Laisvės alėjoje jau iškastos gilios duobės - Kas vyksta Kaune

Laisvės alėjoje jau iškastos gilios duobės

Pastarosiomis dienomis pėsčiuosius Laisvės alėjoje pasitinka nykus vaizdas – iškastos gilios duobės primena apie čia augusias ligotas liepas. Naujosios vokiškos liepos jau Kaune, pirmieji medžiais Laisvės al. turėtų pasiekti penktadienį.

Kovo 6-ąją Laisvės al., netoli legendinės „Spurginės“, buvo baigti senų, ligotų liepų šalinimo darbai – nupjauti 23 savo amžių nugyvenę medžiai.

Vėliau sekė ne mažiau svarbus darbas – duobių kasimas ir paruošimas. Apie laukiantį nelengvą darbą seniau jau buvo užsiminusi ir Kauno miesto savivaldybės administracijos Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė.

„Tai yra jautri teritorija, Laisvės al. yra po rekonstrukcijos, todėl labai svarbu išimant kelmus nepažeisti komunikacijų. Reikia pasikeisti ir visą žemę, kad naujai atvežti augalai turėtų mitybinę bazę“, – sakė R. Savickienė.

Kaip jau rašyta, nupjautų liepų mediena buvo išgabenta į Petrašiūnų šiluminę elektrinę, susmulkinus ji turėjo būti panaudota šilumos gamybai.

Pjaunamos liepos Laisvės alėjoje

„Kas vyksta Kaune“ žiniomis, didžioji dalis vokiškų liepų jau pasiekė Kauną, jos sandėliuojamos UAB „Kauno gatvių apšvietimo“ teritorijoje, Ringuvos gatvėje. Pirmosios liepos Laisvės al. turėtų pasiekti jau penktadienį.

Primename, kad viena, apie 20-30 metų Vokietijoje auginta, liepa su specialiai suformuotomis šaknimis Kaunui kainuos apie 2500 eurų.

„Į kainą įeina pasodinimas, duobių paruošimas, atvežimas. Lietuvoje tokių medžių nėra, vežame iš Vokietijos. Šių medžių transportavimas sunkus, reikia nepažeisti šaknų, lajų ir kt. Dideliame sunkvežimyje transportuojami tik 4 medžiai“, – yra sakiusi Kauno miesto savivaldybės administracijos Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja.

Liepas buvo galima išsaugoti?

Prasidėjus medžių kirtimo darbams mirštančias liepas apžiūrėjęs Lietuvos arboristų asociacijos narys Tautvydas Mulevičius teigė, kad Laisvės al. liepas visgi buvo galima išsaugoti.

„Laisvės al. rangos metu nebuvo tinkamos priežiūros. Šaknys gan ilgą laiką buvo atviros, buvo karšta vasara, o tai alina medžius. Medis į tai sureaguoja ne iš karto, prireikia 2-5 metų. Reikėjo laiku pradėti tuo rūpintis. Ne tada, kai liepas jau reikia nukirsti“, – situaciją Kaune komentavo T. Mulevičius.

Jis apgailestavo, kad į arboristus dažniausiai kreipiamasi tik tada, kai medžiai jau kertami arba kai jie tuoj bus numirę.

Tąkart T. Mulevičius teigė, kad išgyvenusiems Laisvės al. medžiams taip pat prireiks daugiau priežiūros – parinkti tinkamą dirvožemį, neužteršti druskomis.

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad dėl Laisvės al. medžių būklės kauniečiai susirūpino praėjusią vasarą. Pastebėta, kad pačioje Kauno širdyje esančios liepos nebeatrodo taip, kaip anksčiau. Vaizdas buvo liūdnas, liepos atrodė tarytum lėtai mirštančios, parudavusiais lapais.

Kauno miesto savivaldybės administracijos Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja R. Savickienė skaičiuoja, kad kai kurios Laisvės al. liepoms jau 100 metų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA