E. Žiobienė: priemonių vaikų svaiginimosi stabdymui pakanka | Kas vyksta Kaune

E. Žiobienė: priemonių vaikų svaiginimosi stabdymui pakanka

ELTA / Viktorija Smirnovaitė 2023/05/16 19:14
R. Danisevičiaus, D. Pipo nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė sako, kad vaikų ir paauglių svaiginimuisi sukontroliuoti tiek mokyklos, tiek teisėsaugos institucijos turi pakankamai įrankių.

„Manau, kad įrankius turi visiškai visi, tiek mokykla, tiek teisėsaugos institucijos ir čia tik sąžiningu darbu ir bendradarbiavimu galima pasiekti rezultatą. Aš manau, kad net teisės aktų mes turime pakankamai. Čia tiesiog reikia sąžiningo darbo ir bendradarbiavimo“, – antradienį Vyriausybės pusvalandyje teigė E. Žiobienė.

Edita Žiobienė / D. Pipo nuotr.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė taip pat pažymėjo, kad kiekviena mokykla Lietuvoje gali ir turėtų nusistatyti bendruomenės taisykles, kurios padėtų palaikyti ir mokinių kontrolę. Pasak E. Žiobienės, tokių pavyzdžių Lietuvoje – jau yra.

„Mokyklos bendruomenė nėra vien pastatas ar vien administracija – tai ir administracija, ir tėvai, ir vaikai. Tai pirmas dalykas, kokių teigiamų pavyzdžių mes matome iš kitų mokyklų, tai, pirmiausia, Trišalė sutartis, kurioje juodu ant balto parašyta, kas yra mokykla. Ir viena iš mokyklos teisių ir pareigų yra ir daiktų patikrinimas, ir tam tikros tvarkos įvedimas ir akivaizdu, kad mokykloje reikalinga tvarka“, – Seimo tribūnoje kalbėjo E. Žiobienė.

„O žinote, kada visi bendruomenės nariai sutaria dėl bendros tvarkos, tada jie turi jos laikytis. Tai čia net ne įstatymo klausimas, čia įgyvendinimo – taip, kaip mokyklos bendruomenės supranta ir kokio tikslo jie siekia. O tikslas visų bendras – vaikų sveikata“, – pažymėjo kontrolierė.

Asociatyvi / T. Bauro nuotr.

ELTA primena, kad Vilniaus apygardos prokuratūra praėjusiais metais pradėjo 5 ikiteisminius tyrimus dėl narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimo, kai jomis buvo apsinuodiję nepilnamečiai asmenys mokyklose. Šiuo metu stebima nauja narkotinių medžiagų vartojimo tendencija, kurią prokurorai sieja su elektroninių cigarečių paplitimu.

Taip pat, sausio ir vasario mėnesiais Klaipėdos miesto Visuomenės sveikatos biuro atliktas mokyklų tyrimas parodė, kad tik vienoje iš 28 tirtų uostamiesčio mokyklų neaptikta narkotinių medžiagų pėdsakų.

Klaipėdos miesto Visuomenės sveikatos biuro atstovės Rasos Baliutavičiūtės teigimu, nors tyrimas neparodo paties mokinių vartojimo fakto, tai ženklas, kad narkotinės medžiagos yra šalia mokinių ir tai – didelė problema. Anot jos, šiais metais ugdymo įstaigose dažniausiai buvo aptikta kokaino pėdsakų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA