Seimas leido ilgiau prekiauti pasibaigusio galiojimo bakalėjos produktais | Kas vyksta Kaune

Seimas leido ilgiau prekiauti pasibaigusio galiojimo bakalėjos produktais

BNS / Sniegė Balčiūnaitė 2023/11/23 15:47
Asociatyvi / D. Umbraso nuotr.

Seimas ketvirtadienį leido nuo sausio 1-osios prekiauti pasibaigusio galiojimo, bet dar tinkamais vartoti maisto produktais, daugiausia bakalėjos prekėmis. Dabar tai daryti draudžiama, todėl daug maisto iššvaistoma.

Už tokias Maisto įstatymo pataisas ketvirtadienį balsavo 92 Seimo nariai, prieš buvo šeši, o susilaikė 14.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas Kęstutis Mažeika sako, kad šie pokyčiai leis mažiau švaistyti maistą, tačiau jis baiminasi, kad tai gali paskatinti maisto etikečių klastojimą.

„Turbūt svarbu užtikrinti tai, kad nepasikartotų situacija, kur visai neseniai girdėjome apie maisto klastojimo skandalą ir turbūt reikia atkreipti dėmesį, kad ten virš 50 prekybos vietų buvo ir keli šimtai tonų įvairaus maisto produktų su suklastotomis etiketėmis tiekiama į rinką“, – Seimo posėdyje teigė jis.

„Laisvietė“ Ieva Pakarklytė pabrėžė, kad kasmet lietuviai vidutiniškai išmeta apie 141 kg maisto, o Mišriai Seimo narių grupei priklausančiam Aidui Gedvilui parūpo, kokios kompetencijos specialistai spręs, ar produktai bus tinkami vartoti ilgiau nei gamintojas bus nustatęs.

„Ar pardavėjas gali teisingiau už gamintoją, be jokių tyrimų ir specialistų išvadų nustatyti produktų poveikį žmonių sveikatai?“ – svarstė A. Gedvilas.

Pasak jo, žinant pardavėjų apsukrumą ir besaikį pelno vaikymąsi, yra per drąsu ir neatsakinga „viską palikti pardavėjo nuožiūrai“.

„Galų gale pardavėjai bus demotyvuoti daryti akcijas baigiantis galiojimo laikui, nes turės galimybę tą terminą pratęst“, – tvirtino A. Gedvilas.

Seimas leido prekiauti produktais, kurie pasibaigus minimaliam tinkamumo vartoti terminui, nurodytam žymoje „geriausias iki…“ , dar yra saugūs ir tinkami vartoti, dar galės būti parduodami galutiniam vartotojui. Ekonomikos ir inovacijų ministerija nustatys prekybos tokiais produktais reikalavimus.

Ši tvarka galios kavai, arbatai, miltams, kruopoms, aliejui, kitiems bakalėjos gaminiams, tačiau ne greitai gendantiems produktams. Už tokio maisto saugą ir kokybę atsakytų pardavėjas.

Pasibaigus gamintojo nustatytam galiojimo terminui pardavėjas nebegalės pratęsti prekybos maisto papildais, mišiniais kūdikiams ir jiems skirtais produktais, taip pat specialiais medicininės paskirties maisto produktais, visos paros raciono pakaitalais svoriui kontroliuoti.

Seimas uždraudė atiduoti pasibaigusio galiojimo maistą jį perdirbančioms viešojo maitinimo ir gamybos įmonėms, išskyrus labdaros organizacijas.

Šie produktai būtų parduodami atskirose lentynose, būtų specifiškai, ryškiai žymimi, taip pat būtų nurodyta data, iki kada jais būtų galima prekiauti pasibaigus „geriausias iki“ terminui.

Ekonomikos ir inovacijų ministrės patarėja Grėtė Lelė per svarstymus Seimo komitetuose anksčiau sakė, kad remiantis Slovakijos pavyzdžiu, tokį maistą pasibaigus terminui būtų galima pirkėjams siūlyti dar 30-45 dienas. Šį terminą nustatys Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Šiuos pakeitimus Seime teikė grupė Seimo narių bei inistrė Aušrinė Armonaitė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA