Kaune užkurs laiko mašiną: restoranas „Kastytis“ duris atvers vos valandai | Kas vyksta Kaune

Kaune užkurs laiko mašiną: restoranas „Kastytis“ duris atvers vos valandai

D. Biržiečio nuotr.

„Versalis“, „Trys mergelės“, „Kaukas“, „Metropolis“ – tai ir šiandien minimi Kauno restoranai, kuriuose savo laiku lankėsi Lietuvos verslo ir pramogų pasaulio grietinėlė. Tiesa, šios vietos jau sunkai atpažįstamos, o kai kurių visai neliko. Šančiuose nuo 1968 metų veikė restoranas „Kastytis“, kurio autentiškas jūros bangų mūšos įkvėptas interjeras išliko iki šių dienų – jį apžiūrėti šeštadienį gali kiekvienas.

Senuose leidiniuose apie Kauno restoranus ir kavines rašoma, kad restoranas „Kastytis“ buvo įkurtas Žemuosiuose Šančiuose, pataikaujant rūsčiajam Perkūnui, nes kitame miesto gale buvo įsikūrusi kavinė „Jūratė“. Remiantis šia legenda buvo įrengtas ir restorano interjeras, kurį išpildė architektas J. Vrubliauskas.

Atvykus prie dviaukščio pastato A. Juozapavičiaus prospekte, net nepagalvotum, jog jame virė visai kitoks gyvenimas. Dabar pirmame aukšte įsikūrusi „Maxima“ parduotuvė ir „Prezo“ kepyklėlė, o durys, pro kurias seniau kiekvieną dieną plūsdavo restorano lankytojai, niekuo neišsiskiria. Šiokią tokią mįslę gali užminti virš durų pakabintas numeris „68“, bet juk toks ir šio pastato numeris.

Užėjus į laiptinę, akys nukrypsta į ryškiai mėlyną sieną, o tada pastebi ir vietoj užuolaidų ant langų pakabintas tinklų imitacijas iš virvių, kurias kažkada kūrė Kauno dailės kombinatas. Prie durų esanti siena papuošta apvaliais veidrodžiais, kurie sukuria jausmą, lyg tai būtų maži langeliai laivuose.

Užlipus į antrą aukštą ir žengus pro duris, nusikeliame bent 50 metų atgal į praeitį. Pirmasis pasitinka didžiulis baras – lenktas, kaip būna jachtose ar kituose laivuose. Už baro matyti dar daugiau apvalių veidrodžių. Pasukus galvą, atsiveria didoka salė, matyti ryškios mėlynos sienos, vyrauja daug medžio motyvų.

Staliukai, kurie taip pat atspindi jūrinę temą, atrodo kaip laiveliai – išskirstyti po dvi, keturias ar šešias vietas stovi labiau šonuose, o salės viduryje palikta daugiau vietos šokiams. Prireikus, yra ir scena, ant kurios dar dabar kartais suskamba tų laikų arba šiuolaikinė muzika.

Atvers duris vienai valandai

Susipažinti su užkonservuotu sovietiniu interjeru ir restorano „Kastytis“ istorija bus galima jau šį šeštadienį, rugsėjo 9 dieną, 15 valandą 15 minučių.

Atidarymo proga lankytojus džiugins ir koncertas, kurį surengs atlikėja Rita.

Svečiai gali atsinešti gėrimų ir užkandžių, jog prie restoranų stalelių netektų sėsti tuščiomis.

Patekti buvo sunku

Apie vienintelio Žemuosiuose Šančiuose veikusio restorano istoriją papasakojo vienas UAB „Kastytis“ bendraakcininkų, bendrovės direktorius Aurijus Mažonas.

„Tuo metu Kaune gal kokie 5 restoranai buvo, tai patekti į šį buvo ažiotažas didžiulis. Reikėjo blato, jei galima taip pasakyt. Niekas nesakydavo „tau negalima“, bet „rezervuota, užimta“ būdavo. Populiarumas ir apgultis tikrai buvo nemaža, nes buvo trūkumas.

Įkurtas jis dar 1968 ir veikė vos ne iki 2000. Bet, kai atsivėrė laisva rinka, atsirado „Akropolis“, Kaune prisisteigė daug kavinių ir restoranų, tai poreikis šiai vietai turbūt tada ir sumažėjo. Buvome suradę tokį katalogėlį apie Kauno sovietinius restoranus, tai pravertus praktiškai neliko nei vieno, kuris būtų arba išlikęs iš viso arba interjeras nebūtų pakeistas. Tai galima sakyti, kad „Kastytis“ yra vienintelis toks Kaune, kuris išlaikė to laikmečio dvasią“, – apie užkonservuotą restorano įvaizdį kalbėjo A. Mažonas.

Anot pašnekovo, firminių patiekalų mados tuo metu nebuvo. Žmonės džiaugėsi, kad yra bent šioks toks maisto ir gėrimų pasirinkimas. Restorano išskirtinumas pasižymėjo ir tuo, kad nebuvo nieko atvežtinio, viskas buvo gaminama vietoje.

Šiandien restorano patalpas reguliariai sekmadieniais naudoja senjorai, kurie susirenka pabendrauti, pašokti. Muzika kartais pasirūpina iš senųjų laikų atvykęs muzikantas. Prieš kelis metus, sovietinę dvasią pabaidė klubo „Lizdas“ komanda, kuri patalpose surengė renginį su iš Australijos atvykusia elektronikos sensacija Partiboi69.

Nors restorane kepsnio jau neužsisakysite, bet patalpas galima išsinuomoti asmeninėms šventėms, tik maistu reiks pasirūpinti patiems, nes virtuvės krosnys jau seniai nebuvo užkurtos. Susidomėjusieji gali paskambinti Aurijui numeriu +37069953379.

Publikacija apie auksinius „Kastyčio“ metus, išskirtinius inžinerinius sprendimus ir sandėliuose dūlančius rakandus – jau netrukus, sekite „Kas vyksta Kaune“!

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA