Kauno miesto savivaldybė: iš pernai komandiruotėms suplanuotų 87 tūkst. panaudota 70 660 eurų | Kas vyksta Kaune

Kauno miesto savivaldybė: iš pernai komandiruotėms suplanuotų 87 tūkst. panaudota 70 660 eurų

R. Tenio, DELFI nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas

2022-aisiais, kaip teigiama šį trečiadienį gautuose Kauno miesto savivaldybės atsakymuose į praėjusios savaitės pabaigoje naujienų portalo „Kas vyksta Kaune” užduotus klausimus, nė vienas miesto tarybos narys nevyko į komandiruotę, į užsienį. Tačiau pernai du savivaldybės politikai buvo komandiruoti po vieną kartą.

Pamatyti, pasižmonėti, pasimokyti, paturistauti…

Vieno iš tarybos narių (tiksliau, narės, – „Vieningo Kauno” atstovės Kauno miesto taryboje – Ligitos Valalytės) komandiruotės ataskaitą nesunku rasti savivaldybės interneto puslapyje. Tiek ši politikė, tiek savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Gedeminas Barčauskas bei Ryšių su visuomene skyriaus vadovas Arnoldas Bukelis ir savivaldybės vairuotojas Donatas Klimavičius toli nuo Lietuvos nekeliavo.

Vasarą vykusios į Lenkiją jų kelionės tikslas Kauno savivaldybei tradicinis, – kasmet delegacija važiuoja į Myslibužą pagerbti legendinių Atlantą perskridusių lakūnų S. Dariaus ir S. Girėno atminimą jų žūties vietoje. Kaip tik 2023-ųjų liepą sukako 90 metų nuo tos žūties, tad žmonės iš Kauno savivaldybės dalyvavo Myslibuže lakūnų atminimui skirtuose iškilminguose renginiuose. Tai, beje, išsamiai pateikta ir viešai paskelbtoje komandiruotės ataskaitoje.

Kauno miesto savivaldybės posedis
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

O ko į Grenoblį (Prancūzija) keliavo kitas „Vieningo Kauno” bei Kauno miesto tarybos valdančiosios daugumos narys Jonas Audėjaitis, komandiruotėn vykęs kartu su vicemeru Mantu Jurgučiu (iš to paties „…Kauno”), sužinoti nepavyko. Kadangi ataskaita apie šią komandiruotę neskelbiama.

„Jonas Audėjaitis į Grenoblį (Prancūzijos Respublika) vyko dalyvauti susitikimuose su Grenoblio savivaldybės administracijos atstovais, Grenoblio nacionalinės aukštosios architektūros mokyklos atstovais, ENSAG direktore Marie Wozniak”, – tik tiek apie šią komandiruotę užsiminta „Kas vyksta Kaune” atsiųstame savivaldybės administracijos komentare. Jį parengė uoli valstybės tarnautoja Užsienio ryšių skyriaus vedėja Lina Duobaitė, ne taip seniai paties Kauno mero Visvaldo Matijošaičio apdovanota savivaldybės įsteigtu apdovanojimu už gerą darbą.

Žinant, kad Jonas Audėjaitis – architektas, kaip pats nurodė 2022-ųjų gale pildydamas kandidato į savivaldybės tarybos narius dokumentus, – ne tik Vilniaus dailės akademijos Kauno padalinio dekanas, bet ir privačios įmonės – UAB „Studija 2A” – akcininkas bei direktorius (vrk.lt), abejonių dėl interesų suderinamumo bei „visapusiško” tokios komandiruotės naudingumo, kažin, ar begali kilti?

Beje, tarp savo pomėgių J. Audėjaitis vrk.lt viešinamoje anketoje yra nurodęs giluminį nardymą. Grenoblis, gali labiau vilioti turistus didingais kalnais (teko prieš keliasdešimt metų šiame mieste su vaikais lankytis, kai mūsų šeimos galva studijavo Lijono universitete). Žinoma, – ir jaukumu, modernumu. Tad J. Audėjaičiui „nelipiname turisto už valdiškus” etiketės. Tikėkim, kad tiek jis, tiek vicemeras M. Jurgutis, kažkada dirbęs „Vičiūnų” įmonėje vadybininku, Grenoblyje, taip toli nuo Kauno, prasmingai praleido laiką Lietuvos mokesčių mokėtojų pinigais finansuotoje išvykoje.

Tik kas iš to Kaunui?

Kauno miesto savivaldybė įvairiuose pasaulio valstybėse turi nemažai bendradarbiavimo partnerių. Tad dažnai keičiamasi delegacijomis, lankomasi gimininguose miestuose, dalinamasi patirtimi. Dalykiškumu neretai pasižymi savivaldybės administracijos atstovų išvykos į užsienį. Dera priminti, jog pernai įsigaliojus naujai Vietos savivaldos įstatymo redakcijai, daugybė iki tol savivaldybių administracijoms priskirtų funkcijų buvo perduotos merams. Matyt, todėl apie mero komandiruotes portalo „Kas vyksta Kaune” žurnalistei atsiųstuose savivaldybės skyriaus vedėjos atsakymuose nepasakyta nieko. Paspėliokim, galbūt, jam Kauno – pakanka, ir todėl meras niekur nekeliavo?

Na, o Kauno miesto savivaldybės administracijos tarnautojai 2023-aisiais užsienio komandiruočių (ir nebūtinai savivaldybės kaštais bei į giminingus miestus) tikrai turėjo. Tiesa, kas į jas vyko, – taip pat atsakyme iš savivaldybės irgi nutylėta. Sunku pasakyti, ar jame visos išvykos išvardintos, tačiau bent minimi komandiruočių tikslai.

Gegužę Kauno savivaldybės administracijos tarnautojai apsilankė Lenkijoje. Kadangi sukako Kauno ir Torunės 5-erių metų bendradarbiavimo sukaktis, tai buvo proga ne tik šį „jubiliejų” paminėti, kartu „aptarti bendro galimo darbo perspektyvas bei pagrindą tolimesniam abiejų miestų bendradarbiavimui, įskaitant kultūrinį, ekonominį ir švietimo sektorius.”

Tuo pat metu turėta ką veikti ir Vroclave bei Katovicuose. Apie tai L. Duobaitės atsiųstame redakcijai laiške teigiama: „Kauno miesto savivaldybės užsakymu yra rengiamas Kauno M. K. Čiurlionio koncertų centro techninis projektas, todėl siekiant priimti geriausius, modernius tiek architektūrinius, tiek akustinius sprendinius būtina įvertinti jau eksploatuojamus objektus. Todėl aplankytos gerai funkcionuojančios modernios koncertų salės Vroclave ir Katovicuose. Koncertų centrų atstovai aprodė visas patalpas, kurios aktualios M. K. Čiurlionio koncertų centro projektavimui, atsakė į rūpimus klausimus, noriai dalinosi salių trūkumais bei pasiteisinusiais sprendiniais”.

Lenkijoje Kauno valdžios atstovai lankėsi ir pernai lapkritį, bet „salių trūkumais” nesidalino. Gdanske vykusioje tarptautinėje konferencijoje „Miestų transformavimas – plėtros politikos formavimas” diskutavo „miestų urbanizavimo ir planavimo aktualijų, miestų transformacijos procesų perspektyvų, apleistų miesto dalių pertvarkymo, urbanizuotų teritorijų transformavimo, sprendžiant eismo problematiką, klausimais”. Kažin, ar ten pasakojo apie „sumodernizuotą”, o tiksliau, susiaurintą (dėl ko vairuotojai keikiasi) Kauno centre Kęstučio gatvę? Abejotina…

Tarp pagrindinių Kauno savivaldybės administracijos kelionių minimos ir tolimesnės

Ir smagiausia iš jų, na, pripažinkim, tikrai buvo „aksominiu sezonu”, tai yra, 2023 metų spalio gale, surengta išvyka į Turkijos kurortą Antaliją. Kam iš Kauno savivaldybės pavyko padalyvauti Antalijos Muratpašos savivaldybės organizuotame Kaleici senamiesčio festivalyje, „ne kožnam pabažnam lemta žinoti”.

Mūsų miesto savivaldybė savo paslaptis nuo žurnalistų (taip pat – ir nuo jų darbo produktų – straipsnių – skaitytojų) akylai saugo. Kaip šių eilučių autorei aiškino vieno skyriaus vedėjas, „aš neturiu teisės su žurnalistais kalbėti telefonu”. Tai ir nekalbiname, nes prieš keletą metų Kauno valdžios rūmuose tarnautojai ne savo noru yra „praradę amą”, net ir klausiami apie darbą, tyli. Žino, kad neįtinkę ir kai kam nepatinkantys tarnautojai „vieningųjų” savivaldoje greitai gali prarasti darbus.

Asociatyvi / D. Biržiečio nuotr.

Šįsyk skaitytojus, besidominčius, kaip tikslingai naudojami viešieji finansai Kauno savivaldybėje, turėtų tenkinti Užsienio ryšių skyriaus paaiškinimas, ką Kauno atstovai veikė Antalijoje: „dalyvavo festivalyje, kuriame buvo diskutuojama apie gyvųjų senovinių miestų problemas ir jų sprendimo būdus, didinant supratimą apie istorinio ir kultūrinio paveldo išsaugojimą ir perdavimą ateities kartoms per kultūrinių renginių organizavimą.

Dalyvaujant Kaleici senamiesčio festivalyje, susipažinta su Antalijos kultūra ir antikiniu vietos gyvenimu, pasisemta patirties, organizuojant tarptautinio lygio renginius siaurose, mažose, bet, labai gyvose senojo miesto gatvelėse, susipažinta, kaip galima skirtingu formatu organizuoti renginius unikalioje miesto dalyje įvairioms socialinėms žmonių grupėms, tikslu parodyti miesto saugotinus objektus naujais aspektais”. Gal, sakau, pati skyriaus vedėja irgi toje komandiruotėje buvo, kad taip gražiai parašė?

Beje, Kauno savivaldybės atstovai pernai dar dalyvavo komandiruotėje į Helsinkį, kur vyko Lietuvos Respublikos Aplinkos ministerijos organizuotas Suomijos maisto atliekų tvarkymo sistemos pristatymas. Pasisėmė biologinių atliekų tvarkymo ir maistinių medžiagų perdirbimo patirties.

Spalio mėnesį dalyvauta ir ECAD organizacijos (Europos miestai prieš narkotikus) mokomajame vizite „San Patrignano” bendruomenėje, Italijoje. „Susipažinta su vykdomomis prevencinėmis ir terapinėmis programomis švietimo ir reabilitacijos pagrindu, kai siekiama reabilituoti jaunus asmenis, priklausomus nuo toksinių ir narkotinių medžiagų.”

2023-aisiais Kauno miesto savivaldybėje apsilankė apie 50 įvairaus lygio delegacijų

Mieste prie Nemuno, Neries bei Nevėžio pernai svečiavosi Izraelio, Kanados, Portugalijos, Švedijos bei kitų šalių) ambasadoriai, įvyko įvairių užsienio institucijų atstovų vizitai, lankėsi Kauno miestų partnerių delegacijos. Sulaukta ir savo iniciatyva atvykusių kitų užsieniečių, besidominčių vienokia ar kitokia Kauno patirtimi.

Anot L. Duobaitės, priklausomai nuo delegacijos rango, susitikimo svarbumo ar progos, iš savivaldybės biudžeto buvo skiriama atitinkama lėšų suma, kurią dažniausiai sudarydavo išlaidos suvenyrams. Atsižvelgiant į delegacijos rangą, suvenyrų vertė asmeniui svyruodavo nuo 3 iki 30 eurų.

Pinigai
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Praėįusiais metais Kauną aplankė vaikų choro „Little Phoenix” („Mažasis Feniksas”) Japonija, vadovai, teatro aktoriai iš Kyjivo (Ukraina), Erasmus + programos studentai iš Vokietijos bei kitų valstybių, fotografas Angelo Tortorella iš Kava de’ Tirenio miesto (Italija), Korko (Airija), Tartu (Estija) švietimo darbuotojai, grupė vaikų iš Drogobych muzikos koledžo (Lutskas, Ukraina), taip pat Skandinavijos dienų 2023 programoje Kaune dalyvavę svečiai iš Vekšio, Turku, Odensės miestų, į „Japonijos dienas Kaune WA” atvykusios Yaotsu miesto ir Gifu prefektūros atstovų delegacijos bei nemažai kitų Kaunu besidominčių užsieniečių iš Turkijos, Švedijos, Kazachstano, Izraelio, Vengrijos, Sakartvelo, Kanados, Norvegijos, Ukrainos, Portugalijos, Latvijos, Prancūzijos.

Pastovius ryšius Kaunas palaiko beveik su visais miestais savo partneriais

Kauno miesto savivaldybės administracijos patikinimu, šiuo metu yra 28 partneriai, su kuriais pasirašytos bendradarbiavimo sutartys. Tačiau draugaujama ir su kitais užsienio miestais, su kuriais Kauno savivaldybės ryšiai sutartimis nėra įtvirtinti.

„Iš 28 miestų – gal yra tik 4-5 miestai, su kuriais mažiau palaikomi ryšiai. Pavyzdžiui, su San Martinu Argentinoje, ar Siamenu Kinijoje – nuo 2021 m. vasaros. Su visai kitais miestais–partneriais pastoviai vykdomi vieni ar kiti projektai, kokios nors veiklos, atvyksta delegacijos, organizuojami renginiai ir pan. Būna laikotarpių, kai vieni miestai yra aktyvesni (pvz. minimi bendradarbiavimo jubiliejai, daugiau dėmesio skiriama toms šalims, tampa aktualios tam tikros temos, ir pan.), kiti – aktyvesni kitu laikotarpiu. Bet su visais vienoks ar kitoks bendradarbiavimas vyksta.

Su Rusijos miestais – Sankt Peterburgu ir Kaliningradu – buvo nutrauktos sutartys 2022 m. kovo pradžioje”, – akcentuota Kauno miesto savivaldybės atsakyme portalui „Kas vyksta Kaune”.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA