„Kauno grūdai“ užbaigė beveik 13 mln. eurų vertės sandorį | Kas vyksta Kaune

„Kauno grūdai“ užbaigė beveik 13 mln. eurų vertės sandorį

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

AB „Linas Agro Group“ valdoma AB „Kauno grūdai“ 2023 m. liepos 21 d. užbaigė kooperatinės bendrovės „Grybai LT“ įsigijimo sandorį, kurio suma siekia 12 948 612,14 Eur. Pagal susitarimą AB „Kauno grūdai“ taip pat refinansavo minėtai bendrovei banko ir vieno iš pardavėjų – UAB „Baltic Champs“ – praeityje suteiktas paskolas, suteikdama „Grybai LT“ naujas paskolas, kurių bendra suma siekia kiek daugiau nei 4 mln. Eur.

Kaip skelbiama „KPMS ir partneriai“ penktadienį išplatintame pranešime, AB „Kauno grūdai“ įsigijo 100 proc. „Grybai LT“ pajų iš jį valdžiusių įmonių: kooperatinių bendrovių „AgroMilk“, „Juodmargėlis“ ir „Šventosios pievos“, UAB „Baltic Champs“ ir UAB „AUGA Luganta“. Du pastaruosius pajų pardavėjus valdo akcinė bendrovė „AUGA group“, likusios taip pat yra susijusios su šia įmone per pajininkus.

Širvintose įsikūrusi kooperatinė bendrovė „Grybai LT“, kurioje dirba virš 40 darbuotojų, valdo modernią robotizuotą gamyklą, užimančią apie 3 600 kv. m plotą. Čia gaminami vartojimui paruošti maisto produktai: ekologiškos sriubos, troškiniai, grūdiniai patiekalai bei ekologiškos daržovės pakeliuose – iš viso apie 70 pavadinimų gaminių. Per metus įmonėje pagaminama 8–9 mln. pakelių įvairios produkcijos, kuri eksportuojama į daugiau kaip 30 šalių.

Kooperatinės bendrovės „Grybai LT“ pajamos 2022 metais siekė 7,1 mln. eurų, konsoliduotas pelnas prieš palūkanas, mokesčius ir nusidėvėjimą (EBITDA) buvo 1,3 mln. eurų, valdomo turto vertė siekė 7,9 mln. eurų.

„Šiuo įsigijimu siekiame išplėsti maisto gamybą ir maisto produktų asortimentą, kuris yra patrauklus eksporto rinkoms. Šiuo metu „Linas Agro Group“ valdo maisto gamybos įmones, gaminančias įvairius produktus iš grūdų – miltus, košes, greitai paruošiamus makaronus, taip pat paukštininkystės verslą. Norime plėsti veiklą šiuose segmentuose ir gaminti daugiau maisto produktų, nes matome, jog tai perspektyvi, auganti rinka.

Turime aiškią strategiją ir planus, kaip greitai galime pasiekti užsibrėžtų rezultatų. Per artimiausius 5–6 metus sieksime išplėsti „Grybai LT“ gamybos veiklą beveik 4 kartus, o į gamybos plėtrą planuojame investuoti 4,4 mln. Eur. Metinis „Grybai LT“ pelnas prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimą bei amortizaciją (EBITDA) tuomet turėtų išaugti 4,6 karto, o grupės EBITDA 5–10 proc.“ – pažymi Mažvydas Šileika, AB „Linas Agro Group“ finansų direktorius.

Šis sandoris, teigiame pranešime, leis „Linas Agro Group“ ne tik padidinti maisto produktų asortimentą, gamybos pajėgumus, bet ir atvers kelius į naujas rinkas, į kurias šiuo metu eksportuojami „AUGA“ gaminiai – tai Japonija, JAV.

„Šiuo sandoriu perimame „AUGA“ vartojimui paruoštų produktų gamybos verslą, išskyrus košes indeliuose. Tuo metu „AUGA“ greito paruošimo košių indeliuose asortimentas ir verslas lieka „AUGA group“ dalimi, nes mes turime savo greito paruošimo košių liniją „Activus“.

Esame susitarę, kad 18 mėnesių galėsime naudoti prekės ženklą „AUGA“ vartojimui paruoštoms sriuboms, troškiniams, grūdiniams patiekalams, košėms, konservuotoms daržovėms bei ankštiniams produktams pakeliuose, vėliau jį keisime savu „Activus“ ženklu, kuris skirtas aktyviems ir užimtiems, tačiau savimi besirūpinantiems žmonėms, ypač jaunajai kartai“, – sako Andrius Pranckevičius, AB „Linas Agro Group“ valdybos pirmininko pavaduotojas bei AB „Kauno grūdai“ generalinis direktorius.

Pasak A. Pranckevičiaus, „Linas Agro Group“ turi ambicingų planų išplėsti gaminamų maisto produktų portfelį jau turimais ir naujais verslų įsigijimais, o taip pat investuodama į gamybos pajėgumų didinimą Lietuvoje. Šiuo metu grupė Alytuje stato naują greitai paruošiamų makaronų indeliuose gamyklą, kuri leis padvigubinti gamybos apimtis. Investicijos į šį projektą sieks 32 mln. eurų. Planuojama pirmąją gamyklos gamybos liniją paleisti kitų metų pradžioje, o antrąją – kitų metų viduryje.

AB „Linas Agro Group“ sandorio sudaryme atstovavo advokatų profesinė bendrija „Norkus ir partneriai COBALT“, o pajus parduodančioms įmonėms – advokatų profesinė bendrija „WALLESS“.

AB „Linas Agro Group“ valdomoje 68 žemės ūkio verslo ir maisto įmonių grupėje dirba beveik 5 tūkst. darbuotojų. Grupės finansiniai metai prasideda liepos 1 d. Konsoliduotos grupės pajamos per devynis 2022–2023 finansinių metų mėnesius viršijo 1,5 mlrd. Eur, grynasis pelnas buvo 25 mln. Eur.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA