis, kuriame žuvo žmogus. Už tai gresianti griežčiausia atsakomybė – laisvės atėmimas iki aštuonerių metų.

„Via Lietuva“ informacijos apie stovintį vilkiką neturėjo, kelio remontas nevyko

„Pirmiausia, įvykusi nelaimė yra ypatingai skaudi, dėl kurios visos įmonės vardu reiškiame užuojautą. Didžiausias ir svarbiausias „Via Lietuva“ prioritetas yra eismo saugumas. Jo didinimui įmonė vykdo nuoseklius veiksmus: plečia ir atnaujintą šalies kelių infrastruktūrą, diegia eismo saugos inžinerinius sprendimus, rengia įvairias edukacines iniciatyvas šviečiant visuomenę eismo saugos klausimais, siekiant keisti jų elgseną ir pan.“, – komentavo „Via Lietuva“ Komunikacijos skyriaus vadovė Jolita Orentaitė.

Anot jos, šiais metais „Via Lietuva“ didelį dėmesį skirs kelių ruožuose ar sankryžose nustatytų „juodųjų dėmių“ problemoms spręsti, pėsčiųjų perėjų valstybinės reikšmės šalies keliuose plėtrai, vykdys blogiausios būklės tiltų atnaujinimą ir pan.

„Via Lietuva“ atstovė taip pat informavo, kad apie „Via Baltica“ kelyje stovintį vilkiką bendrovė nebuvo gavusi informacijos. Atremdama vairuotojų kritiką J. Orentaitė patikino, kad nelaimės vietoje kelio remonto darbų „Via Lietuva“ nebuvo inicijavusi.

„Šiuo metu „Via Baltica“ kelyje vyksta kelio Kaunas–Marijampolė–Suvalkai (ruožo nuo 56,83 iki 72,50 km) rekonstrukcijos darbai, tačiau jūsų nurodytas eismo įvykis įvyko kur kas toliau nuo šiuo metu rekonstruojamos atkarpos (įskaitant ir eismo organizavimo pakeitimų teritoriją, statybvietę)“, – komentavo J. Orentaitė.

Dėmesio vairuotojams: uždarytas kelias Kaunas-Marijampolė-Suvalkai, vilkikų avarijoje žuvo žmogus

Naujienų portalas „Kas vyksta Kaune“ primena, jog skaudi avarija įvyko balandžio 7 d. apie 21 val. 5 min. Marijampoilės sav., Puskelnių k. Per eismo įvykį žuvo vieno vilkiko keleivis.

Kaip skelbė naujienų portalas delfi.lt, kelio Kaunas-Marijampolė-Suvalkai 54-ame km automobilis „Scania R450“ su puspriekabe, vairuojamas vyro (gim. 1985 m.), atsitrenkė į šalikelėje stovėjusį automobilį „Renault Magnum“ su puspriekabe, vairuojamą vyro (gim. 1978 m.).

Per eismo įvykį žuvo automobiliu „Scania R450“ važiavęs vyras (gim. 1971 m.) – jis iškritęs iš automobilio pakliuvo po priekabos ratais ir žuvo. Abiejų sunkiasvorių transporto priemonių vairuotojai nenukentėjo.

„Balandžio 7 d. apie 21 val. 5 min. Marijampolės sav., Puskelnių k., susidūrė du vilkikai. Per eismo įvykį žuvo vieno vilkiko keleivis. 21.20 val. uždarytas kelias Kaunas-Marijampolė-Suvalkai (A-5)“, – informavo pareigūnai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA