Svarbūs patarimai vairuotojams apie keliones per šventes | Kas vyksta Kaune

Svarbūs patarimai vairuotojams apie keliones per šventes

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Artėja bene laukiamiausios metų šventės, tad kelininkai yra ne tik pasiruošę reaguoti į besikeičiančias oro sąlygas bei užtikrinti kelių pravažumą, bet ir dalijasi naudingais patarimais visiems šalies vairuotojams. Tam, kad kelionės šventinėmis dienomis įvyktų saugiau ir sklandžiau, 21 tūkstantį kilometrų valstybinės reikšmės kelių prižiūrinti AB „Kelių priežiūra“ prašo vairuotojų būti budriais, nepamiršti apie nuolat besikeičiančias, dinamiškas oro sąlygas, būtinybę įsivertinti maršrutus.

Pataria, kaip keliauti saugiai

Kaip ir kasmet, vairuotojų prašoma planuotis daugiau laiko kelionės tikslui pasiekti. Žiemą jos būna sudėtingesnės dėl greitai kintančių oro ir eismo sąlygų. Dėl šios priežasties būtina įvertinti nenuspėjamas, mišrias sąlygas keliuose, pasirinkti saugų greitį, stebėti kelio ženklus, ypač tamsiuoju paros metu. Svarbu atsižvelgti ir į tai, kad šventiniu laikotarpiu neišvengiamai laukia ir padidėjęs eismo intensyvumas, automobilių skaičius.

Bendrovė informuoja, kad keliuose net ir šventiniu laikotarpiu nenutrūkstamai dirbs kelių priežiūros mechanizmai – bus vykdomas kelių valymas, slidumą mažinančių medžiagų bėrimas, nes dalyje Lietuvos rajonų išlieka sudėtingų oro sąlygų tikimybė, kurios darys įtaką kelionėms automobiliu. Ypatingą dėmesį sutelkti turėtų pradedantieji vairuotojai.

Svarbiausia kelyje išlikti atidžiais ir neskubėti, atsižvelgti į kelio dangą bei oro sąlygas. Praktika rodo, kad bene pavojingiausia situacija kelyje labiausiai tikėtina nuo 4 iki 8 val. ryto. Ypač atidiems reikėtų būti ties tiltais ir viadukais.

Primenama, kad valstybinės reikšmės keliai yra prižiūrimi pagal penkis priežiūros lygius, o tai reiškia, kad kelių priežiūros darbai atliekami tam tikromis darbo valandomis. Tai ypač aktualu tiems, kurie keliaus šalies krašto, rajoniniais keliais. Pavyzdžiui, tik I-ojo priežiūros lygio keliuose darbas nenutrūksta visą parą, kai tuo metu žemiausiame penktajame priežiūros lygyje darbai vykdomi nuo 9 iki 18 val.

Galimybė pasitikrinti vairavimo sąlygas

Pasitikrinti konkretaus kelio priežiūros lygį, darbų pobūdį ir darbo laiką galima internetinėje svetainėje www.kpl.keliuprieziura.lt. Vairuotojai kviečiami iš anksto, dar prieš kelionę, savarankiškai įsivertinti tikėtiną kelių būklę ir susiplanuoti kur kas lengvesnę bei saugesnę kelionę, išvengti slidžių kelio dangų.

Visą informaciją apie kelių būklę ir eismo sąlygas valstybinės reikšmės keliuose galima sužinoti www.eismoinfo.lt arba paskambinus į visą parą dirbantį Eismo informacijos centrą trumpuoju tel. numeriu 1871 (kaina 0,09 Eur/min.) bei 8 (5) 232 9677. Jais vairuotojai taip pat kviečiami ir perduoti informaciją apie sudėtingas eismo sąlygas keliuose: kliūtis, duobes, plikledį, suniokotus ženklus ir kt.

Už valstybinės reikšmės kelių priežiūrą žiemą (valymą, slidumą mažinančių medžiagų bėrimą ir kt.) yra atsakinga AB „Kelių priežiūra“. Už vietinių kelių ir gatvių priežiūrą – atsakingos savivaldybės.

AB „Kelių priežiūra“, prižiūrinti magistralinius, krašto ir rajoninius kelius, jau nuo 2023 m. spalio 15 d. dirba budėjimo režimu ir yra pasirengusi bet kurią akimirką siųsti kelių priežiūros techniką. Be to, darbą 24/7 principu vykdo Kauno rajone įsikūręs bendrovės „Kelių priežiūros valdymo centras“, kuris, pasitelkiant modernias technologijas, nuolat stebi Lietuvos kelių būklę bei koordinuoja jų priežiūros darbus.

Žiemos darbams įgyvendinti „Kelių priežiūra“ naudoja 850 įvairių technikos priemonių. Be to, visoje Lietuvoje bendrovė yra suformavusi specialias žiemos tarnybos budėtojų, vairuotojų ir mechanizatorių komandas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA