Pakeitus tvarką, vaikų ugdymas Kauno darželiuose tėvams nuo rudens atsieis brangiau | Kas vyksta Kaune

Pakeitus tvarką, vaikų ugdymas Kauno darželiuose tėvams nuo rudens atsieis brangiau

Asociatyvi / Š. Kubiliaus nuotr.

Prieš savaitę vykusiame paskutiniame ketverių metų kadenciją jau baigiančios Kauno miesto tarybos posėdyje priimtas sprendimas, susijęs su ikimokyklinukų ugdymo savivaldybės įsteigtuose vaikų lopšeliuose bei darželiuose apmokėjimo tvarka, įsigalios nuo rugsėjo 1-osios.

Tad nuo rudens ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvai (įtėviai, globėjai) mokės po 1 eurą už „ugdymo sąlygų tenkinimą“ už kiekvieną vaiko lankytą ir nelankytą, tačiau nepateisintą, dieną.

Kol kas pagal tebegaliojantį Tvarkos aprašą, patvirtintą Kauno miesto savivaldybės tarybos 2019 m. spalio 15 d. sprendimu, numatyta, kad mokamas 0,58 Eur dydžio atlyginimas už ugdymo sąlygų tenkinimą.

Papildytame Tvarkos apraše numatyta, kad atlyginimo už ugdymo sąlygų tenkinimą mokestis yra edukacinėms erdvėms įrengti, bendrojo naudojimo ugdymo priemonėms, edukacinių renginių paslaugoms apmokėti, turtui įsigyti, darbuotojų darbo užmokesčiui ir socialiniam draudimui skirtos išlaidos.

Pataisius ankstesnį (2019-ųjų) sprendimą, dar patikslinta, kad „mokestis už vaikų, ugdomų pagal priešmokyklinio ugdymo programas, išlaikymą yra atskiru savivaldybės tarybos sprendimu nustatytas vaikų dienos maitinimo kainos dydis“.

Anot sprendimo projekto rengėjų, „mokestis už maitinimą skiriamas vaikų maisto produktams įsigyti ir išlaidoms, susijusioms su mitybos proceso tobulinimu, apmokėti. Mokestis už ugdymo sąlygų tenkinimą gali būti skiriamas edukacinėms erdvėms įrengti, bendrojo naudojimo ugdymo priemonėms įsigyti, edukacinių renginių ir higienos paslaugoms, susijusioms su vaikų higienos poreikių užtikrinimu, apmokėti.

„Kas vyksta Kaune“ primena, jog Kauno miesto savivaldybė taikyti nebegali skirtingų ugdymo mokesčių dydžių Kaune gyvenamąją vietą deklaravusių šeimų vaikams bei tiems mažyliams, kurie į miesto darželius atvežami iš gretimų savivaldybių,. Tai jai buvo išaiškinta per teismo procesus, kurių ji nelaimėjo.

Nustatyto nuo rugsėjo 1-osios didesnio (1 euro dydžio) mokesčio už vaikų, ugdomų pagal ikimokyklinio ugdymo programas, ugdymo sąlygų tenkinimą, dalis, kaip teigiama miesto politikams pateiktame Aiškinamajame rašte, „gali būti skiriama ir higienos paslaugoms, susijusioms su vaikų higienos poreikių užtikrinimu, apmokėti, – vaikų patalynės skalbimo, kilimėlių valymo ir pan. Mokestis už maitinimą skiriamas vaikų maisto produktams įsigyti ir išlaidoms, susijusioms su mitybos proceso tobulinimu, apmokėti“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA