Istorinėje Kauno jėgainėje lengvai kilstelėjo slėgis | Kas vyksta Kaune

Istorinėje Kauno jėgainėje lengvai kilstelėjo slėgis

Rugpjūtį Kaune pirmą kartą surengtas festivalis „Transformacijos“ kultūriniams renginiams prikėlė istorinę Petrašiūnų elektrinę. Nuo mėnesio pradžios čia rengiamos ekskursijos, vyksta fotografijų paroda, o penktadienį pristatytas pagrindinis festivalio akcentas – specialiai 17-os metrų aukščio industrinei erdvei kurta Lietuvos menininkų instaliacija „Lengvai pakylėtas slėgis“. Pagal pirminį planą, ji bus eksponuojama tris dienas iš anksto užsiregistravusiems interesantams ir eilėje sėkmę bandyti nusiteikusiems kauniečiams.

Instaliacija įrengta daugiau nei 90 metų skaičiuojančiose industrinėse patalpose. Pradėję tamsų garais dangstomą kelią po pagrindine katilo sale, lankytojai tęsia audiovizualinę patirtį tarsi dangaus karalijoje, kur po biokuro slėniais šalia balto debesies tranko žaibas.

Kartu su kylančiu slėgiu palypėję dar, ekskursijos dalyviai gali apžiūrėti katilinės centrinį pultą. Čia atmosferiniai garsai virsta muzika, iš gamtos gaivalo pereinama į suvaldyto, kultūringo gaivalo aplinką.

Jėgainės erdvė apšviečiama dirbtiniais ir natūraliais šviesos šaltiniais, pro menininkų strategiškai paliktus atidengtus langus, tad skirtingu paros metu lankytojai gali tikėtis kitokio instaliacijos patyrimo.

„Lengvai pakylėtą slėgį“ pristato trys Lietuvos kūrėjai – menininkas Jurgis Paškevičius, garso inžinierius, kompozitorius Antanas Dombrovskij ir šviesų dailininkas Julius Kuršis.

„Instaliacijos idėja paprasta – unikalias jėgainės erdves padaryti prieinamas lankytojams, įdėmiai žvelgti į aplinką, joje esančias detales, inžinerinius elementus bei vykstančius procesus ir visą tai išryškinti. Tai – specialiai šiai vietai kuriama instaliacija, kurioje pati aplinka jau yra kūrinio dalis. Pavadinimas „Lengvai pakylėtas slėgis“ atsirado kaip oksimoronas erdvei – būsena, kurioje ir šilta, ir šalta vienu metu“, – prieš pristatant instaliaciją sakė J. Paškevičius.

Anot kūrėjo, nors industrinė aplinka itin išskirtinė ir įdomi, kartu ji kelia nemažai iššūkių. Tam, kad lankytojai galėtų saugiai apsilankyti elektrinės senosios inžinerijos aplinkoje bei išvystų menininkų sukurtą instaliaciją, prireikė daugybės pastangų.

„Pagrindinė instaliacijos dalis yra buvusio katilo vietoje, tad visos perdangos yra techniškai laikinos. Kitaip tariant, pagrindinė erdvė yra labai aukšta – virš 17-os metrų, tačiau kėlimui skirtos priemonės sunkiai gali patekti į patalpas. Teko ieškoti kitų būdų transportuoti įvairias medžiagas, įskaitant maždaug 30 kubinių metrų biokuro. Vieną vertus, siekiame išlaikyti kuo daugiau autentikos, kita vertus, garso, šviesų bei specialiųjų efektų pagalba įgyvendiname intervenciją į aplinką“, – pasakoja J. Paškevičius.

Pasiūlymą kurti netradicinėje erdvėje priėmęs menininkas teigia, kad daugeliu atveju, gyvenimas ir kasdienė aplinka pasiūlo išties nenuspėjamų ir poetiškų scenarijų.

Netikėtą erdvę meninės idėjos įgyvendinimui pasiūlė „Salto“ kūrybinė komanda, ne vienerius metus inicijuojanti ir padedanti vystyti įvairaus masto kultūrinius projektus. Vienas įsimintiniausių „Salto“ projektų – gamykloje įvykusi ir daug dėmesio sulaukusi audiovizualinė instaliacija „Industrinė simfonija“, kurią realizavo kompozitorius Paulius Kilbauskas ir šviesų dailininkas Eugenijus Sabaliauskas.

Pasak vienos iš Petrašiūnų elektrinės instaliacijos kuratorių Agnės Pinigienės, pastaraisiais metais duris lankytojams atveria vis daugiau industrinių ir mažai prieinamų vietų, tinkamų meniniams sprendimams: „Patirtis rodo, kad žmonėms įdomu pamatyti paprastai visuomenei uždarus pastatus, susipažinti su jų aplinka, istorija ir ten vykstančiais gamybiniais procesais – ypač, kai kūrėjai juos paverčia kultūrinių patirčių dalimi. Tikiu, kad laikui bėgant, tokios aplinkos transformacijos taps neatsiejama miesto kultūros dalimi.“

Instaliaciją „Lengvai pakylėtas slėgis“ rugpjūčio 18-20 d. ekskursijos principu gali aplankyti kiekvienas užsiregistravęs. Šiuo metu grupės užpildytos, tačiau yra galimybė instaliaciją išvysti Jėgainės g. 12 stojus į gyvą eilę.

Naujausią informaciją apie instaliacijos lankymą sekite „Kauno energijos“ „Facebook“ puslapyje. Organizatoriai siekia, kad „Transformacijoms“ pasibaigus, kultūrinės veiklos Petrašiūnų elektrinėje tęstųsi ir taptų autentiška miesto tradicija.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA