Kaip prognozuota – geriausią pasiūlymą dėl stadiono ir halės koncesijos pateikė „Kauno arena“ | Kas vyksta Kaune

Kaip prognozuota – geriausią pasiūlymą dėl stadiono ir halės koncesijos pateikė „Kauno arena“

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kauno miesto savivaldybės taryba rengiasi priimti sprendimą dėl viešojo tarptautinio konkurso rezultatų. O savivaldybės administracija šį trečiadienį paskelbė, jog Dariaus ir Girėno stadionas bei greta jo renovuota bei rekonstruota Kauno sporto halė turės naują koncesininką. Tai – ekonomiškai geriausią pasiūlymą konkurse pateikusi UAB „Kauno arena“ – Nemuno saloje valdanti „Žalgirio areną“ bei dar kitose Kauno vietose – keletą kitų sporto bei pramogų objektų.

Kol vyko tarptautinis koncesininko paieškos konkursas, Dariaus ir Girėno stadioną bei Sporto halę prižiūrėjo Kauno sporto mokykla „Startas“. Ateinantį antradienį posėdžiausiantys savivaldybės politikai priims sprendimą dėl sutarties pasirašymo su stadiono bei halės koncesininku.

Pasak savivaldybės administracijos atstovo Mindaugo Drąsučio, konkurso laimėtojas rinktas pagal tris kriterijus: didžiausią dalyvio siūlomą mokėti metinį mokestį miestui (savivaldybei) bei mažiausią pasiūlytą vidutinę metinę svertinę kapitalo kainą (WACC) ir mažiausią pasiūlytą reikalaujamų atlikti investicijų kainą.

Ekonomiškai naudingiausią pasiūlymą pateikė UAB „Kauno arena“. Jis įvertintas 99,72 balais iš 100 galimų. Antrojo dalyvio pasiūlymas siekė 57,45 balus, o trečiojo – atmestas dėl neatitikimo konkurso sąlygų reikalavimams.

„Savivaldybė, perduodama valdyti sporto infrastruktūros objektus privatiems subjektams, nustatyta tvarka atlieka konkurencingas procedūras. Šis kartas – ne išimtis. Stadiono ir halės koncesininko paieška užtruko, tačiau dabar galime patvirtinti, kad turime miestui ekonomiškai geriausią pasiūlymą. Jeigu taryba pritars, pasirašyta koncesijos sutartis su valdytoju galios 15 metų“, – sako savivaldybės administracijos direktorius ir koncesijos konkurso komisijos pirmininkas Tadas Metelionis.

Koncesijos sutartį vykdys ir mokestį savivaldybei mokės tik šios sutarties vykdymui „Kauno arenos“ naujai įsteigta uždaroji akcinė bendrovė. Pastaroji įsipareigos savivaldybei mokėti 324 tūkst. eurų per metus, šį mokestį kasmet indeksuojant dėl infliacijos.

Taip pat koncesininkas per pirmus 12 mėnesių nuo sutarties įsigaliojimo turės pasirūpinti papildomos naujos įrangos ir baldų įsigijimu, kurie kainuos apie 1,9 mln. Eur. Bendra koncesininko investicijų suma iš viso sieks virš 2,5 mln. Eur.

Dėl savivaldybės gautos Europos Sąjungos paramos rekonstruojant Sporto halę, valdytojas turės užtikrinti ir miesto prisiimtą įsipareigojimą – ne mažiau kaip 5 metus 76 proc. halės darbo laiko skirti neformaliojo švietimo ir (ar) ugdymo paslaugoms bei nekomercinėms veikloms vykdyti.

„Kaunas pademonstravo pavyzdį, kad stadioną Lietuvoje galima pastatyti gana ekonomiškai, kokybiškai ir pakankamai greitai. Tikiu, kad tą patį mūsų miestas parodys ir šia koncesijos sutartimi, atrinkus operatorių, kuris rūpinsis tolesniu objekto vystymu. Reikia pastebėti, kad šiuo atveju miestas ne mokės už jo valdymą, bet priešingai – gaus pajamas į biudžetą“, – teigia Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Vardinant, kaip jau spėjo pasitarnauti lankytojams atnaujintos ir dabar koncesininkui perduodamos viešosios erdvės, Kauno miesto savivaldybės pranešime minima, jog per pirmuosius metus po atnaujinimo Dariaus ir Girėno stadione apsilankė gerokai per 100 tūkst. žmonių. Daugiausia – beveik 40 tūkst. žiūrovų – surinko SEL koncertas. Dar apie 35 tūkst. aistruolių fiksuota trejose Lietuvos vyrų futbolo rinktinės rungtynėse. 15 tūkstančių vietų tribūnas žiūrovai užpildė ir iškilmingame stadiono atidarymo renginyje.

Šių metų rugpjūtį Dariaus ir Girėno stadioną sudrebins pasaulinio lygio žvaigždės, britų dainininko Ed Sheeran, dvigubas pasirodymas. Kiek daugiau nei per parą visi bilietai į britų dainininko koncertą buvo išpirkti, todėl atlikėjas pranešė po dienos čia surengsiantis ir antrąjį. pasirodymą.

Per metus po atidarymo stadione iš viso sužaistos 24 įvairios rungtynės. Naujos erdvės tapo namais ir miesto reprezentacinei komandai – FK „Kauno Žalgiriui“. Savivaldybės atstovų teigimu, praėjusį rugsėjį stadiono veją išbandė Lietuvos ir viso pasaulio futbolo legendos, o antros pagal pajėgumą šalies lygos „išsišokėliai” Vilniaus rajono „Transinvest“ pateikė sensaciją – LFF taurės finale nugalėjo favoritais laikytus Šiaulių futbolininkus.

Dariaus ir Girėno stadiono atidarymas

Naujas stadiono dangas bei infrastruktūrą spėjo išmėginti ir Lietuvos lengvaatlečiai, taip pat šiame stadione surengti miesto vaikų, jaunučių, jaunių, jaunimo ir suaugusiųjų čempionatai.

Koncesijos konkursą laimėjęs naujasis valdytojas įsipareigoja, kad kasmet stadione privalės įvykti bent 15 didesnio masto renginių. Iš jų – ne mažiau kaip 10 sporto, įtrauktų į federacijų renginių kalendorius.

Nuo metų pradžios veiksmo netrūko ir Sporto halėje: Eurolygos jaunimo turnyras, salės futbolo, badmintono, tinklinio, įvairių kovos menų, golfo, gimnastikos, penkiakovės varžybos ir keli pramoginiai renginiai. Iš viso jų suskaičiuojama per 40.

Koncesijos pagrindais nuo pat pradžių valdomos „Žalgirio arenos“, kurios oficialus atidarymas įvyko 2011 m. rugpjūčio 18 d. operatorė UAB „Kauno arena“ skelbiasi (rekvizitai.vz.lt) praėjusių metų gruodį turėjusi 221 apdraustąjį darbuotoją. Įmonėje vidutinis atlyginimas nurodomas 1051,71 Eur. 2023-ųjų pardavimo pajamos viršijo 15 mln. 113 tūkst. eurų, grynasis pelnas siekė daugiau nei 3,5 mln. eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA