Šventė ant Parodos kalno – duris atvėrė rekonstruota Ąžuolyno biblioteka – Kas vyksta Kaune

Šventė ant Parodos kalno – duris atvėrė rekonstruota Ąžuolyno biblioteka

Rūta Vyžintaitė 2024/01/19 19:25
Ąžuolyno bibliotekos atidarymas
R. Tenio nuotr.

Penktadienio popietę ant Parodos kalno esančiame Mažajame ąžuolyne įvyko ilgai laukta šventė: po rekonstrukcijos duris atvėrė Ąžuolyno biblioteka – taip nuo šiol vadinsis Kauno apskrities Viešoji biblioteka.

„Kaip iš mažos gilės užauga didelis ąžuolas, taip iš Kauno apskrities viešosios bibliotekos išaugo Ąžuolyno biblioteka. Tokį vardą bibliotekai davėme norėdami išryškinti jos vietos išskirtinumą, tai atsispindi ir bibliotekos interjere – mes ne tik esame parke, bet ir parką įsileidome į vidų“, – apie unikalius žaliųjų erdvių sprendimus atidarymo kalboje sakė bibliotekos vadovė Edita Urbonavičienė.

Erdvės, kurių Kaune ilgai trūko

Atnaujintoje bibliotekoje – ne tik erdvės knygoms, bet ir poilsio kampeliai su masažo kėdėmis, individualaus darbo kambariai ir dvi išskirtinio interjero erdvės kameriniams renginiams – Ąžuolo bei Žvaigždžių salės, taip pat išradimų būstinė skirta kūrybiniams eksperimentams ar jiems reikalingų įgūdžių lavinimui: čia bus galima atsispausdinti 3D spausdintuvu, pramokti robotikos, netgi siūti.

„Džiaugiamės, kad daugelis dar prieš septynerius mūsų ir skaitytojų subrandintų svajonių, kurios iš pradžių atrodė kaip utopija, šiandien tapo realybe. Teko pasukti galvą, kaip į patalpas sutalpinti knygas, poilsį, parką, tačiau dėka atsidavusios komandas, svajones pavyko įgyvendinti“, – sakė E. Urbonavičienė.

Jos teigimu, numatoma, kad papildomos erdvės, galimybės, renginiai ir patrauklesnė bibliotekos infrastruktūra turėtų į biblioteką pritraukti iki 30 proc. daugiau lankytojų nei iki šiol.

„Ypač Kaune trūko vietų nedideliems kultūriniams renginiams, individualaus darbo erdvių – šį poreikį jau seniai jautėme tiek mes, tiek bibliotekos lankytojai“.

Išskirtinė vieta bei pastatas

Ąžuolyno bibliotekos atidaryme dalyvavęs Kultūros ministras Simonas Kairys pabrėžė ir bibliotekos vietos bei pačio pastato unikalumą.

„Nors bibliotekos pastatas iškilo sovietmečiu, jis vis tiek yra gana išskirtinis, charakteringas, išjaustas, todėl džiaugiamės, kad rekonstrukcijos metu pavyko išsaugoti autentiškų detalių ir net šiek tiek patobulinti funkcinius originalaus projekto sprendimus“, – sakė S. Kairys ir prisiminė, kad ir jo pačio akademinė kelionė simboliškai prasidėjo visai šalia bibliotekos – Radastų gatvėje.

„Įstojus į Vytauto Didžiojo universitetą šioje gatvėje, autentiškame medinuke buvo mano pirmasis studentiškas būstas. Ši aplinka – Žaliakalnis, Ąžuolynas, jos istorija ir žmonės neabejotinai įkvėpė ne tik mane, bet ištisas kartas. Tikiu, kad biblioteka šioje ypatingoje vietoje neabejotinai svarbi ne tik Kaunui, bet ir Lietuvai“, – akcentavo ministras.

Bibliotekos pastato modernizacijos projekto vadovas – Raimundas Labutis, architektai – Ramūnas Grubinskas, Laura Amankavičiūtė, Laima Čijunskaitė. Originalaus, 1977 m. kurto projekto autorius – Boleslovas Zabulionis. Pirmieji atnaujintos bibliotekos lankytojai jau įvertino erdvėse karaliaujančią šviesą, pro langus atsiveriančius vaizdus į ąžuolyną bei subtilius ąžuolo akcentus grindyse, suoliukuose ir kitose detalėse.

Ateityje – terasa ant stogo

Trimis etapais Kultūros ministerijos finansuoti bibliotekos rekonstrukcijos darbai, kurių metu atliktas pastato šiltinimas, techninės būklės atnaujinimas, patalpų ir įrangos modernizacija turės tęstinumą – ateityje lankytojų laukia dar daugiau pasikeitusių erdvių, taip pat patalpų skirtų darbuotojams rekonstrukcija.

„Dėkojame Kultūros ministerijai už tęstinę paramą gana sunkiame rekonstrukcijos procese – kaip ir visi dėl tarptautinės situacijos susidūrėme su statybų sektoriaus iššūkiais, papildomais klausimais priimant nestandartinius sprendimus“, – sakė E. Urbonavičienė.

Šiuo metu atliktų darbų bendra vertė – daugiau nei 17 mln. Eur. „Turime dar gana ambicingų svajonių, pavyzdžiui, lankytojams atverti terasą, nuo kurios jie galėtų pasigrožėti Kauno panorama“, – išdavė bibliotekos vadovė.

Ąžuolyno bibliotekos rekonstrukcija – ne vienintelis Kultūros ministerijos projektas įgyvendintas įsisavinus Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšas.

„Šios rekonstrukcijos metu buvo įgyvendinama dar keliolika projektų susijusių su kultūriniais objektais visoje Lietuvoje – tai ir didelis iššūkis, nes tenka nuolat balansuoti finansais, bet ir didelis džiaugsmas, ypač Kaunui, nes dėmesio sulauks ar jau sulaukė net keturios svarbios Kaunui vietos: Lietuvos aviacijos muziejus, Mykolo Žilinsko dailės galerija, Kauno centrinis paštas ir, žinoma, Ąžuolyno biblioteka“, – vardijo S. Kairys.

Pažiūrėti, kaip atrodo atsinaujinusi biblioteka su jos viduryje žydinčiu parku bei fontanėliu, autentiškas 5000 dalių šviestuvas, kurio atnaujinimui net prireikė specialios indaplovės ir pavartyti daugiau nei 74000 leidinių kauniečiai ir miesto svečiai gali jau nuo šiandien, atidarymo renginių programą rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA