Gaisro Migracijos departamente metu nukentėjo moteris, stabdoma pastato modernizacija | Kas vyksta Kaune

Gaisro Migracijos departamente metu nukentėjo moteris, stabdoma pastato modernizacija

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Ankstų antradienio rytą A. Juozapavičiaus prospekte įsižiebusi ugnis smarkiai pakoregavo ir Migracijos departamento Kauno skyriaus darbuotojų, ir pastato savininko Turto banko planus. Valstybės įmonė stabdo objekto atnaujinimą, tuo metu „Kas vyksta Kaune“ pasiekė informacija apie nelengvomis statybų sąlygomis Šančiuose dirbantį departamento personalą – esą, nelaimės buvo galima išvengti.

Teigia, kad skyriuje telkšojo balos

Migracijos departamento Kauno skyriaus darbuotojo artimąja prisistačiusi moteris naujienų portalui pirmoji pranešė, kad gaisro metu nukentėjo moteris – valymo įmonės darbuotoja, samdyta departamento, nors pasirodė, kad pastaroji informacija netiksli. Bet kuriuo atveju, įstaiga pirminiame pranešime apie nelaimę formaliai suskaičiavo tik savo darbuotojus.

Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos duomenimis, 7.01 val. iš pastato buvo išnešta sąmoninga moteris, kuri vėliau prarado sąmonę. 7.32 val. moteris medikų automobilyje atgavo sąmonę. Nukentėjusioji dirbo valytoja, prisikvėpavo dūmų ir buvo išvežta į ligoninę.

Gaisras Migracijos departamento Kauno skyriuje / R. Tenio nuotr.

„Taip pat, jau vakar skyriuje visur telkšojo balos, darbuotojai pastebėjo kibirkštis elektros instaliacijoje, pranešė vadovui, tačiau veiksmų imtasi nebuvo. Panašu, kad per stebuklą išvengta didesnės tragedijos.

Ši situacija brendo jau seniai, darbuotojai ilgą laiką kentė sunkiai pakeliamas darbo sąlygas – dirbo remontuojamo pastato viduje be vėdinimo, tarp statybinių dulkių, garsų, toksiškų kvapų ir kitokio krūvio“, – dėstė kaunietė, panorusi likti anonimė.

Pasak jos, dėl minėtų sąlygų kreiptasi į Darbo inspekciją. „Kas vyksta Kaune“ šiai išsiuntė užklausą, bet kol kas negali patvirtinti, kad tokių pranešimų institucija gavo.

Rūpinasi darbuotojų gerove

Migracijos departamento vyriausiasis patarėjas Rokas Pukinskas naujienų portalui nurodė, kad valytoja nėra departamento darbuotoja, įstaiga jos nesamdė. Nukentėjusioji dirbo patalpų savininkų Turto banko samdytoje valymo paslaugų įmonėje.

„Migracijos departamentas nuolatos rūpinasi darbuotojų darbo sąlygomis ir gerove. Tuo atveju, jei yra gaunami skundai dėl darbo sąlygų, jie nagrinėjami nustatyta tvarka ir yra priimami atitinkamai sprendimai.

Be to, Migracijos departamentas, bendradarbiaudamas su Turto banku dėl A. Juozapavičiaus pr. 57 esančio pastato remonto, yra prašęs Turto banko derinti visus remonto darbus ir veiksmus tam, kad būtų kuo mažiau trikdomas įstaigos darbas, vyktų sklandus klientų aptarnavimas, o darbuotojams būtų užtikrintos tinkamos sąlygos“, – sakė R. Pukinskas.

Vyksta nelaimės tyrimas

Paprašius patikslinti, ar buvo fiksuota kokių nors pranešimų apie galimai nesaugias darbo sąlygas, R. Pukinskas pridūrė, kad Migracijos departamentas negali vienareikšmiškai nuspręsti, ar iš darbuotojų iki įvykio gauta informacija gali būti tiesiogiai susijusi su kilusiu gaisru.

„Tai paaiškės, kai tyrimą baigs ir technines gaisro priežastis įvardins ekspertai. Tikslų gaisro židinį ir priežastis turėtų nustatyti tyrimą atliksiantys ugniagesių bei Turto banko ekspertai, kuriems Migracijos departamentas pateiks jų prašomą informaciją.

Migracijos departamentas nėra patalpų A. Juozapavičiaus pr. 57 savininkas ir neturi kompetencijų įvertinti jų techninės būklės, galimų avarijų pasekmių ir pan. Informaciją apie pastato remontą, jo poreikį, techninę eigą, priemones bei remontą vykdančius rangovus jums suteiks Turto bankas“, – sakė departamento vyriausiasis patarėjas.

Veiklą laikinai tęs kitoje Kauno vietoje

Turto banko Komunikacijos skyriaus vadovas Karolis Vaitkevičius „Kas vyksta Kaune“ patvirtino, kad gaisro metu nukentėjo moteris. Valytoja dirba įmonėje „Vitaresta“, kurią patalpų priežiūrai samdo Turto bankas.

„Mūsų žiniomis, moteris šiuo metu yra medikų globoje. Visos faktinės aplinkybės dėl incidento tikrinamos. Pradėtas Turto banko vidinis tyrimas, taip pat gaisro priežasčiai nustatyti tyrimą atlieką ugniagesiai“, – detalizavo K. Vaitkevičius.

Jo teigimu, patalpos buvo suremontuotos ir pritaikytos Migracijos departamento poreikiams. Su klientu sutarta, kad jiems svarbi lokacija ir darbo nepertraukiamumas, todėl nuspręsta pastatą modernizuoti nepertraukiant departamento veiklos.

A. Bilotaitė apsilankė naujosios Migracijos departamento skyriaus patalpose
Ką tik atidarytas naujas padalinys atrodė labai gražiai, bet neilgai trukus čia vėl pakvipo statybomis / R. Tenio nuotr.

„Taip pat svarbu pažymėti, kad didelių, klientų aptarnavimo veiklai pritaikytų patalpų Kauno mieste nėra daug ir visos jos naudojamos institucijų. Be to, departamento veiklai reikalingas saugus ryšys. Pastatas buvo baigiamas modernizuoti. Šiuo metu darbai stabdomi, kol bus įvertinta žala, atlikta ekspertizė. Be Migracijos departamento pastate nuomininkų daugiau nėra“, – sakė Turto banko atstovas.

Jis pridėjo įmonę radus sprendimą dėl laikinų dalinių Migracijos departamento paslaugų teikimo užtikrinimo. Apie paslaugų Kaune atnaujinimą departamentas ketina informuoti trečiadienį.

Lietuvos piliečiai, rezervavę vizitus Kaune, antradienį nukreipti į bet kuriuos artimiausius klientų aptarnavimo skyrius visoje šalyje. Užsieniečiams patarta vykti į Migracijos departamento skyrius Marijampolėje, Alytuje arba Vilniuje.

A. Juozapavičiaus pr. 57 pastatas, patikino K. Vaitkevičius, kaip ir visas Turto banko valdomas valstybės turtas, yra draustas. Preliminariais duomenimis, atnaujinti veiklą šiose patalpose Migracijos departamentas galės ne anksčiau kaip gegužę.

Duris atvėrė 2021-ųjų kovą

Migracijos departamento Kauno skyrius šiame pastate įkurtas 2021 m. pradžioje. Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė atidaryme pabrėžė, kad viešos paslaugos, kurias teikia valstybė, klientams turi būti patogios bei patrauklios, patogiai valstybės tarnyboje turi jaustis ir darbuotojai. Visas migracijos paslaugas sutelkus vienoje vietoje, anot A. Bilotaitės, bus auginama personalo bendrystė.

Visgi panašu, kad to patogumo pritrūko. 2022-ųjų spalį, pastate toliau veikiant Migracijos departamentui, Turto bankas paskelbė pradedantis A. Juozapavičiaus g. 57 pastato modernizaciją. Numatyta apšiltinti 3,9 tūkst. kv. m ploto statinio stogą, perdangas, išorines sienas, pakeisti lauko duris, langus, ant stogo įrengti saulės elektrinę, rekonstruoti automobilių stovėjimo aikštelę.

Šio ir Jovarų g. 3 pastato modernizacijai skirta 5,7 mln. eurų Turto banko bei ES fondų lėšų. Rangos darbus Šančiuose vykdo įmonė „HSC Baltic“.

„Šio projekto išskirtinumas ir iššūkis, kad darbai bus vykdomi įstaigoms nenutraukiant darbo modernizuojamose patalpose“, – pradedant remontą teigė Turto bankas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA