S. Skvernelis: automatinių ginklų įsigijimo liberalizavimas keltų pavojų visuomenei | Kas vyksta Kaune

S. Skvernelis: automatinių ginklų įsigijimo liberalizavimas keltų pavojų visuomenei

BNS 2023/11/03 14:55
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Leidimas karo prievolininkams įsigyti ir laikyti namuose automatinių ginklų keltų didelį pavojų visuomenės saugumui, teigia opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis.

„Kalbama apie bet kokį asmenį, kuris kažkada tarnavo kariuomenėje (…) Man atrodo, mes sparčiais žingsniais artėjame prie to vaizdelio, kurį praktiškai kasdien matome už Atlanto su liberalia ginklų politika. Ar norime, kad automatiniai ginklai patektų į rankas žmonėms, dėl kurių turime tikrai daug abejonių?“ – penktadienį Žinių radijui sakė parlamentaras.

Anot jo, šiuo atveju teikiamas Izraelio pavyzdys nėra tinkamas, nes šios valstybės ir saugumo situacija, ir visuomenės karinis pasirengimas yra kitoks.

„Sakoma, kad net ir lazda kada nors iššauna“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Jo teigimu, Lietuvai verčiau reikėtų stiprinti tarnybas, kurios galėtų efektyviai kovoti nekonvencinio įsiveržimo metu.

„Kalbu pirmiausia apie tą pačią Viešojo saugumo tarnybą, policiją, kitas tarnybas. Nereikėtų kalbėti apie tokias idee fixe, kad atiduokime bet kam laikyti automatinius ginklus namuose“, – tvirtino politikas.

„Neparuoštas žmogus su automatiniu ginklu gali daugiau žalos padaryti negu duoti naudos arba, kaip minėjau, mes tikrai sukeliame milžinišką grėsmę mūsų visuomenei, kad galime turėti tokių įvykių, kurie vyksta už Atlanto“, – sakė jis.

Seimo vicepirmininkas Paulius Saudargas bei Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas praėjusią savaitę registravo Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pataisas, kuriomis siūloma karo prievolininkams suteikti teisę įsigyti ir turėti automatinių ginklų.

Pagal projektą, leidimas laikyti ir nešiotis kai kuriuos A kategorijos ginklus karo prievolininkui, įgijusiam pagrindinį karinį parengtumą, iš pradžių būtų išduodamas dvejiems metams. Po to jis turėtų būti pratęsiamas kas penkerius metus.

Norėdami įsigyti nurodytų ginklų, ne jaunesni kaip 21 metų asmenys turėtų pateikti kariuomenės pažymą, kad jie privalomosios pradinės karo tarnybos metu turėjo teisę nešiotis šaunamąjį ginklą, taip pat – sveikatos pažymą, policijos generalinio komisaro nustatyta tvarka išlaikyti egzaminą ir gauti leidimą ginklui.

Karo prievolininkams taip pat būtų taikomi įstatyme numatyti nepriekaištingos reputacijos ir kiti reikalavimai, norint gauti leidimą ginklams.

Aktyviojo rezervo kariams užtektų pateikti kariuomenės pažymą, kad turi teisę tarnybos metu nešiotis šaunamąjį ginklą, ir gauti leidimą ginklui.

Šiuo metu parengtąjį rezervą sudaro per 100 tūkst. karo prievolininkų, įgijusių pagrindinį karinį parengtumą, iš jų apie 28 tūkst. yra aktyviojo rezervo kariai, reguliariai kviečiami atnaujinti turimų įgūdžių.

Projekto autorių teigimu, leidimas karo prievolininkams įsigyti ir namuose laikyti automatinių ginklų prisidėtų prie visuotinės gynybos principo įgyvendinimo ir leistų pilietiškiems, patriotiškiems bei apmokytiems žmonėms veiksmingiau įsitraukti į šalies gynybą.

Dabar Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymas numato, kad tik šauliai ar profesinės karo tarnybos kariai, kariai savanoriai ir kiti savanoriškos nenuolatinės karo tarnybos kariai gali įsigyti ir turėti A kategorijos ginklų, kuriuos naudoja šaulio tarnybai ar individualiems praktiniams įgūdžiams tobulinti.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA