Pamatykite: Laisvės alėjoje pasodintos pirmosios liepos iš Vokietijos | Kas vyksta Kaune

Pamatykite: Laisvės alėjoje pasodintos pirmosios liepos iš Vokietijos

Sodinamos liepos Laisvės alėjoje / R. Tenio nuotr.

Istorinė diena Kaunui – senųjų liepų alėją penktadienį papildė naujos, brandžios liepos iš Vokietijos. Medžių sodinimo darbus tikimasi pabaigti iki mėnesio pabaigos. Naujos ir sveikos liepos vizualiai neturėtų skirtis nuo senbuvių.

Penktadienio vidurdienį Laisvės alėjoje, ties Kauno apylinkės teismo rūmais, pradėtos sodinti pirmosios sveikos liepos. Didžioji dalis vokiškų liepų kurį laiką buvo sandėliuojamos UAB „Kauno gatvių apšvietimo“ teritorijoje, Ringuvos gatvėje. Viena liepa sveria apie 2-3,5 tonas, yra apie 10 metrų aukščio, šaknų skersmuo apie 180 cm.

Tam, kad naujosios liepos būtų įkurdintos senųjų medžių vietose, reikėjo ir specialaus pasiruošimo. Buvo iškastos maždaug 1,5 m gylio bei 2 m diametro duobės, pakeista ir ligotų liepų vietoje buvusi žemė.

Kaip penktadienį žurnalistams komentavo Kauno miesto savivaldybės administracijos Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė, tikimasi, kad visas – 23 – liepas pasodinti pavyks per ateinančią savaitę, blogiausiu atveju iki mėnesio pabaigos.

„Visi medžiai jau Kaune. Kelionę pernešė gerai, buvo specialiai įtvirtinti, vežami po 5 medelius viename sunkvežimyje“, – žurnalistams sakė R. Savickienė.

Anot jos, naujosios liepos specialiai pritaikytos augti mieste, nėra lepios. Taip pat vizualiai jos neturėtų skirtis nuo senųjų.

„Liepos šiek tiek bus aukštesnės. Su specialistais apsitarsime, ką galime su jomis daryti, ko ne. Priežiūra bus tokia pat, kaip ir seniau – tręšimas, laistymas“, – komentavo Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja.

Radeta Savickienė / R. Tenio nuotr.

Sužaliavusius liepų lapelius kauniečiai turėtų išvysti jau šį pavasarį.

„Vegetaciją liepos pradės iš karto, nes medžiai yra tam paruošti. Aišku, kiekvienas naujai pasodintas augalas turi tą vadinamą stresinę situaciją. Tikimės, kad pirmieji lapeliai pasirodys gal šiek tiek vėliau nei kitų liepų. Laisvės al. yra 4 rūšių liepos: ir ankstyvosios, ir vėlyvosios, todėl senos liepos taip pat ne vienu metu sprogsta. Taigi labai didelių skirtumų neturėtume matyti“, – sakė R. Savickienė.

Užsikrėsti neturėtų

Anot Kauno miesto savivaldybės administracijos Aplinkos apsaugos skyriaus vedėjos, naujosios liepos neturėtų užsikrėsti Laisvės al. plintančiomis medžių ligomis. „Įprastai grybinės ligos ar erkutės puola nusilpusius medžius“, – pridūrė ji.

Visgi garantijos, kad medžiai prigis – nėra. „Kadangi medžių tiekėjai šių medžių patys nesodina, garantijos duoti negali. Bet jeigu įvyktų kažkas netinkamo, medžius tiekėjai pakeistų“, – sakė Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja.

R. Savickienė taip pat patikslino, kad vieno medelio kaina – 1642 Eur su PVM. Seniau skelbta suma (2500 Eur) – jau su sodinimo darbais, kelmų rovimu, atvežimu ir kt.

Prie Kauno miesto savivaldybės bus pasodintas ir naujas klevas. Jis, anot R. Savickienės, yra panašaus dydžio kaip liepos, bus pasodintas, kai Laisvės al. bus baigtos sodinti liepos.

Sodinamos liepos Laisvės alėjoje / R. Tenio nuotr.

Naujų liepų sodinimas iššūkis jų sodintojams

Medžių sodinimas Laisvės al. – savotiškas iššūkis. „Jei čia nebūtų Laisvės al., tai mums būtų jas pasodinti vieni juokai, dabar labai rimtas iššūkis“, – prisipažino UAB „Kauno gatvių apšvietimo“ generalinis direktorius Petras Švažas.

Didžiausia problema ta, kad atvežus liepas, į šią pėsčiųjų gatvę negali įvažiuoti sunkiasvorė technika – leidžiama tik transportui, kuris sveria 3 tonas.

„Vien vienos liepos sodinukas gali sverti apie 3,5 tonos, o kur dar pats sunkiasvoris sunkvežimis“, – sakė P. Švažas.

Tad kaip bus sprendžiama ši problema? Gal reikia organizuoti stiprių vyrų talką ir jas nunešti iki duobės rankomis?

„Galvosime, tam ir skirta galva. Mūsų įmonėje dirba daugiau nei 100 vyrų, tad gal ir taip teks daryti“, – pusiau juokais, pusiau rimtai sakė įmonės vadovas.

P. Švažas teigė, kad prie kiekvieno medžio įrengiama ir drėkinimo sistema. „Mes gavome liepą su suformuotu pagrindu, tai reiškia, kad mes prie jo nelendame, gumulas padarytas, aprištas, jo neardome. Išardys gamta“, – apie medžių sodinimo ypatumus pasakojo P. Švažas.

Visgi kartais gražius dalykus nustelbia netikėti nemalonumai – penktadienį pradėjus liepų atsodinimą Laisvės alėjoje, iš vilkiko puspriekabės keliamas medis virsdamas kliudė kraną valdžiusį darbininką. Nelaimė nutiko atsikabinus vienam iš diržų.

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad Laisvės alėjoje buvo nupjautos 23 savo amžių nugyvenusios liepos. Kaip jau rašyta, nupjautų liepų mediena buvo išgabenta į Petrašiūnų šiluminę elektrinę, susmulkinus ji turėjo būti panaudota šilumos gamybai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA