14,5 tūkst. – tiek eurų galite gauti savo individualaus namo atnaujinimui | Kas vyksta Kaune

14,5 tūkst. – tiek eurų galite gauti savo individualaus namo atnaujinimui

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Gyventojai, siekiantys padidinti savo individualaus ar daugiabučio namo energinį efektyvumą ir tuo pačiu pagerinti gyvenimo sąlygas, šiais metais turi išskirtinai daug galimybių.

Jei ankstesniais metais kvietimai daugiabučių renovacijai buvo trumpesni ir retesni, 2024 m. sudarytos sąlygos ištisus metus pasinaudoti viena ar kita galimybe, rašoma Aplinkos ministerijos pranešime žiniasklaidai.

„Valstybės parama senų būstų atnaujinimui – daugiabučių ir individualių gyvenamųjų namų – dar niekada nebuvo tokio plataus masto. Tam suplanuota 242 mln. eurų. Renovacija įgauna vis didesnį pagreitį, teikiama vis daugiau paraiškų, žmonės supranta, kad ši investicija apsimoka, nes šildymo sąskaitos sumažės kartais. Be to, būsto šildymui sunaudoję mažiau iškastinio kuro, prisidėsime prie tvaresnės aplinkos kūrimo“, – sako aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Šiuo metu, iki balandžio 2 d., laukiama paraiškų iš gyventojų, norinčių atnaujinti savo individualų gyvenamąjį namą. Didžiausia kompensacinė išmoka vienam projektui – iki 14 500 eurų. Kompensacinės išmokos dydis apskaičiuojamas padauginus namo naudingą plotą iki modernizavimo iš fiksuoto dydžio. Fiksuotas dydis už 1 kv. m namo naudingo ploto – 75 eurai. Iš Aplinkos ministerijos administruojamos Klimato kaitos programos šiam kvietimui skirti 22 mln. eurų.

Parama išmokama, kai atnaujinus namą pasiekiama ne žemesnė nei B namo energinio naudingumo klasė ir šiluminės energijos suvartojimo sąnaudos sumažinamos ne mažiau kaip 40 proc., lyginant su buvusiomis iki atnaujinimo. Dėl kompensacinių išmokų gali kreiptis fiziniai asmenys, nuosavybės teise valdantys vieno ar dviejų butų gyvenamosios paskirties namą. Per pirmąsias dvi savaites jau sulaukta beveik 900 paraiškų.

Ne mažiau dėmesio skiriama ir daugiabučių gyventojams. Iki rugsėjo 30 d. aktyvus kvietimas senų daugiabučių namų renovacijai naudojant modulius (skydus). Suplanuota, kad šiuo kvietimu galima teikti paraiškas paramai daugiabučių namų atnaujinimui gauti už 200 mln. eurų.

Toks renovacijos būdas leidžia ne tik padidinti pastato energinį efektyvumą, bet ir reikšmingai sutrumpinti renovacijos procesą, sumažinant darbų apimtį statybvietėje. Jei įprastai renovacijos darbai užtrunka 9-15 mėn., pasitelkus modulinę technologiją procesas gali pagreitėti 3 kartus.

Paraiškas kviečiami teikti daugiabučio namo bendrojo naudojimo objektų valdytojai, daugiabučio namo atnaujinimo projekto įgyvendinimo administratoriai, savivaldybės bei savivaldybės paskirti energinio efektyvumo didinimo programos įgyvendinimo administratoriai.

Artimiausiu metu galimybių padidinti pastato energinį efektyvumą bus ir daugiau. Antrąjį šių metų ketvirtį numatomas kvietimas daugiabučių namų vidaus šildymo ir karšto vandens sistemų modernizavimui, kitaip žinomam kaip mažoji renovacija. Šilumos punktų renovacijai bus skiriama 20 mln. eurų. Daugiau informacijos APVA pateiks artimiausiu metu.

Taip pat antrą ketvirtį planuojamas ir kvietimas daugiabučių namų renovacijai, siekiant ne mažesnės nei B energinio efektyvumo klasės. Su šiuo kvietimu pristatoma naujovė – fiksuota paramos suma už 1 kv. m.

Tai sudarys galimybes gyventojams palyginti rinkos pasiūlymus ir pasirinkti kokybiškiausią ar lūkesčius labiausiai atitinkantį variantą. Be to, bus užtikrinamas lankstesnis ir spartesnis namo renovacijos procesas, atsisakoma dalies dabar taikomų procesinių reikalavimų. Dėl fiksuotos kainos už renovuotą 1 kv. m dydžio bei kvietimo pradžios APVA informuos artimiausiu metu.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA