Po išmokų skandalo siūloma savivaldybių tarybų nariams mokėti fiksuotą atlyginimą | Kas vyksta Kaune

Po išmokų skandalo siūloma savivaldybių tarybų nariams mokėti fiksuotą atlyginimą

BNS 2023/05/25 14:44
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Seimo frakcijų seniūnai sutarė savivaldoje atsisakyti vadinamųjų kanceliarinių išlaidų, savivaldybių tarybų nariams mokėti fiksuotą atlyginimą, kuris siektų penktadalį mero algos.

Toks sprendimas priimtas ketvirtadienį priimtas Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen ketvirtadienį sušauktame Seimo frakcijų seniūnų susirinkime.

„Į salę eis pasiūlymas apmokėti savivaldybės tarybos nariams 20 proc. mero darbo užmokesčio, bus mokamas kaip darbo užmokestis. Tos vadinamosios kanceliarinės išmokos, kurios yra aptarnavimo išlaidos, nebus mokamos, jų atsisakoma. Žodžiu, čekučių nereikės nei rinkt, nei sienų tapetuot“, – po pasitarimo sakė Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkas liberalas Ričardas Juška.

Opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė teigė, jog frakcijai po pateikimo projektui pritars, bet vėliau jam gali būti registruota papildomų siūlymų.

„Komitetas padarė rimtus klausymus, atsižvelgė į savivaldybių asociacijos nuomonę, todėl bendra apimtimi pateikimui tikrai pritarsime, bet aš neatmetu galimybės, kad kažkokių siūlymų po susitikimų su mūsų merais gali gimti. Bet su kolegomis sutarėme, kad projektas reikalingas, pateiksime jį ir atversime diskusiją“, – sakė A. Norkienė.

Opozicinės Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Orinta Leiputė teigė, jog „dėl bendro principo pritarta“, projektą dar nagrinės frakcijos nariai ir gali teikti siūlymus.

„Kiekvienas įvertins, bet mes pritariame, kad šitą klausimą reikia kuo greičiau spręsti ir suvienodinti tvarkas, kad visose savivaldybėse būtų panašai“, – pažymėjo O. Leiputė.

Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen po susitikimo su seniūnais žurnalistams sakė, kad projektą registruoti tikriausiai bus galima pirmadienį, o pateikti – kitą ketvirtadienį per nenumatytą posėdį.

„Tikiuosi, kad po projektu bus parašai visų frakcijų atstovų, šiandien nuotaika tikrai buvo konstruktyvi, ir galėtume jį netgi pateikti neeilinio posėdžio metu, kuris planuojamas birželio 1 dieną, ir tada iki birželio vidurio galėtume priimti įstatymo pakeitimą, kuris aiškiau, skaidriau reglamentuotų savivaldybių tarybų narių išmokas“, – sakė parlamento vadovė.

Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas rengia pataisas, kurios turėtų užtikrinti skaidrų savivaldybių tarybų narių išmokų, kuriomis kompensuojamos su jų kaip tarybos nario veikla susijusios išlaidos, naudojimą..

Savivaldybių politikų kanceliarinių išmokų skaidrumo klausimą iškėlė visuomenininkas Andrius Tapinas. Anot jo, kai kurie savivaldos politikai maksimaliai panaudojo galimas sumas, nepaisant to, kad per pandemiją judėjimas ir kitokia veikla buvo smarkiai apriboti.

Dėl šios situacijos pasiaiškinti turėjo ir Kauno miesto tarybos nare buvusi švietimo ministrė Jurgita Šiugždinienė, kuri galiausiai nusprendė trauktis iš užimamų pareigų. Klausimų dėl naudotų išmokų sulaukė ir Kauno taryboje dirbę finansų bei kultūros ministrai Gintarė Skaistė ir Simonas Kairys. Prezidentas Gitanas Nausėda yra sakęs, kad kilus klausimų dėl jų išlaidų dirbant Kauno taryboje pasitraukti ministrams būtų geriausias sprendimas.

Valdantieji konservatoriai reaguodami į krizę siūlo rengti pirmalaikius Seimo rinkimus. Jie siūlymą argumentuoja siekiu perkrauti politinę sistemą, nes šešėlis dėl galimai neskaidriai naudotų lėšų krito ant visų partijų.

Premjerė Ingrida Šimonytė yra paskelbusi, kad tuo atveju, jei nebus pritarta pirmalaikiams rinkimams, ji atsistatydins.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA