„Achemai“ siūloma skirti 122,65 mln. eurų paramą | Kas vyksta Kaune

„Achemai“ siūloma skirti 122,65 mln. eurų paramą bendra kvietimų vertė - beveik milijardas eurų

Jonavos „Achema“ / R. Tenio nuotr.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija siūlo 122,65 mln. eurų Europos Sąjungos paramą Jonavos azoto trąšų gamybos bendrovei „Achema“. Ši įdiegtų vandenilio technologiją ir taip mažintų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį pakeičiant jas vandeniliu.

„Norėdami išlikti konkurencingi ir prisitaikyti prie aplinkos pokyčių, turime paskatinti Lietuvos pramonės įmones transformuotis, tapti mažiau taršiomis ir kuo anksčiau pereiti prie žaliosios ekonomikos. Investuodami į šiuos procesus, tapsime ne tik tvaresni ir mažiau teršime aplinką, bet ir sukursime dar daugiau galimybių Lietuvai“, – pirmadienį išplatintame pranešime cituojama ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Pagal šią priemonę pareiškėjas – AB „Achema“. Projekto partneriai negalimi.

Didžiausia galima projekto veikloms skirti finansavimo lėšų suma yra: infrastruktūrai sukurti iki 122,56 mln. eurų, darbuotojams mokyti iki 90 tūkst. eurų.

„Investuosime į elektrolizės integravimo į amoniako agregatą, kuris taršų kurą pakeistų 30 proc. vandeniliu. Taip pat kelsime darbuotojų kompetenciją, kad jie galėtų profesionaliai ir saugiai dirbti su įdiegtomis naujomis technologijomis“, – teigė Ekonomikos ir inovacijų ministerijos kanclerė Iveta Paludnevičiūtė.

Projekto įgyvendinimo planą priima VšĮ „Inovacijų agentūra“ iki šių metų lapkričio mėnesio 3 d. Išsamias kvietimo sąlygas galima rasti Europos Sąjungos investicijų tinklalapyje.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija iki 2023 m. pabaigos nurodo paskelbsianti finansuojamų veiklų kvietimų, kurių bendra vertė sieks beveik 1 mlrd. eurų. Apie 365 mln. eurų numatyta verslui, inovacijoms ir investicijoms, 320 mln. eurų – valstybės ir verslo skaitmenizacijai, 268 mln. eurų – žalesnei ekonomikai.

Priemonė įgyvendinama Europos Sąjungos fondų investicijų programos ir Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano „Naujos kartos Lietuva“ lėšomis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA