Kviečia aplankyti pamirštus kapus: Kaune bus nemokamai dalinamos šventintos žvakutės | Kas vyksta Kaune

Kviečia aplankyti pamirštus kapus: Kaune bus nemokamai dalinamos šventintos žvakutės

Asociatyvi / „Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Per Vėlines žvakių šviesa nušviestos kapinės neretai apnuogina liūdną tiesą – dalis kapų taip ir lieka niekieno neaplankyti. Socialinę akciją vykdantys laidojimo namai „Tylos namai“ kviečia pagerbti mirusiuosius ir atminimo žvakeles padėti ant apleistų, pamirštų kapų. Šia proga spalio 29–lapkričio 2 d. prie laidojimo namų ir dviejų Kauno bažnyčių bus nemokamai dalinamos šventintos žvakutės, vyks šv. mišios už pamirštus mirusiuosius.

„Vėlinės – tai laikas, kai mūsų mintys yra su tais, kurie jau, deja, paliko šį pasaulį. Mūsų ilgesį jiems atspindi ir mirusiųjų atminimo vakarą kapines užliejanti švieselių jūra. Tačiau bene visose kapinėse lieka kapų, kurie kurie yra pamiršti, nelankomi, tad šiais metais prašome bent akimirkai sustoti prie jų ir uždegti žvakutę. Kiekvienas išėjęs yra svarbus ir vertas būti prisimintas“, – sako „Tylos namai“ vadovas Vytis Sidabras.

Padovanos 1,5 tūkstančio žvakučių ir kvies į šv. mišias

Norintys Kaune nemokamai pasiimti miesto klebonų palaimintų žvakučių kviečiami spalio 29–lapkričio 2 d. (arba iki kol bus išdalintos visos žvakutės) atvykti į „Tylos namai“ laidojimo namus (Jonavos g. 220) bei į akcijoje dalyvaujančias Aukštosios Panemunės Švč. Mergelės Marijos Vardo (Vaidoto g. 9) ir Šv. Antano Paduviečio (Radvilėnų pl. 11) bažnyčias.

Kauniečiams bus išdalinta beveik 1,5 tūkstančio žvakučių, kurias kviečiama uždegti ant pamirštų kapų, rašoma laidojimo namų „Tylos namai“ pranešime žiniasklaidai.

„Šiemet akcija yra jau besiformuojančios tradicijos tąsa: praėjusiais metais „Re Verum“ grupės laidojimo namai, kuriems priklauso ir „Tylos namai“, išdalijo apie 5 tūkst. žvakučių. Šiemet akcijos mastai visoje Lietuvoje yra dvigubinami – prisijungė ir kitų miestų laidojimo namai, o žvakučių skaičius yra didinamas iki 10 tūkstančių. Kartu su aktyviai įsitraukiančiomis bendruomenės siekiame, kad vienišų kapų liktų kiek įmanoma mažiau“, – pasakoja „Tylos namų“ vadovas.

Žvakutes bus galima nemokamai pasiimti ne tik Kaune, tačiau ir prie Vilniuje, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Plungėje ir Rietave esančių „Re Verum“ grupės laidojimo namų ir krematoriumų.

Taip pat kauniečiai spalio 29 d., 9.00 val. kviečiami į „Tylos namų“ užsakymu vyksiančias, visiems atviras šv. mišias, kuriose bus pagerbti visus vieniši, beglobiai ir pamiršti mirusieji. Jos vyks Aukštosios Panemunės Švč. Mergelės Marijos Vardo bažnyčioje (Vaidoto g. 9) ir Šv. Antano Paduviečio bažnyčioje (Radvilėnų pl. 11).

Ragina prisiminti etiketą

V. Sidabras vykstantiems į kapines duoda keletą patarimų, kurie padės išvengti nesusipratimų ir nejaukių situacijų.

„Visų svarbiausia – laikytis rimties: nešūkauti, nelakstyti, nelaipioti ant kapų ir tvorelių, kapinėse susilaikyti nuo nebūtinų skambučių telefonu, rodyti vaikams tinkamą pavyzdį ir paskatinti juos laikytis pagarbos bei rimties. Reikėtų nepamiršti, kur atėjome ir kad savo buvimu bei susikaupimu norime pagerbti čia besiilsinčius artimuosius. Laikydamiesi šių gairių, turime puikią galimybę mokyti jaunąją kartą apie mūsų tradicijas, puoselėti vienybės jausmą, pasidalinti nuoširdžiais prisiminimais apie mirusius artimuosius“, – tvirtina jis.

Pasak „Tylos namų“ vadovo, taip pat svarbu laikytis oficialių kapinių lankymo taisyklių, kurios paprastai būna iškabintos prie įėjimo į kapines. Dažniausiai jose raginama nešiukšlinti, netriukšmauti, nevedžioti augintinių, neužsiimti kitomis veiklomis, nei kapų lankymas ir tvarkymas, ir kapinėse lankytis nustatytomis darbo valandomis.

„Taip pat kviesčiau nepamiršti santūrumo, ypač lankant kapines per Vėlines – dešimtimis žvakučių ir plastikinių gėlių kalnais nukrauti kapai neatspindi meilės išėjusiems žmonėms, o labiau parodo saiko neturėjimą ar galbūt net norą pasipuikuoti. Tačiau meilę artimiesiems puikiai atspindi ir viena kukli žvakutė, sutvarkytas kapas ar, galiausiai, mūsų mintys apie mirusįjį“, – pataria V. Sidabras.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA