Profesoriaus P. Mažylio vardo auditorijos atidaryme – ir jo anūkas L. Mažylis | Kas vyksta Kaune

Profesoriaus P. Mažylio vardo auditorijos atidaryme – ir jo anūkas L. Mažylis

/ R. Tenio nuotr.

Antradienį popiet Kauno kolegijos Medicinos fakultete atidaryta Prano Mažylio vardo auditorija ir profesinę bei visuomeninę profesoriaus veiklą pristatanti paroda „Pranas Mažylis 1885–1966“. Renginio svečius, akademinę bendruomenę bei studentus sveikinęs vieno reikšmingiausių akušerijos ir ginekologijos mokslo bei praktikos vystytojų šalyje anūkas, Europos Parlamento narys Liudas Mažylis džiaugėsi, jog senelio veiklos įprasminimui pasirinkta svarbią simbolinę reikšmę turinti vieta.

Senosios Kauno medicinos mokyklos įkūrėjas

Pranas Mažylis – Senosios Kauno medicinos mokyklos, kurios vietoje šiandien ir veikia Kauno kolegijos Medicinos fakultetas, įkūrėjas. Dėl savo reikšmingos profesinės bei visuomeninės veiklos, profesorius iki šiol laikomas vienu svarbiausių asmenų, vystant modernią akušerijos bei ginekologijos mokslo kryptį, praktinę veiklą. Senojoje Kauno medicinos mokykloje P. Mažylis dirbo daugiau nei 20 metų – iki 1944-ųjų. Per šį laiką profesoriaus vadovaujamus kursus pabaigė 615 akušerių.

Auditorijoje, kuriai suteiktas P. Mažylio vardas, šiandien yra mokomos akušerijos studijų programos priemonės – joje studentai mokosi akušerijos profesinės praktikos. Tai, anot profesoriaus anūko Liudo Mažylio, puikiai įprasmina savo karjerą mokslui paskyrusio P. Mažylio atminimą.

„Visada yra labai smagu pristatinėti senelį, kurio veiklumas ir veiklos apimtys stebina iki šiol. Jis visada man, visai mūsų šeimai bei aplinkai buvo didžiausias autoritetas. 1920-ieji sutampa su lūžio metais senelio gyvenime. Jis pakviečiamas į laikinąją sostinę, Kauną, daugybei pareigų, kurias jam vėliau kasdien tekdavo suderinti. Vienos svarbiausių iš jų – įsteigimas bei vadovavimas šiems akušerių rengimo kursams“, – sakė profesorius L. Mažylis.

/ R. Tenio nuotr.

„Šiandien grįžtame prie ištakų – prie Medicinos fakulteto įkūrimo. Įvertinęs didelį naujagimių bei gimdyvių mirštamumą, profesorius P. Mažylis 1920 m. vasario 16 d. pradeda organizuoti akušerių rengimo kursus. Mokymo kursai truko 10 mėnesių, o profesorius į tai žiūrėjo labai reikliai. Buvo parengtos specialios mokymosi priemonės, mokymosi medžiaga. Buvo kviečiami ir kviestiniai dėstytojai. 25 pirmosios akušerės baigia gruodžio 21 d. Labai džiaugiuosi, jog atverdami profesoriaus P. Mažylio vardo auditoriją tik dar dažniau ir garsiau kalbėsime apie reikšmingus jo darbus“, – fakulteto istorijos pradžią atidarymo metu pristatė Kauno kolegijos Medicinos fakulteto dekanas Julius Dovydaitis.

Dekanas J. Dovydaitis pasidalijo, jog pagerbti profesoriaus P. Mažylio vardą ir atidaryti jo vardo auditoriją norėta jau ir 2020-aisis, Kauno kolegijai švenčiant savo 100 metų jubiliejų. Tiesa, tuomet tam sutrukdė pandemija.

Atvėręs Medicinos fakulteto metraštį, vieną iš esamų Akušerijos krypties studenčių pakvietė perskaityti to meto P. Mažylio parengtą priesaiką, pagal kurią pasižadėdavo pirmosios akušerių kursų absolventės.

„Prižadu nėščiosioms, gimdančioms bei pagimdžiusioms, o taipogi – ir naujagimiams: teikti pagalbą dieną ir naktį, kaip buvau kursuose mokyta ir akušerių knygose rašoma. Savo darbą prižadu atlikti sąžiningai – vienodai turtingoms bei beturtėms. Įstatymus ir taisykles apie akušeres, kurie dabar veikia ir veiks, prižadu žinoti ir vykdyti“, – skaitė Kauno kolegijos Medicinos fakulteto studentė Kamilė.

Paroda – ir karjerai, ir pilietiškumui

Susirinkusiems į atidarymo ceremoniją Europos Parlamento narys prof. L. Mažylis pristatė parodą „Pranas Mažylis 1885–1966“. Joje eksponuojamos archyvinės nuotraukos, dokumentai atspindi įvairialypę šio žmogaus, daug nuveikusio Lietuvos akušerijai ir ginekologijai, biografiją ir asmenybę.

Kalbėdamas apie savo senelio biografiją, L. Mažylis supažindino ir su itin ryškia P. Mažylio visuomenine bei pilietine veikla.

/ R. Tenio nuotr.

„1905-ųjų metų revoliucijos metu Pranas Mažylis aktyviai įsijungė į anticarinę veiklą, už tai sėdėjo kalėjime. Dėl to galima jį vadinti revoliucionieriumi, aktyviai kovojusiu prieš caro valdžią. Galima vadinti ir politiniu pabėgėliu, juk buvo priverstas emigruoti į Krokuvą, tuometinę Austrijos-Vengrijos imperiją, net vienuolikai metų, – pasakojo L. Mažylis. – Krokuvoje ir įgijo puikų medicininį išsilavinimą, grįžo diplomuotas daktaras. Simboliška: žinia apie Prano Mažylio grįžimą išspausdinta „Lietuvos aido“ 1918-ųjų Vasario 16-osios numeryje.“

Parodoje taip pat buvo pristatomos ir dokumentų kopijos, liudijančios garbingą P. Mažylio veiklą sudėtingu istoriniu laikotarpiu. „Už Lietuvos žydų gelbėjimą Antrojo Pasaulinio karo metais Pranui Mažyliui ir jo žmonai Antaninai Bliūdžiūtei-Mažylienei 2006 m. suteikti Pasaulio tautų teisuolių garbės vardai. Mano senelis su močiute slėpė žydų tautybės asmenis, sovietmečiu padėjo tremtiniams“, – pristato prof. L. Mažylis.

Atidarymo renginio metu, apžiūrėjus P. Mažylio vardo auditoriją, L. Mažylis susirinkusius pakvietė į specialiai renginiui skirtą paskaitą – „Profesoriaus Prano Mažylio palikimas: mokslas, profesinė praktika – nuo akušerių mokymo kursų iki Europos Sveikatos Sąjungos“.

Paskaitos metu profesoriaus anūkas sveikatos iššūkius apžvelgė iš dviejų laikmečių: praeities, remdamasis savo senelio veikla, ir dabarties, pristatydamas pagrindines savo darbo Europos Parlamento sveikatos komitete kryptis.

Liudo Mažylio parengtą parodą Mažyliui skirtą parodą galima pamatyti fakulteto patalpose, įsikūrusiose adresu Puodžių g. 11, Kaunas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA