Kauko laiptų šlaitu žygiuoja mitinė būtybė – apie ją byloja bronzinės pėdos | Kas vyksta Kaune

Kauko laiptų šlaitu žygiuoja mitinė būtybė – apie ją byloja bronzinės pėdos

/ R. Tenio nuotr.

Iš miesto centro į Žaliakalnį vedantys Kauko laiptai užminė mitinę mįslę – kalno šlaite, šalia laiptų, išniro dvi pėdos, kopiančios į kalną. Skulptūros autorius Artūras Žilinskas naujienų portalui papasakojo, kaip gimė šio meno kūrinio idėja ir kodėl „Kauko laiptų mitinė būtybė“ turi tik pėdas.

„Pagaliau atsistojo kojos į savo vietas! Viskas pagal planą. „Kauko laiptų mitinė būtybė“ jau gyvena savo gyvenimą. Ačiū Arnui Žilinskui už pagalbą montavime“, – gera žinia savo „Facebook“ paskyroje prieš kelias dienas pasidalijo A. Žilinskas.

Autoriaus teigimu, idėja kilo natūraliai, nes patys Kauko laiptai turi mistinę gyslelę, o jais lipantys praeiviai gali pajusti keistą jausmą, tarsi jų žingsnius kažkas lydi.

„Kauko laiptai – didinga bei nuo seno gerai žinoma Kauno vieta, jungianti miesto apačią ir viršų, kurios jau pats pavadinimas sufleruoja, jog ji susijusi su kažkuo ne visai žemišku, mitiniu. Lipant laiptais, vedančiais per senais medžiais apaugusią įkalnę, ypač vakare, apima jausmas, kad esi čia ne vienas – lyg kažkas stebi tave iš šono, lyg saugo, lyg prižiūri, kaip sargas.

Iš čia ir kilo idėja įkurdinti ant Kauko laiptų mitinę būtybę, kurios visos nematyti, bet gali jausti, kad ji čia yra. Ir tik masyvios pėdos duoda užuominą apie būtybės išvaizdą bei tuo pačiu palieka fantazijos žiūrovui susigalvoti, pačiam susiformuoti galvoje jos pilną vaizdinį“, – apie tai, kodėl skulptūra vaizduoja tik kauko pėdas aiškino A. Žilinskas.

Pasiteiravus, ką simbolizuoja šios pėdos, menininkas nurodė, jog skulptūros plastinė išraiška pasirinkta natūralistinė ir kiekvienam suprantama, o į kalną lipančios pėdos gali motyvuoti kauniečius siekti kažko daugiau.

„Antras kūrinio aspektas – lipimas aukštyn, kopimas į viršų, ėjimas tolyn, siekis kažko daugiau – kaip gyvenime, darbe ar kasdienybėje. Tokiu būdu kiekvienas praeivis mintyse gali save „įsistatyti“ į tas lipančias kojas ir su jomis susitapatinti“, – aiškino skulptorius.

Visas kūrybinis procesas užtruko daugiau nei pusę metų, darbai prasidėjo šių metų pavasario pradžioje. Skulptūrą atliko pats A. Žilinskas, tik prie bronzos liejimo prisidėjo kiti bendradarbiai.

„Kas vyksta Kaune“ žiniomis, skulptūra finansuojama pagal „Kauno akcentų“ programą, miestas idėjos įgyvendinimui skyrė 22 tūkst. eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA