Mokslo metai mamos akimis: gali tekti skirti ir keturženklę sumą | Kas vyksta Kaune

Mokslo metai mamos akimis: gali tekti skirti ir keturženklę sumą

Diana Kulakauskaitė 2023/08/28 12:10
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Margaspalviam rudeniui pakibus ant nosies, ateina ir labiausiai vaikų laukiamas laikotarpis – nauji mokslo metai. Į suolus sugrįžę mokiniai kaip ir kasmet krims karčią mokslo šaknį. Tuo metu tėvams tenka sukti galvas, kaip pasirūpinti atžalomis: apauti, aprengti ir suteikti reikalingas mokymosi priemones. Šalyje kylančios kainos palietė ir šią sritį. Naujienų portalas „Kas vyksta Kaune“ kviečia susipažinti, kiek mokslo metų pasiruošimui išleidžia viena kauniečių šeima ir kokios verslo iniciatyvos bei valstybės instrumentai mokyklinį apsipirkimą gali palengvinti.

Gyventojai tyrinėja prekybos centro „Maxima“ maximalistų mugės pasiūlymus

Ruošiant kelis vaikus, išlaidos gali pasiekti trijų nulių zoną

Šiais metais į mokyklas išleidžianti būsimą antroką, šeštoką ir vienuoliktokę, Monika (tikrasis vardas redakcijai žinomas) pripažįsta, kad ateinantys mokslo metai gali priversti plačiau atverti pinigines. Kaunietės teigimu, šiemet būtiniausių mokslo prekių kainos išaugo kaip ant mielių. Vienomis iš brangiausių šių metų prekių moteris įvardija kanceliarines priemones.

„Paprasti tušinukai kainuoja virš 50 euro centų, vietomis siekia ir eurą. Sąsiuvinių kainos irgi pakilo. Jeigu vaikai nori kažko gražesnio, su piešinukais, tai po 50 cnt už vienetą“, – paprastų, bet būtinų reikmenų kainos, anot pašnekovės, lyginant su praeitais metais yra ženkliai padidėjusios.

Visgi, kaip pastebi kaunietė, ne vien kanceliarinės prekės brangios. Pratybos, kuprinės, uniformos taip pat kainuoja nemažus pinigus: „Būsimam antrokui pratybos kainuos apie 100 eurų kaip niekur. Uniformos taip pat labai brangios. Nuėjus nusipirkti uniformą, be 100 eurų nelabai kažką ir rasi jau.“

Monika teigia, kad praeitais metais su vyru trims vaikams skyrė apie 1000 eurų. Tačiau kaunietė jau nebesitiki, kad šiais metais tilps į tokį biudžetą. Siekdama sutaupyti, moteris stengsis stebėti prekybos centrų siūlomus pasiūlymus. Šiuo metu kaunietė žada susipirkti tiktais pačiais būtiniausias prekes, o vėliau, kuomet bus didesni išpardavimai, susipirkti likusiais.

Sąsiuvinių kainos „Maxima“ parduotuvėje / D. Kulakauskaitės nuotr.

Siekia užtikrinti plačias pasirinkimo galimybes

Prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė Indrė Trakimantė-Šeškuvienė „Kas vyksta Kaune“ pateiktame komentare nurodė, kad šiemet prekybos centras siekė sukurti visiems prieinamą mokyklinį krepšelį, kurio suma beveik nesiskiria nuo praeitų metų.

„Šiuo metu vykstant akcijai „Perkant 2 ar daugiau kanceliarinių prekių ir kuprinių, taikoma 50 proc. nuolaida“, tėveliai suruošti moksleivius ir įsigyti būtiniausių priemonių mokyklai krepšelį, kurį sudaro kuprinė, penalas ir kitos reikalingiausios kanceliarinės priemonės, gali už itin patrauklią kainą – 35,53 Eur“, – informavo komunikacijos direktorė.

Tačiau ji taip pat pastebi, kad siekiant sutaupyti tėveliams yra rekomenduojama ruoštis mokslo metams iš anksto – „atlikti stalčių reviziją, pasitikrinti, ko išties trūksta, atidžiai bei neskubant susiplanuoti būsimąjį pirkinių krepšelį“.

I. Trakimantė-Šeškuvienė / Bendrovės nuotr.

Prekybos tinklas „Maxima“, pažymėjo I. Trakimantė-Šeškuvienė, siūlo tėveliams ne vien būtiniausių mokyklinių prekių pirkinių krepšelį, tačiau ir „drabužių kapsulės“ paslaugą. Pirkėjams siūloma už prieinamą kainą įsigyti svarbiausių mokyklinės uniformos dalių arba visą sportinės aprangos komplektą.

„Su „Ačiū“ kortele tokių pagrindinių uniformos elementų kaip marškinėliai, kelnės ar sijonas, megztukas ir bateliai komplekto kaina svyruoja nuo 30 iki 40 Eur, o sportinės aprangos – laisvalaikio batelių, sportinio megztinio ir kelnių bei striukės – komplektas kainuoja apie 40 Eur“, – teigė I. Trakimantė-Šeškuvienė.

Dėl mokyklinių uniformų kainų ir paklausos Kaune naujienų portalas taip pat siuntė klausimus bendrai Lietuvos-Vokietijos įmonei „Tometa“, kuri uniformomis aprūpina nemažą dalį miesto moksleivių, bet komentaro kol kas nesulaukėme.

Socialinės lengvatos sunkiau besiverčiančioms šeimoms

Sunkiau besiverčiančios šeimos turi galimybę gauti socialinę lengvatą, siekiant paruošti moksleivius ateinantiems mokslo metams. Remiantis Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijos oficialiu puslapiu, gauti socialinę paramą mokyklinėms reikmėms ir nemokamą maitinimą gali tie moksleiviai, kurių šeimoje vidutinės pajamos vienam gyvenančiam asmeniui per mėnesį yra mažesnės kaip 1,5 valstybės remiamų pajamų (VRP) dydžio (nuo 2023 m. sausio 1 d. – 235,5 Eur).

Socialinės išmokos dydis gali kisti atsižvelgiant į šeimos socialinę padėtį bei šeimos narių skaičių. Socialinės paramos kriterijus galite rasti čia.

Sunkiau besiverčiančioms šeimoms vaikus į mokyklą suruošti padeda valstybė / Asociatyvi R. Tenio nuotr.

Nuo 2023 m. sausio 1 d. moksleivio reikmenų krepšelio suma – 98 eurai, kuri yra sumokama vieną kartą per kalendorinius metus. Tačiau ir ši suma gali kisti. Jeigu mokinys yra patyręs socialinę riziką, reikmenų rinkiniai yra sudaromi individualiai, atsižvelgiant į mokinių skaičių šeimoje ir jų jau turimus mokslo reikmenis. Socialinės išmokos siekiantys moksleivio tėveliai turi kreiptis į savivaldybę, kurioje yra deklaravę gyvenamąją vietą, ir užpildyti prašymą-paraišką paramai gauti, joje prisegti reikiamus asmens ir moksleivio dokumentus.

Kad mokinys naujais mokslo metais gautų nemokamą maitinimą ir paramą mokinio reikmenims įsigyti, prašymą–paraišką galima pateikti nuo kalendorinių metų liepos 1 d. Dėl paramos mokinio reikmenims įsigyti pareiškėjas gali kreiptis iki kalendorinių metų spalio 5 d.

Ministerija: mokslo sąlygos Lietuvos vaikams gerėja

Nors kainos kyla, ikimokyklinį ugdymą suteikiama galimybė gauti visiems vaikams. Augantiems socialinę riziką patiriančiose šeimose, skiriamas privalomas ikimokyklinis ugdymas. Šiam procesui savivaldybės gauna lėšų iš Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos. Vaikai, gyvenantys kaimuose, miesteliuose arba miestuose, pasak ministerijos, turi lygias teises gauti ikimokyklinį ugdymą.

„Valstybė iki 2027 m. ikimokyklinio ugdymo plėtrai, prieinamumui, kokybei stiprinti numato skirti daugiau nei 78 mln. eurų ES fondų lėšų. Beveik pusė šios sumos numatyta skirti priemonėms, kurios sudarytų galimybes vaikams, gyvenantiems socialinę riziką patiriančiose šeimose, taip pat vaikams, kurie turi specialiųjų poreikių, dalyvauti ikimokykliniame ugdyme ir taip mažinti skirtumus bei sudaryti lygias galimybes pasirengti sėkmingai mokytis mokykloje“, – „Kas vyksta Kaune“ pateiktame komentare nurodė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

Taip pat yra stengiamasi vaikams pagerinti mokslo sąlygas, siekiant geresnių moksleivių rezultatų. Nuo šio rudens 22-ose Lietuvos savivaldybėse startuoja nauja švietimo pažangos programa – „Tūkstantmečio mokyklos“. Pagrindinis programos tikslas – iki 2030 m. kiekvienoje Lietuvos savivaldybėje sukurti integralias, optimalias ir kokybiškas ugdymo(-si) sąlygas mokinių pasiekimų atotrūkiams mažinti, suteikti kiekvienam Lietuvos vaikui galimybę gauti išsilavinimą.

„Tūkstantmečio mokyklų“ programa pagrįsta tinklaveika – mokyklų bendradarbiavimu. Į programą įtraukos mokyklos tarpusavyje dalinsis laboratorijomis, naujausia įranga, atnaujintais sporto aikštynas arba intelektiniais ištekliais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA