Tokių Naujųjų Kaune nematė per dešimtmečius: tuštutėlė aikštė ir grėsmės nuojauta | Kas vyksta Kaune

Tokių Naujųjų Kaune nematė per dešimtmečius: tuštutėlė aikštė ir grėsmės nuojauta

M. Patašiaus nuotr.

Sekmadienio vakarą Rotušės aikštėje tradiciškai minia kauniečių skaičiuos paskutines minutes iki 2024-ųjų, bet prieš kelerius metus vaizdas reprezentacinėje miesto erdvėje buvo visai kitoks. „Kas vyksta Kaune“ dalijasi išskirtiniais karantininių 2021-ųjų sutikimo Rotušės aikštėje kadrais.

Kaip naujienų portalui pasakojo 2020-ųjų gruodžio 31 d. fiksuoti tuščio miesto išėjęs fotografas Modestas Patašius, per keliasdešimties metų savo karjerą tokių Naujųjų metų Kaune jis nematė.

Rotušės aikštė paskutinėmis valandomis iki 2021-ųjų buvo visiškai tuščia, aptverta, ją saugojo policijos ir savivaldybės viešosios tvarkos pareigūnai. Senamiestyje klaidžiojo vos viena kita kaukėta žmogysta. Nebuvo čia ir šventinio fejerverko, kuris perkeltas į įvairias iš skirtingų mikrorajonų geriau matomas vietas, idant gyventojai liktų namuose.

Nuotaika buvo niūri, virš miesto kabojo pandemijos, nematomos grėsmės šešėlis – tai puikiai atsispindi M. Patašiaus nuotraukų galerijoje. Vis dėlto, šis periodas jau praeityje, o sekmadienio vakarą kauniečiai vėl buriasi klausyti šventinio Naujųjų koncerto.

Naujieji metai Kaune: kur nueiti ir ką nuveikti?

„Kas vyksta Kaune“ primena 2020 m. gruodžio viduryje miesto valdžią nutarus, kad Naujųjų sutiktuvės, kaip ir šv. Kalėdos, Kaune bus kitokios. Didžiules žmonių minias pritraukdavęs naujametinis vakarėlis Rotušės aikštėje nevyko, miestas atsisakė ir šioje vietoje rengto tradicinio fejerverko.

Siekiant užtikrinti gyventojų saugumą, Naujųjų išvakarėse prieš trejus metus buvo numatyta fizinėmis priemonėmis riboti patekimą į Rotušės aikštę tiek pėstiesiems, tiek automobiliams. Ribojimas tęsėsi visą naktį, nuo ketvirtadienio, gruodžio 31 d., 20 val., iki sausio 1 d., 8 val.

Pasitinkant Naujuosius, siekiant išvengti žmonių susibūrimų, fejerverkai buvo leidžiami 8 vietose, daugiausia – miegamuosiuose rajonuose.

Pamatykite iš paukščio skrydžio, kaip Kaunas sutiko 2021-uosius

Gyventojai raginti likti namuose, mieste patruliavo sustiprintos policijos pajėgos. Paskutinę 2020-ųjų dieną atnaujinti kontrolės postai savivaldybių centrų prieigose, masinis automobilių tikrinimas prasidėjo nuo 13 val. ir tęsėsi visą ilgąjį savaitgalį, iki sekmadienio vakaro.

Ilgajam savaitgaliui atnaujinami judėjimo kontrolės postai: Kaunas ribos patekimą ir į Rotušės aikštę

Automobilių kontrolę postuose vykdė policijos pareigūnai, pasieniečiai, Šaulių sąjunga, Karo policija, Viešojo saugumo tarnyba, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba. Ilgąjį savaitgalį judėjimą tarp savivaldybių Kauno apskrityje kontroliavo apie 7,5 tūkst. pareigūnų.

Kauniečiai raginti susilaikyti ir nuo fizinio eglutės įžiebimo renginio stebėjimo lapkričio pabaigoje. Nepaisant to, likus kelioms minutėms iki pagrindinės Kauno eglės įžiebimo, į Rotušės aikštę plūstelėjo būrys žmonių.

Nepaisant ribojimų, kauniečiai plūsta į Rotušės aikštę

Šventiniu 2020-2021 m. laikotarpiu Rotušės aikštė buvo atvira. Savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius bendradarbiavo su policija stebint žmones, kad būtų laikomasi nacionaliniu mastu nustatytų karantino reikalavimų.

Primename, kad 2020 m. rudenį-žiemą, karantino laikotarpiu, viešose vietose leista būti ne didesnėmis nei 5 asmenų grupėmis, išskyrus šeimos narius. Buvo būtina tarp asmenų laikytis ne mažesnio kaip 2 metrų atstumo, vengti tiesioginio kontakto, laikytis asmens higienos reikalavimų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA