Kaune vyks pirmasis architektūros festivalis vaikams | Kas vyksta Kaune

Kaune vyks pirmasis architektūros festivalis vaikams

J. ir A. Iljinų namas./R. Tenio nuotr.

Lapkričio 24-26 d. organizuojamas pirmasis architektūros festivalis vaikams Lietuvoje, skirtas vaikams ir šeimoms su vaikais. Jo metu dalyviai bus kviečiami pažinti architektūrą ir architekto profesiją, aplinką, kurioje gyvena, mokosi. Pažinimas vyks dirbtuvėse, ekskursijose, edukacijose, žaidimuose. Festivalio metu vaikams bus pasiūlyta daugiau nei 20 architektūrinių užsiėmimų.

Aiškinsis, kur gyvena architektūra

Šio festivalio tema – „Kur gyvena architektūra?“. Ją galima aptikti visur – net ir lego kaladėlėse ar bitės namelyje. Ji supa mus visose gyvenimo srityse: ne tik namuose, mokyklos pastate, bet ir knygų puslapiuose, dainose, miškuose – visur, kur atsiveria erdvė. Festivalyje edukacijas, ekskursijas ir dirbtuves vaikams ves architektai, rašytojai, menininkai, interjero dizaineriai, etninės kultūros specialistai: susivieniję tam, kad vaikai pažintų architektūrą, kad sukurtų jiems šventę.

Festivaliu norima vaikus supažindinti su architektūros sąvoka, pristatyti architektūros svarbą, parodyti, kad architektūra supa mus visose gyvenimo srityse ir tuo pačiu akcentuoti didžiulę architektūros įtaką mūsų gyvenimui. Taip pat vaikai kviečiami galvoti apie savo gyvenamąją aplinką ir ją pastebėti, nebūti abejingiems vykstantiems procesams. Festivalio veiklomis norima padėti vaikams suprasti, kad jie patys gali kurti, tyrinėti, ieškoti idėjų ir jas įgyvendinti. Dėl šios priežasties šiuo metu yra rengiamas ir architektūros konkursas vaikams „Mano svajonių namas“, kuriame gali dalyvauti įvairaus amžiaus vaikai ir grupės ir pasiūlyti savo svajonių namo, miesto, ar jo dalies idėją.

Festivalio veiklos pritaikytos įvairaus amžiaus vaikams – nuo pačių mažiausių, iki vyriausiųjų. Pagrindinės amžiaus grupės yra vaikai nuo 1-erių metų iki 3, 4-6 (ikimokyklinio amžiaus vaikų) ir 7-12, 13-17 metų – mokyklinio amžiaus vaikų ir jaunimo.

Pagrindinė festivalio erdvė – Kauno centrinio pašto rūmai, dabartinis Architektūros centras. Lapkričio 24 d. vyks festivalio ir vaikų konkurso darbų parodos atidarymas, o lapkričio 25-26 dienomis – edukacijos, ekskursijos pagal skirtingas festivalio temas. Dalis edukacijų vyks ir naujai duris atvėrusioje „A-XY” architektūros galerijos erdvėje.

Kaunas UNESCO paveldo sąraše
Kauno miestas./R. Tenio nuotr.

Susitiks su architektais, lektoriais, iliustratoriais

Architektūrą galima sutikti mieste. Čia vaikus ekskursijose lydės architektas, KTU Architektūros ir statybos instituto doktorantas Algimantas Grigas, vienas iš „Ekskurso” idėjos sumanytojų, iniciatorių ir vedlių, tam, kad vaikai pamatytų miestą architekto akimis. Taip pat 13-17 m. jaunimas bus pakviestas į diskusiją apie miestus su architektu, VDA lektoriumi, Dizaino inovacijų centro Kaune projektų vadovu Mindaugu Butvila.

Pastatus, namų aplinką vaikai galės pažinti interjero dizaino edukacijoje kartu su interjero dizainere, dailės mokytoja, „Kitokis” kūrėja Ieva Šegždaite. O su architekte Rasa Zubrute galės sukurti savo svajonių biofilinę mokyklą.

Mažųjų architektūros ir aplinkos pažinimas prasideda su pasakomis ir knygomis. Tad čia su poete Indre Zalieckiene mažiausieji vers knygos „Kapt kapt kapt mieste“ puslapius ir kartu pasiners į sensorinius pojūčius. O su grafike, knygų vaikams iliustatore Agne Nananai kurs namus Kažkuriukams iš Evelinos Daciūtės knygos „Paslapčiausia paslaptis“. Taip pat kurs pasakas apie pilis kartu su mokytoja, „Pasakojis” autore Aiste Daukantiene.

Mažiausieji bus kviečiami susipažinti su architektūros sąvoka ir žaidžiant statybų aikštelėje kartu su Gintare Neverdauske iš „Mukkoka” namų, tuo pačiu lavinant mažylių emocinę raidą ir ugdant kūrybingas asmenybes. Į statybų aikštelę vaikai tai pat bus kviečiami kartu su architektėmis Vika Pranaityte ir Egle Januškiene kurti savo miesto ar pastatų maketus.

Lapėno namas
Kauno miestas./R. Tenio nuotr.

Architektūra taip pat gyvena muziejuose ir istorijoje. Tad šioje temoje vaikus su architektūros istorija praktiškai supažindins KTU Statybų ir architektūros fakulteto dėstytoja, architektė dr. Ingrida Povilaitienė. Užsiėmimai taip pat vyks ir Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus, A. ir P. Galaunių namuose esančioje vaikams skirtoje parodoje „Moder… Kas? Kauno modernizmas ir architekto profesija“ bei Kauno miesto muziejaus Miko ir Kipro Petrauskų skyriaus edukacijoje apie Žaliakalnio vertingą architektūrą.

Istorija neatsiejama nuo tradicijų. Architektūros pilna mūsų senosiose tradicijose, mediniuose pastatuose, liaudies dainose. Tad čia su vaikais ir jų tėveliais liaudies dainas ir architektūrinius pirštukų žaidimus žaist ir dainuos „Tindi rindi riuška” mokyklėlės folkloro mokytojos, etninės kultūros specialistės Laima Stankevičienė ir Nijolė Grivačiauskienė. Vaikai taip pat galės išbandyti save šiaudinių sodų kūrimų dirbtuvėse kartu su tautodailininke Jūrate Bytautaite.

Vaikai kartu su neuroedukatore, Geštalto psichoterapijos praktike, terapinės ankstyvojo ugdymo studijos Kalbančios šeimos vadove Žydre Dargužyte-Černiauske susipažins su geometrinėmis formomis ir ieškos šių mažų detalių architektūroje.

Paroda „Modernizmas ateičiai 360/365“ / Organizatorių nuotr.

Mažos detalės su architektūra kartais apsigyvena ir lego kaladėlėse. Kūrybingumo centras „Bricks 4 Kidz” vaikus lego kaladėlių pagalba supažindins su architekto darbu ir leis sukurti savo pastatus, o „Lego” modelių kūrėjas, architektūrinio ir kultūrinio paveldo puoselėtojas Rokas Mikšiūnas padės vaikams atkurti Kauno ir Šiaulių architektūrą, naudojant patentuotus Lego rinkinius.

Architektūros garsuose padės ieškoti architektė, garso terapijos praktikė, studijos „Artimi garsai“ kūrėja Karolina Šimkienė.

Architektūra gyvena ir gamtoje – miškuose, pievose, upėse. Gal jei gyvūnai mokėtų kalbėti, jie savo gebėjimą kurti namus vadintų kitaip? Bet kokiu atveju, net ir gyvūnai turi namus. O apie šiuos namus vaikams papasakos Tada Ivanausko zoologijos muziejus. Su bičių namais supažindins edukatorė, Bičių lobiai bitininkė Ugnė Kareckienė, o vaško namelius padės sukurti architektas Mindaugas Reklaitis. Kad gamtos atsirastų daugiau ir mieste, žaliuosius fasadus su vaikais kurs architektė, KTU Statybų ir architektūros fakulteto lektorė Monika Liočaitė – Raubickienė.

Apie ateitį su vaikais kalbėsis architektė Aurelija Alaunė pagal „Bluma” agentūros paruoštą Tvarių ateities miestų dirbtuvių medžiagą.

Festivalio programą rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA