Laukia svarstymai Seime dėl leidimo elektroninėmis cigaretėmis prekiauti tik vaistinėse | Kas vyksta Kaune

Laukia svarstymai Seime dėl leidimo elektroninėmis cigaretėmis prekiauti tik vaistinėse

BNS / Sniegė Balčiūnaitė 2023/06/22 15:53
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Seimas svarstys, ar elektroninėmis cigaretėmis ir jų pildyklėmis leisti prekiauti tik vaistinėse su receptais.

Seimas ketvirtadienį priėmė svarstyti tokias kelių dešimčių parlamentarų inicijuojamas Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės pakeitimo įstatymo pataisas. Už tolesnes diskusijas balsavo 69 Seimo nariai, prieš buvo 18, o susilaikė 14.

Šiuo klausimu savo išvadą dar turės pateikti Vyriausybė. Toliau projektas bus svarstomas rudenį.

Kaip sakė jų autorius „valstietis“ Aurelijus Veryga, dar labiau plintant elektroninių cigarečių vartojimui atsiras problemų, kurių dabar dar pamatyti neįmanoma.

„Vartojimas auga ne procentais, o kartais“, – posėdyje teigė jis.

A. Veryga taip pat sakė, kad jeigu Seimas jo inicijuojamoms pataisoms po svarstymo pritars, jas teks notifikuoti Briuselyje. Pasak jo, tai padaryti nebus lengva.

Pasak jo, pakeitimus įkvėpė Australijos pavyzdys, kur siekiant padėti žmonėms išsigydyti nuo priklausomybės tabakui, jau nuspręsta elektroninėmis cigaretėmis prekiauti tik vaistinėse ir paskyrus gydytojui. Anot jo, australų sprendimas „visiškai šviežias“.

„Jie dar neturi patirties ir negalime pamatyti, kaip jis suveikė, bet mes neturime prabangos laukti“, – teigė A. Veryga.

Pasak „darbietės“ Ievos Kačinskaitės-Urbonienės, nauja tvarka nieko neišspręs, o sukels daug neigiamų pasekmių, nes įvežtų produktų nebus galima kontroliuoti.

Konservatorius Jurgis Razma pabrėžė, kad Lietuvai esant „beviltiškoje situacijoje“ reikia radikalių sprendimų.

Seimo teisininkai siūlomus pakeitimus yra sukritikavę. Pasak jų, nauja tvarka elektroninių cigarečių ir jų pildyklių prieinamumą apribotų ne tik jaunimui, bet smarkiai susiaurintų galimybes jų įsigyti visiems žmonėms apskritai. Be to, pasak teisininkų, tai nedera su vaistinių paskirtimi bei veikla.

Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė yra sakiusi, kad vaistinės galėtų prekiauti tokiais produktais, jei jie išties būtų skirti padėti žmonėms mesti rūkyti.

Nuo 2022 metų liepos Lietuvoje uždrausta prekiauti įvairių skonių ir kvapų elektroninėmis cigaretėmis, tačiau jomis ir toliau prekiaujama.

Siekiant mažinti šių rūkalų prieinamumą, apsaugoti nuo rūkymo vaikus, paauglius ir kuo labiau pavėlinti amžių, kai jauni žmonės pradeda rūkyti, Seimas ketina nuo 2024 metų gegužės uždrausti elektronines cigaretes, jei jų ar pildyklių skystyje yra cukraus ir saldiklių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA