Daugiau informacijos apie sėkmingas mergaitės paieškas: kur, kokios būklės rasta, kas įtariamasis | Kas vyksta Kaune

Daugiau informacijos apie sėkmingas mergaitės paieškas: kur, kokios būklės rasta, kas įtariamasis

Ligita Čeponytė, Dominykas Biržietis 2024/01/10 02:10

Nuo sekmadienio vakaro ieškota Kaune mįslingai dingusi devynmetė rasta gyva – tai vėlų antradienio vakarą patvirtino Kauno policija. Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) viršininkas Mindaugas Baršys ir Lietuvos policijos generalinis komisaras Renatas Požėla 1 val. nakties surengtoje spaudos konferencijoje žiniasklaidai pateikė daugiau informacijos apie sėkmingas mergaitės paieškas.

Spaudos konferenciją pradėjo Lietuvos policijos generalinis komisaras, išreiškęs padėką Kauno AVPK kolegoms, Lietuvos kriminalinės policijos biuro, „Aro“ pareigūnams.

„Norim pasidžiaugti ta sėkmės istorija, laiminga pabaiga, sėkmės faktoriumi, kuris lėmė tai, kad realizacija pavyko visiškai. Mergaitė šiuo metu yra Kauno klinikose, medikų priežiūroje.

Įtariamasis asmuo yra sulaikytas. Tikrai noriu padėkoti tai didelei visuomenės daliai, kuri padėjo mums ir prisidėjo tiek informacija, tiek aktyviais veiksmais vykdant paieškos funkcijas, tiek galbūt ir kritika. Šioje vietoje derėjo ir vieši, ir nevieši dalykai. Dėkoju Kauno AVPK kolegoms, Lietuvos kriminalinės policijos biuro kolegoms, „Aro“ kolegoms.

„Aras“ dalyvavo finalinėje stadijoje. Sėkmę lėmė tai, kad, visų pirma, tikėjome. Tikėjome, kad mums turi pavykti. Tikėjome ne tik kaip policijos pareigūnai, bet kaip tėvai ir mamos. Darbą atlikome iš visos širdies – tai svarbiausia“, – kalbėjo R. Požėla.

Sėkmę lėmė teisingai parinkta strategija

Generalinio komisaro teigimu, paieškas vykdė šimtai policijos pareigūnų, kurie dirbo darniai. Anot jo, per pakankamai trumpą laiką pavyko ištirti pakankamai kvalifikuotą nusikaltimą.

„Ateity apie šį nusikaltimą dar kalbėsime ilgai, mūsų dar laukia didžiulis darbas“, – sakė R. Požėla.

Įtariamojo asmens sulaikymas įvyko garažų masyve Technikos gatvėje, netoli mergaitės pagrobimo vietos. Policijos atstovų teigimu, šią vietą nebuvo paprasta surasti, o sėkmę lėmė taikomų techninių priemonių suderinamumas, nuojauta, pareigūnų patirtis.

„Kas vyksta Kaune“ nuvykus į asmens sulaikymo vietą, apie 1.30 val. išgabentas automobilis užplombuotomis durelėmis. Garažų masyve tebedirbo pareigūnai, Technikos gatvės atkarpa ties garažais nuo Draugystės gatvės sankryžos buvo uždaryta.

Netoliese masyvo pakraštyje sutikti žmonės teigė patys nuo sekmadienio vakaro dalyvavę paieškose, juos nustebino pilietiškų gyventojų aktyvumas – mergaitės ieškoję kauniečiai dvi paras zujo po visą regioną, nuolat dalijosi pranešimais, palaikė vieni kitus. Panašiai kaip R. Požėla konferencijoje, naktinėtojai svarstė, kad toks piliečių įsitraukimas galbūt atgrasys piktadarius nuo nusikaltimų.

Garažų masyvas, kuriame rasta mergaitė / D. Biržiečio nuotr.

Į garažą, kuriame įtariamasis asmuo ir mergaitė buvo rasti, pareigūnai įėjo naudodami priverstinio patekimo priemones. Sulaikymą atliko „Aro“ pareigūnai. Prieš asmenį buvo panaudoti antrankiai.

„Matyt, „Arą“ pamačius visos drąsos išgaruoja, tad šiuo atveju nebuvo bandymų priešintis ar žaloti mergaitę. Gal čia ir netikėtumo faktoriaus buvo. Jis pakluso reikalavimams, buvo uždėti atrankiai. Tai buvo sekundžių reikalas. Mergaitė tuoj pat perduota į saugią aplinką, „Aras“ sulaikytąjį asmenį atidavė kriminalinei policijai“, – komentavo R. Požėla.

Sulaikymo operacija – nepaprasta

„Tikrai nebuvo paprasta operacija, kadangi turėjome informacijos apie tai, kad asmuo gali būti ginkluotas. Buvo didžiulė dilema, ar skelbti informaciją visuomenei, ar priimti sprendimus ir pasielgti taip, kaip mes pasielgėme. Tas sprendimas pasiteisino – viskas pavyko“, – sėkminga atomazga džiaugėsi policijos atstovai.

Vis dėlto, pirminiais duomenimis, ginklų garaže nerasta. Kauno AVPK viršininkas M. Baršys patikslino, kad antradienį, apie 23 val., Technikos g. buvo sulaikytas 42 metų vyras, kuris prievarta pagrobęs mergaitę ją laikė garaže.

Šiuo metu įtariamasis sulaikytas 48 valandoms.

„Didelis dėkui visiems prisidėjusiems gyventojams, savanoriams, tarnyboms. Ypač dėkui visiems pareigūnams, atlikusiems viešo ir neviešo pobūdžio veiksmus. Didžiausia motyvacija yra rasti gyvą vaiką“, – kalbėjo M. Baršys.

Kauno VPK viršininkas M. Baršys
Kauno AVPK viršininkas M. Baršys / R. Tenio nuotr.

Pasak policijos atstovų, garažas buvo šiek tiek pritaikytas pagrobimui, tai nebuvo įprasta patalpa automobiliui laikyti. Nusikaltimas buvo įvykdytas pakankamai kvalifikuotai. Asmuo, pasak R. Požėlos, nesitikėjo, kad bus sulaikytas. Kai kurie dalykai policiją nustebino.

„Ginklo neradom, dėl daiktų dar nesiplėsim. Dar pareigūnai dirba įvykio vietoje ir, matyt, dirbs ilgai. <…> Viskas labai šviežia, tai mūsų tyrėjų, prokurorų vienas iš darbų – nustatyti motyvus, tikslus, kodėl tai buvo daroma.

Įtariamasis – neteistas, baustas ne vieną kartą administracine tvarka, kaunietis. Garažas, kuriame jis sulaikytas kartu su pagrobta mergaite – jo nuosavybė. Policijos duomenimis, šis asmuo nesusijęs su mergaitės šeima.

Garažai buvo šitos istorijos sudėtinė dalis. Šios atliktos priemonės mums davė daug vertingos informacijos, mes pajudėjome į priekį. Šiaurės pr. ir Technikos g. garažai susiję su sulaikytuoju asmeniu“, – komentavo pareigūnai.

Kaip pranešta spaudos konferencijos metu, paieškoje panaudota daug policijai prieinamų techninių priemonių, vaizdo stebėjimo kamerų medžiaga. Daug analitikų dirbo apdorodami didžiulį kiekį informacijos.

Devynmetė – Kauno klinikose, jos sveikata gera

R. Požėla su Kauno AVPK viršininku M. Baršiu prieš pat naktinę spaudos konferenciją Kauno klinikose lankė mergaitę, su ja kalbėjosi, išlaisvintoji iš pažiūros sveika, sunkesnių sužalojimų nepatyrusi. Ją šiuo metu apžiūri ekspertai.

„Su kolega Mindaugu pabendravome su mergaite. Šiuo metu ją apžiūri ekspertai – ji guvi, kalba. Dirba medikai, mergaitė yra tėvų priežiūroje. Tėveliai laimingi. Lauksime geriausio rezultato. Mūsų laukia ilgas, nuoseklus darbas aiškinantis aplinkybes“, – dėstė generalinis komisaras.

M. Baršys ir R. Požėla specialioje naktinėje spaudos konferencijoje / „Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Paklausus, ar matyti kokie nors sužalojimai, policijos atstovai tikino, kad mergaitė yra gyva ir sveika. Taip pat patikslino, kad galbūt kažkiek sužalojimų yra, tačiau tai turėtų pakomentuoti medikai.

Mergaitė buvo įsodinta į automobilį ir išvežta

Policijos duomenimis, mergaitė iš stotelės, esančios Chemijos g., buvo įsodinta į automobilį ir išvežta. Kol kas neatskleidžiama, kaip ir kur ji buvo vežiojama. Taip pat dar nėra aišku, ar įtariamasis turėjo nusikaltimo bendrininkų.

Didžiausias paieškų sunkumas, kaip teigiama, buvo tai, jog per trumpą laiką reikėjo apdoroti didelį kiekį informacijos ir priimti tinkamus sprendimus.

„Didžiulį indėlį padarė pilietiški gyventojai, kurie ieškojo. <…> Nusikaltėliams žinutė – ne tik policija jumis užsiiminės. Šalia negeros visuomenės dalies, turime didžiulį skaičių pilietiškų žmonių. Pasisekė mums visiems“, – visiems, prisidėjusiems prie devynmetės paieškų, dėkojo R. Požėla.

Savanoriai buriasi ieškoti dingusios mergaitės

Valstybės vadovai dėkoja pareigūnams už darbą

Po daugiau nei dvi paras trukusios paieškos, politikai, valstybės vadovai taip pat dėkoja pareigūnams už jų milžiniškas pastangas siekiant surasti Kaune dingusią mergaitę.

„Kaip ir visa Lietuva, tikėjau, kad mažoji <...> pagaliau bus rasta sveika ir gyva. Taip ir nutiko! Dėkoju policijos pareigūnams ir visiems geros valios žmonėms, dvi paras dėjusiems titaniškas pastangas tam, kad mergaitė būtų rasta ir grįžtų namo. Ramybės <...> ir jos šeimai“, – socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje rašė prezidentas Gitanas Nausėda.

Premjerė Ingrida Šimonytė taip pat padėkojo visiems, prisidėjusiems prie paieškų.

„Ačiū pareigūnams didžiausios įtampos sąlygomis sugebėjusiems dar kartą įrodyti, kad mūsų institucijos vertos didžiausios pagarbos ir pasitikėjimo. Ačiū padėjusiems. Ačiū netrukdžiusiems“, – rašė I. Šimonytė.

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad devynerių metų mergaitė iš namų esančių Kaune išėjo sekmadienį, apie 16.30 val. Paskutinė žinoma jos buvimo vieta buvo Chemijos g. esanti stotelė. Paskelbta devynmetės paieška, kurią vykdė gausios policijos pajėgos, Lietuvos Raudonojo Kryžiaus, Lietuvos šaulių sąjungos savanoriai, Viešojo saugumo tarnyba, šimtai pilietiškų kauniečių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA