Atsiskleidė devynmetės pagrobimu įtariamo vyro portretas: neseniai figūravo viešame skandale | Kas vyksta Kaune

Atsiskleidė devynmetės pagrobimu įtariamo vyro portretas: neseniai figūravo viešame skandale

delfi.lt / Vytenis Miškinis 2024/01/10 19:23
R. Tenio nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas

Mergaitės pagrobimu įtariamas 42-ejų metų Gediminas Filipavičius visai neseniai jau garsiai nuskambėjo žiniasklaidoje, kai neteisėtai kirto mišką Karmėlavoje. Delfi išsiaiškino, kad vyras jau seniai valdo automobilių remonto verslą Speigo gatvėje esančiuose garažuose – ten pat, kur pareigūnai šią savaitę laužėsi ieškodami dingusios mergaitės.

Sekmadienį Kaune pagrobta 9-metė mergaitė po dvi paras trukusių paieškų buvo išlaisvinta sveika ir gyva. Ją antradienio vakarą išvadavo „Aro“ pareigūnai, šturmavę garažą, kur pagrobėjas laikė mergaitę.

Trečiadienį įtariamąjį teismas leido suimti 3 mėnesiams, kol kas tyrimas atliekamas dėl vaiko pagrobimo, už tai gresia kalėjimas iki 8 metų.

Neteisėtai kirto mišką

Kartu sulaikytas 42-ejų metų įtariamasis anksčiau neteistas, tačiau policija užsiminė, kad jis ne kartą baustas administracine tvarka. Kaip per „Delfi interviu“ kalbėjo generalinis komisaras Renatas Požėla, vyras baustas už aplinkosauginius pažeidimus.

„Tai daugiausiai aplinkosauginiai pažeidimai, susiję su konfliktais su kaimynais, su medžių kirtimu. Jis nebuvo tipinis mūsų klientas, kuris būtų baustas, teistas“, – sakė komisaras.

Šis komisaro minimas konfliktas pernai rugsėjį buvo plačiai nušviestas žiniasklaidoje: Gediminas Filipavičius savo sklype Karmėlavoje neteisėtai kirto mišką bei nukasė šlaitą. Prokuratūra dėl inicijavo tyrimą dėl galimo viešojo intereso pažeidimo.

Drama čia nesibaigė, lapkričio pabaigoje Gediminas Filipavičius atvažiavo čia ekskavatoriumi. Susirinkusius ir jį sustabdyti bandžiusius karmėlaviškius vyras paprasčiausiai ignoravo.

„Netekę vilties, kaip jį sustabdyti, nes jis tų darbų daryti negalėjo, mes sustojome į gyvą žmonių grandinę prieš ekskavatorių, o jis tiesiog važiavo ant mūsų. Jis nepaisė, kad mes stovime susikibę už rankų, vis tiek jis važiavo ant mūsų“, – tada LNK žinioms pasakojo Karmėlavos gyventoja Asta.

Galiausiai vyrą sustabdė tik atvykę pareigūnai, jie vyrą išsivežė. Tada besiaiškinant situaciją kilo klausimų ir dėl jo sveikatos, todėl jis išvežtas į ligoninę.

Turi verslą

Gediminas Filipavičius yra vienintelis įmonės „Šiaurės garažas“ akcininkas. 2002 m. įsteigta bendrovė anksčiau vadinosi tiesiog G. Filipavičiaus firma.

Internete galima rasti, kad įmonė atlieka įvairius automobilių remonto darbus, tvarka elektros įrangą, signalizacijas, garso aparatūrą.

Ji įsikūrusi būtent Speigo gatvėje, ten, kur ieškodami mergaitės policininkai antradienį išlaužė ne vieną garažą.

Dar visai neseniai Gediminui F. Speigo g. priklausė daugiau nei 10 garažų, tačiau spalio pabaigoje jis juos dovanojimo sutartimi perrašė artimam giminaičiui.

Įmonės „Šiaurės garažai“ apyvarta oficialiai nedidelė, Registrų centro duomenimis pernai pajamos siekė 38 tūkst. eurų, o pelnas – 7 tūkst. eurų. Visgi niekas nenustebtų, kad autoservisas dirbo nedeklaruodamas didelės dalies savo pajamų, tai išvengiant mokesčių.

Delfi paskambinus šios įmonės darbuotojui, vos išgirdęs klausimą, pažįsta G. Filipavičių, atkirto, kad žino tik tiek, kiek rašyta spaudoje ir numetė telefoną.

Rasta kitame garaže

Visgi mergaitė su pagrobėju rasta kitame garaže – Technikos gatvėje.

Garažų bendrijos pirmininkas Arvidas Valiūnas Delfi pasakojo, kad įtariamąjį pažinojo, šis pas juos garažą išsinuomojo maždaug prieš 3–4 mėnesius.

Tai yra metalinis garažas Technikos gatvėje, tačiau po juo įrengtas gana didelis rūsys. Visai šalia judri gatvė, maždaug už pusės kilometro įsikūręs Kauno kalėjimas. Ši vieta nutolusi apie pusantro kilometro nuo ten, kur paskutinį kartą matyta mergaitė.

Vyras turėjo du automobilius – „Mazdą“ ir „Hondą Civic“.

Iš pradžių naujasis nuomininkas atrodė niekuo neišsiskiriantis. Tačiau vėliau kilo tam tikrų įtarimų, jis nenorėjo rodyti, ką laiko viduje.

Vėliau pastebėta, kad vyras išnaudoja neįprastai daug elektros. Manyta, kad garaže jis galbūt įsirengė kanapių auginimo laboratoriją.

Įtarimų sukėlė ir ypač ilgas, aukštas ventiliacijos vamzdis, einantis tiesiai iš rūsio, jo galas keistai užlenktas. Ant garažo pastatytos ir antenos. Ventiliacijos anga įdomiai uždengta putplasčiu.

Garažo duryse įrengtos akutės, kad viduje esantis žmogus galėtų stebėti, kas vyksta lauke.

Garažas nustebino

Pasak generalinio komisaro, garažas buvo pritaikytas ne automobilių remontui, o nuolatiniam gyvenimui.

„Garažas buvo pritaikytas kitoms reikmėms, galbūt susijusiomis su asmens ilgesniu buvimu, su gyvenimu“, – minėjo R. Požėla.

Komisaras paminėjo, kad garaže rado įdomių dalykų, tačiau tiksliai neįvardino, kas tai. R. Požėla neslėpė, kad radiniai jame nustebino pareigūnus.

Garažas, kuriame buvo laikoma mergaitė
Garažas, kuriame buvo laikoma mergaitė / R. Tenio nuotr.

Anot jo, garaže rasti „dalykai, kurie nesusiję su tiesiogine transporto priemonės paskirtimi“.

„Ten buvo šalutinių dalykų, kurie gali padėti vykdyti vienokio ar kitokio pobūdžio nusikalstamas veikas“, – sakė jis.

Paklaustas, ar auka pasirinkta atsitiktinai, R. Požėla kalbėjo: „Negaliu nei paneigti, nei patvirtinti, bet faktas, kad jis pasinaudojo situacija, kai kitų asmenų, kitų transporto priemonių nebuvo. Jis buvo likęs vienas prieš vieną ir įvyko, kas įvyko“.

Operacija nebuvo paprasta

Per spaudos konferenciją šią naktį generalinis komisaras Renatas Požėla minėjo, kad įtariamasis buvo gerai pasiruošęs.

„Operacija tikrai nebuvo paprasta, turėjome informacijos, kad asmuo gali būti ginkluotas“, – sakė komisaras.

„Aras“ buvo pasirengęs viskam. Garaže buvo pastebėtas asmuo su mergaite. Duotos reikiamos komandos, jam uždėti antrankiai ir taip asmuo sulaikytas, – kalbėjo R. Požėla, o paklaustas, ar įtariamasis priešinosi, atsakė: – Matyt, pamačius „Arą“ visa drąsa išgaruoja. Nebuvo bandymų priešintis aktyviai, bėgti, žaloti mergaitę. Gal buvo netikėtumo faktorius, kaip čia atsiradome mes. Jis pakluso reikalavimams.“

Komisaras užsiminė, kad įtariamojo garažas nebuvo įprastas, jis specialiai paruoštas, o patį pagrobimą jis įvardino kaip gana kvalifikuotai įvykdytą nusikaltimą.

Neatmetama, kad įtariamasis gali būti padaręs ir daugiau nusikaltimų.

Klausiamas, kas leidžia teigti, kad pagrobėjas buvo kvalifikuotas, komisaras kalbėjo: „Viskas nuo pat pradžios: vaiko pagrobimas, privažiavimas, jo elgesys įvykio vietoje, jo tolesni veiksmai, tam tikra infrastruktūra, kuria naudojosi. Visos detalės leidžia mums kalbėti, kad tai nebuvo lengvas pasivaikščiojimas.“

R. Požėla patvirtino ir tai, kad ruošdamasis pagrobimui įtariamasis akivaizdžiai investavo į tai nemažai lėšų.

Kauno policijos spaudos konferencija / „Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Delfi primena, kad 9-metė mergaitė dingo sekmadienio pavakarę išėjusi iš namų. Ji ėjo iki stotelės, iš ten autobusu planavo važiuoti link prekybos centro, bet tikslo nepasiekė.

Paskutinį kartą jos telefono signalas užfiksuotas viešojo transporto stotelėje 16 val. 41 min., paskui mergaitė prapuolė.

Policijos atstovas Ramūnas Matonis anksčiau Delfi pasakojo, kad apie dingimą tėvai pranešė tik praėjus kelioms valandoms nuo tada, kai pasigedo dukros.

„Vaikas išėjo iš namų maždaug 16:20, tėvai pranešė policijai maždaug po trijų valandų, kad yra dingęs vaikas, tai tam tikras laiko tarpas praėjo. Paskui mes gavome tam tikrą informaciją 22:45, kad moteris matė mergaitę su kažkokiu vyru prie stotelės. Ta informacija, kuri buvo gaunama ne iš karto, neoperatyviai, o po trijų ar po penkių valandų, iš esmės galbūt kažkiek lėmė ir tai, kad karštomis pėdomis iškart operatyviai to išsiaiškinti nepavyko“, – kalbėjo policijos atstovas.

Iškart po dingimo policija, taip pat šimtai savanorių, šauliai bei Viešojo saugumo tarnyba šukavo apylinkes. Paieškos tęsėsi pirmadienį ir antradienį.

Policija iškart patvirtino, kad tiriama ir pagrobimo versija. LNK skelbė, kad greta esančios vaizdo kameros tuo metu prie stotelės užfiksavo įtartiną automobilį.

„Matyti, kad privažiuoja automobilis, jis kažkaip chaotiškai užsuka prieš stotelę, išjungia variklį, tada nueina į stotelę, kelias minutes ten vyksta kažkas, nežinia, nematyti, stotelė užstoja, tada po kelių minučių grįžta į automobilį, užkuria, apsisuka ir nuvažiuoja“, – pasakojo „Siaurio šnaucerio“ veterinarijos klinikos vadovė Jurgita Siaurienė.

Nuo vėlaus pirmadienio vakaro policija susikoncentravo į garažus Speigo gatvėje. Čia ugniagesiai išlaužė ne vieną garažą.

Antradienio popietę čia apsilankius Delfi, vienas vyras piktinosi, kad naktį be jokių paaiškinimų policija paėmė ir išvežė iš garažo jo automobilį „Mazda“. Jis teigė nesuprantąs, kodėl automobilis buvo paimtas, ir turi visus įsigijimą patvirtinančius dokumentus, juos pateikė policijai.

Mergaitė rasta garažuose Technikos gatvėje, tačiau, kaip sakė R. Požėla, paieškos Speigo g. susijusios su tyrimu.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA