Akcija „Skaidrinam“: Seimo nariai leido tūkstančius eurų ataskaitų spausdinimui, įvairiems kompiuteriams ir telefonams | Kas vyksta Kaune

Akcija „Skaidrinam“: Seimo nariai leido tūkstančius eurų ataskaitų spausdinimui, įvairiems kompiuteriams ir telefonams

ELTA 2024/02/21 10:38
Asociatyvi / ELTA / O. Gurevičiaus nuotr.

Į Seimą persikėlusios akcijos „Skaidrinam“ iniciatoriai skelbia naujas detales apie atliekamą parlamentinių lėšų panaudojimo tyrimą. Paviešinti duomenys rodo, kad konservatorių frakcijos narys Justas Džiugelis per pastaruosius tris darbo parlamente metus Seimo nario ataskaitų spausdinimui išleido daugiau nei 23 tūkst. eurų. Nauji duomenys taip pat atskleidžia grupę parlamentarų, kurie už parlamentines lėšas nusipirko daugiausiai kompiuterinės įrangos. Vienas jų – konservatorius Sergejus Jovaiša, per kadenciją įsigijęs penkis kompiuterius ir bent penkis mobiliuosius telefonus.

J. Džiugelis atskaitos spausdinimui ir platinimui išleido daugiau nei 23 tūkst. eurų

„Skaidrinam“ iniciatyvos komandai didžiausią nuostabą sukėlė Seimo Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijai priklausančio parlamentaro J. Džiugelio parlamentinės išlaidos. Parlamentaras per trejus metus ataskaitai spausdinti ir platinti išleido daugiau nei 23 tūkst. eurų.

Skelbiama, kad J. Džiugelis trejus metus Seimo buhalterijai pateikė sąskaitas, kurias už Seimo nario ataskaitų rengimą jam išrašė pagal individualią veiklą dirbantis Mindaugas Ardišauskas.

Visgi, parlamentaro pateikiami duomenys netikslūs – bendra šių išlaidų suma J. Džiugelio pateiktose sąskaitos faktūrose siekia daugiau nei 26 tūkst. eurų.

Skelbiama, kad M. Ardišauskas parlamentarui išrašė sąskaitas beveik visais 2021-2023 metų mėnesiais, jose nurodoma suma – 1000 eurų.

„Svarstėme rengti ir viešinti mėnesines veiklos ataskaitas, tačiau ilgainiui buvo nuspręsta kasmėnesinių ataskaitų neviešinti, nes daugelis darbų yra tęstiniai. Veiklos komunikacijos planuotės buvo rengiamos kiekvieną mėnesį, tačiau neformalizuota forma. Formalios veiklos ataskaita buvo paskelbta už 2020-2022 metus“, – rašoma J. Džiugelio pateiktame paaiškiname „Skaidrinam“.

Politikas taip pat teigė, kad M. Ardišausko paslaugos buvo finansuojamos iš eilutės, kuri apima konsultacijas dėl viešosios ar politinės komunikacijos, socialinių tinklų įrašų, pranešimų žiniasklaidai ir kalbų parengimą.

Tačiau skelbiama, kad M. Ardišauskas buvo politinių kampanijų konsultantas ir 2020 metų birželį pasirašė komunikacijos paslaugų teikimo sutartį su J. Džiugeliu, kad talkintų jam Seimo rinkimų kampanijoje.

J. Džiugelio ataskaitose taip pat rastos dvi sąskaitos, kuriose yra nurodoma, jog jos skirtos Seimo nario ataskaitos spausdinimui ir platinimui. Skelbiama, kad šiose sąskaitose yra nurodoma J. Džiugelio vienmandatės Vilniaus rajono iždininkė Ieva Vasiliauskaitė.

Justas Džiugelis / DELFI nuotr.

J. Džiugelis: demokratija kainuoja brangiai

J. Džiugelis atmeta kaltinimus dėl galimai neskaidraus parlamentinių lėšų naudojimo.

„Seimo valdybos nustatyta tvarka sako, kad galima pirkti ir viešosios sklaidos paslaugas – ne tik sausai paruošti ataskaitą, bet lygiai taip pat pirkti pranešimus spaudai, socialinių tinklų įrašų, kalbų rašymo ir kitas paslaugas. Tai Mindaugas Ardišauskas man tokias paslaugas teikė, konsultavo ir politiniais klausimais, rengė pranešimus spaudai, kai kuriuos „Facebook“ postus, taip pat kai kurias kalbas“, – „Laisvės TV“ eteryje antradienį kalbėjo J. Džiugelis.

„Neturiu, ką slėpti. Aiškinu, kaip yra. Suprantu, kad žiūrovams sumos gali pasirodyti didelės, (…) kai jas suplakame į vieną“, – teigė J. Džiugelis.

Kilus klausimams, kodėl pranešimų žiniasklaidai ar ataskaitų rengimu negalėjo užsiimti Seimo nario padėjėjai, kurių jis turi tris, J. Džiugelis pabrėžė, kad kokybiški tekstai kainuoja, o padėjėjų gaunamos algos – per mažos tokiems darbams apmokėti.

„Seimo nario padėjėjų atlyginimai yra maži, profesionalų susirasti yra pakankamai sudėtinga, o demokratija kainuoja brangiai. Jei nori padaryti kokybiškai, turi sumokėti brangiai“, – sakė parlamentaras.

S. Jovaiša nusipirko penkis kompiuterius, telefonų už 25 tūkst. eurų

Tuo metu konservatorius Sergejus Jovaiša, pasak „Skaidrinam“, per pastarąją kadenciją daugiausiai parlamentinių lėšų skyrė kompiuterinės įrangos įsigijimui ir nuomai. Viso politikas iš parlamentinių lėšų nusipirko penkis kompiuterius ir bent penkis mobiliuosius telefonus. Bendra įrangos suma – per 25 tūkst. eurų.

Nurodoma, kad 2021 m. pradžioje jis nuomojo įrangos iš įmonės „Update“ už 288 eurų per mėnesį. Tų pačių metų birželį politikas įsigijo Macbook Air kompiuterį, o po mėnesio – Iphone Pro Max telefoną už daugiau kaip 1,5 tūkst. eurų. Visgi, tų pačių metų lapkritį konservatorius nusipirko dar vieną kompiuterį – Lenovo ThinkBook už 1310 eurų.

2022 m. Seimo narys sudarė naują įrangos nuomos sutartį su bendrove „Update“ ir kas mėnesį nuomojo technikos už 439 eurus. Nurodoma, kad politikas nuomojo Lenovo ThinkBook kompiuterį, LED monitorių, lazerinį spausdintuvą, telefoną Iphone 13. Birželį S. Jovaiša įsigyja „biuro įrangos ryšio komplektą su priedais“ už 990 eurų, o spalį – iš to pačios įmonės perkamas „nuotolinio kompiuterinio ryšio įrenginys“ už 738 eurus. Po mėnesio iš parlamentinių lėšų nusipirko kompiuterį HP ProBook 450 G9 už 1535 eurus ir telefoną Samsung Galaxy 22 už 1418 eurų.

Vis dėlto, 2023 kovą S. Jovaiša vėl įsigijo „mobilaus ryšio įrenginį“ už 840 eurų, o spalį – dar vieną kompiuterį HP Elite Book 860 G9 už beveik 2 tūkst. eurų. Gruodį – už 648 eurus keitė kažkurio iš įsigytų kompiuterių HP pagrindinę plokštę. Be to, 2023 m. politikas tęsė mėnesines 439 eurų įmokas už jau minėtos įrangos nuomą.

Sergejus Jovaiša / DELFI nuotr.

A. Matulas kompiuterius bei telefonus ir pirko, ir nuomojosi

TS-LKD frakcijos narys Antanas Matulas taip pat buvo vienas iš Seimo narių, parlamentines lėšas leidusių kompiuterių bei telefonų pirkimui bei nuomai.

2021 metais už 388 eurus per mėnesį parlamentaras nuomojosi Samsung Galaxy telefoną, nešiojamąjį kompiuterį Asus M5 Ryzen ir Lenovo IdeaCentre stacionarų kompiuterį. Taip pat gegužės mėnesį įsigijo MacBook Pro už 1842 eurus.

2022 metais politikas pirko Iphone 13 Pro Max už 1443 eurus, o 2023 metais – naujausią Samsung Galaxy S23 Ultra Black telefoną už 1461 eurą bei galingą Acer Nitro kompiuterį už beveik 11 000 eurų. Šis kompiuteris, pasak parlamentaro, jam buvo reikalingas nuotraukoms susikelti ir memuarams rašyti.

LVŽS atstovas E. Jovaiša pirko telefonus, rėmino savo piešinius

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovas Eugenijus Jovaiša taip pat įsigijo įvairios kompiuterinės ir ryšio technikos. Per kadenciją politikas nusipirko keturis mobiliuosius telefonus, už 4,3 tūkst. eurų rėmino savo piešinius.

Politikas 2021 m. sudarė tris įrangos nuomos sutartis su bendrove „Varlė“ – už 99, 143 ir 145 eurus per mėnėsį. Visgi, nuomojamos priemonės sąskaitose nenurodytos.

Visgi, tų pačių metų liepą „valstietis“ pirko kompiuteriui skirtą motininę plokštę Asus Intel Z590 RogMaximusXIII Hero. Po mėnesio – procesorių Intel CPU Core i9, o lapkritį – aušintuvą Asus Tuf Gaming bei išorinį diską bei 2 terabaitų talpos kietąjį diską. Metų pabaigoje – ausines Airpods.

2022 m. parlamentaras pasirašė naują nuomos sutartį – už 153 eurus išsinuomojo nešiojamąjį kompiuterį, už 173 eurus serverį Synology DiskStation DS 920+ 40 TB. Dar viena nuomos sutartis – 102 eurų vertės, tačiau kas pirkta, dokumentuose nebuvo nurodyta.

Tačiau tų pačių metų kovą E. Jovaiša iš parlamentinių lėšų įsigijo dar vieną 12 terabaitų talpos diską, vėliau – belaidės prieigos tašką NSW Ubiquiti UAB-AC-Pro.

Po metų LVŽS narys išsimokėtinai nusiperka telefonus Iphone 14 Plius, Iphone 14 Pro. Kiek vėliau – Samsung Galaxy S23, planšetinį kompiuterį Xiaomi, o paskutinėmis metų dienomis – Samsung Galaxy Fold5 už 1875 eurus.

E. Jovaiša „Skaidrinam“ nurodė neketinąs visos šios įrangos, pasibaigus kadencijai, palikti Seimo kanceliarijai.

Aidas Gedvilas / DELFI nuotr.

A. Gedvilas įsigijo „Apple“ įrangos už maždaug 13,5 tūkst. eurų

Mišrios Seimo narių grupės atstovas Aidas Gedvilas per kadenciją įsigijo eilę „Apple“ įrenginių, kuriems išleido maždaug 13,5 tūkst. eurų iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų.

2021 m. politikas nuomojosi Iphone 12, tų pačių metų lapkritį įsigijo Iphone 13 už 1,4 tūkst., o 2022 m. gruodį – Iphone 14 už 1652 eurus. Visgi, 2023 m. spalį A. Gedvilas dar nusipirko telefoną Iphone 15 Pro Max už 1783 eurus.

Per kadenciją A. Gedvilas įsigijo ir kitos „Apple“ įrangos – ausines Airpods už 599 eurus, Ipad Pro 11 už 1763 eurus, MacBook pro už 2634 eurus, Apple Studio monitorių už 2070 eurų.

A. Mazuronis įsigijo tris kompiuterius: per kadenciją technikai skyrė apie 9 tūkst. eurų

Jau anksčiau skelbta, kad Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis už parlamentinei veiklai skirtas lėšas įsigijo kompiuterį Apple Macbook Pro 16, kurio vertė siekia 2,7 tūkst. eurų. Pastarąjį kompiuterį politikas įsigijo iš mobiliųjų telefonų taisyklos savininko Daniel Lapin.

2021 m. „darbietis“ nusipirko planšetinį kompiuterį Ipad Pro su Magic Keyboard už 1908 eurus, nešiojamąjį kompiuterį MSI Stealth. Po metų – Samsung monitorių, tos pačios firmos telefoną, kompiuterį ASUS Expert Book.

Per keturis kadencijos metus Seimo vicepirmininkas įsigijo keturias skirtingas ausines – Bose, Sony, Marshall ir Aftershokz. Iš viso politikas kompiuterinei technikai šią kadenciją paskyrė 9 tūkst. eurų.

Andrius Mazuronis / DELFI nuotr.

Buvęs A. Mazuronio kolega, praėjusią savaitę iš „darbiečių“ frakcijos pasitraukę Vigilijus Jukna 2022 m. iš parlamentinių lėšų įsigijo kompiuterį MacBook Air už 2246 eurus. Šių metų balandį – planšetinį kompiuterį Ipad Pro 11 už 1680 eurų, birželį – telefoną Iphone 14 Pro už 1329 eurus, liepą – Ipad Magic Keyboard už 388 eurų ir spalį – kompiuterį Mac mini už 1950 eurų.

ELTA primena, kad iniciatyvai „Skaidrinam“ pasiekus Seimą, praėjusią savaitę visuomenininkas Andrius Tapinas paviešino informaciją apie dalies politikų pirkinius už parlamentinei veiklai skirtas lėšas – beveik 20 Seimo narių, baigiantis kadencijai, suskubo įsigyti kompiuterinės, telefoninės įrangos, garso aparatūros. Visuomenininko teigimu, politikai brangius kompiuterius bei telefonus „griebė“ artėdami prie termino, kada galima įsigytus daiktus pasilikti sau.

Dalis parlamentarų jau sureagavo į „Skaidrinam“ – klausimų dėl pirkinių sulaukęs „laisvietis“ Marius Matijošaitis sustabdė narystę partijoje, pasitraukė iš EP rinkimų. Konservatoriai Kęstutis Masiulis, Arūnas Valinskas tikino grąžinsią Seimo kanceliarijai panaudotas parlamentines lėšas.

Dar prieš paskelbiant „Skaidrinam“ rezultatus, į tyrimą sureagavo ir energetikos ministras, Seimo narys Dainius Kreivys. Praėjusią savaitę konservatorius grąžino visas nuo 2021 m. panaudotas išlaidas, mat, turėdamas tarnybinį transportą iš parlamentinių lėšų draudė savo asmeninį automobilį.

Pernai pavasarį A. Tapinui inicijavus savivaldos politikų lėšų įsisavinimo tyrimą „Skaidrinam“ ir dėl to kilus skandalui dėl galimo politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis, į teisėsaugos akiratį pakliuvo eilė savivaldybių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA