Nuo kitų metų Kaune kils mokestis už mišrių atliekų tvarkymą | Kas vyksta Kaune

Nuo kitų metų Kaune kils mokestis už mišrių atliekų tvarkymą

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kauno regiono atliekų tvarkymo centrui (Kauno RATC) vidutiniškai 30 proc. padidinus mišrių atliekų priėmimo ir tvarkymo mokestį, nuo sausio 1-osios atitinkamai didės ir šios paslaugos kaina kauniečiams. Pasak savivaldybės, gyventojų mokama suma kils neženkliai – keliais eurais. Antradienį tokiam sprendimui pritarta Kauno miesto tarybos posėdyje.

Individualių namų gyventojams, turintiems 140 litrų konteinerį, kuris išvežamas kas antrą savaitę, užmokestis padidės 1,35 euro. Daugiabučių namų gyventojams mėnesinės įmokos ūgtelės maždaug iki 1,85 Eur. Didesnis kilimas numatytas juridiniams asmenims – 7,11 Eur.

Kaip nurodoma antradienio Kauno savivaldybės pranešime, gruodžio 1-ąją visuotiniame Kauno RATC dalininkų susirinkime nutarta visiems Kauno regiono atliekų turėtojams 30 proc. padidinti atliekų tvarkymo kainą. Jų tvarkymo mokestis Kauno regioniniuose sąvartynuose, mechaninio-biologinio apdorojimo ir rūšiavimo įrenginiuose kils nuo 62,81 iki 106,64 eurų už toną. Paskutinį kartą įkainiai peržiūrėti 2020-aisiais.

Komunalinių atliekų tvarkymo mokesčio tarifai, teigiama pranešime, perskaičiuoti atsižvelgiant į teisės aktus, pagrindinius strateginius atliekų tvarkymo uždavinius, ženkliai išaugusias atliekų tvarkymo paslaugų kainas bei kitus susijusius faktorius.

Pasak Kauno RATC atstovų, dėl infliacijos didžiosios dalies paslaugų ir prekių kainos padidėjo apie 21 proc. Taip pat smarkiai išaugo priimamų atliekų kiekiai didžiagabaričių atliekų aikštelėse, jų tinkamo utilizavimo sąnaudos bei sąvartyno taršos mokestis, kuris šiemet valstybės pakeltas nuo 15 iki 50 eurų už toną.

„Suprantu, kad 30 procentų skamba kaip itin didelis šuolis, bet kiekvienas mišrių komunalinių atliekų turėtojas ir toliau mokės už bendrą paketą. Jis susideda iš atliekų surinkimo, vežimo ir tolesnio atliekų sutvarkymo, tai yra perdavimo rūšiuoti, perdirbimo, panaudojimo, deginimo ir utilizavimo, įskaitant ir šalinimo sąvartyne mokestį. <...> Gyventojams pokytis vidutiniškai sieks iki 2 eurų, o įmonėms – maždaug 7 eurus“, — aiškino Kauno miesto savivaldybės administracijos Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė.

Savivaldybė pažymi, kad įkainiai didėja tik už komunalinių atliekų tvarkymą, kurios išmetamos į bendrą konteinerį. Išrūšiuotos atliekos toliau išvežamos nemokamai. Kauniečiai visada gali sumažinti mokestį už jų tvarkymą rūšiuodami daugiau ir atsakingiau.

Tai turėtų tapti kiekvieno namų ūkio prioritetu. Kauno mieste tam esą sudarytos visos sąlygos: individualių namų gyventojai turi rūšiavimo konteinerius, jais aprūpinti ir gyvenantieji daugiabučiuose.

Kauno miesto tarybai pritarus, nauji Kauno RATC įkainiai įsigalios nuo 2024 m. sausio 1 dienos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA