Meras V. Matijošaitis: „Vieningo Kauno“ dar ilgai reikės miestui | Kas vyksta Kaune

Meras V. Matijošaitis: „Vieningo Kauno“ dar ilgai reikės miestui

Visvaldas Matijošaitis / R. Tenio nuotr.

Paskutinis šios kadencijos Kauno miesto savivaldybės tarybos posėdis, kuriame buvo priimta daugiau nei 70 sprendimų, prasidėjo ir baigėsi miesto mero Visvaldo Matijošaičio pasisakymais. Iš pradžių jis pateikė praėjusių metų mero ir tarybos veiklos ataskaitą, kuriai buvo pritarta. Posėdžio gale ir dėkojo pozicijos politikams, ir nenutylėjo dėl opozicijos (konservatorių) patirtų mero šeimos nuoskaudų, tačiau pasidžiaugė savo abiejų sūnų tvirtybe atlaikyti visus smūgius.

Žinoma, džiaugėsi ir daugiau nei prieš 10 metų drauge su a.a. žmona Irena Matijošaitiene bei bendraminčiais įkurtos „Vieningo Kauno“ organizacijos sėkminga veikla bei „vieningųjų“ pastangomis pastaraisiais metais į smarkiai gerą pasikeitusiu, anksčiau „nepelnytai apleistu“ Kaunu. Miesto savivaldybės vadovas tarybos kadencijos pabaigtuvių proga savo kalboje pabrėžė, jog „Vieningo Kauno“ dar ilgai Kaunui reikės. Nors daug jau nuveikta, bet nemažai reikia padaryti. Tai matoma įdėmiau pasižvalgius po aplinką.

„Aš viską, ką turiu, atidaviau miestui, – ir savo širdį, ir protą. Man niekada kėdės nebuvo įdomios. Ne kalbos svarbu, o darbai, rezultatai“, – sakė V. Matijošaitis. Tuo abejojančius paskubėjo užtikrinti, kad ir naujoje kadencijoje darbus tęs su visa komanda, su kauniečių išrinktais politikais bei visa savivaldybe nepailsdami dirbs Kauno ir kauniečių labui.

Paskutinis Kauno tarybos posėdis
R. Tenio nuotr.

Kas buvo keista…

Kol savivaldybės Didžiojoje salėje buvo sakomos kalbos, greta jos esančioje Mažojoje – išrikiuoti kavos puodukai, o prie jų padėtas didžiulis pabaigtuvių tortas. Nors jis nebuvo „vardinis“, tačiau jo paskanauti opozicijos atstovams po posėdžio tikriausiai neteko. O gal „vieningieji“ jų netgi nekvietė paminėti kadencijos pabaigą drauge bei „pamiršti politinius nesutarimus“, (juk savivalda – tai „ne politika, o ūkiniai, miesto reikalai“ kaip ne kartą yra sakęs V. Matijošaitis“). Tad reikėtų nusiteikti bendriems darbams, pamiršus ginčus, įžeidinėjimus gal neužtarnautus priekaištus ar nuoskaudas? Juk kai kam iš kadenciją baigusiųjų ir toliau reikės drauge darbuotis jau balandžio 18-ąją po priesaikos prasidėsiančioje naujoje kadencijoje, kaip sakoma, pasistengti, kad kauniečių gyvenimai pagerėtų. O kaip kitaip, – ar bent vienas iš kandidatavusių savivaldos rinkimuose yra kada viešai pasakęs: „einu į politiką, kad man ir mano šeimai būtų geriau“?

Bet nors taip ir nesakė, kai kurių ilgiau ar trumpiau miestui bei jo gyventojams savivaldoje tarnavusių politikų naujoje kadencijoje dirbančių nematysime. Tiesa, „Vieningo Kauno“ narius, kurie į tarybą per rinkimus nepateko, V. Matijošaitis pakvietė ir ateityje apsilankyti savivaldybėje. Bet konservatorių atstovai tokio kvietimo nesulaukė.

Užtat jų pastovaus oponavimo pozicijai į meras nepamiršo savo stebėtinai ilgokoje kalboje, kokių šiaip pats politinėje erdvėje jis vengia.

„Keista buvo ši kadencija. Turėjom vieną oponentą.(…) Mano nuomone, konservatoriai turi didelių problemų čia, Kaune. O kaip kitur, – aš nesigilinu… Man keistas to oponento skilimas, lakstymas iš frakcijos. Ir, manau, kad nebūtinai kalti tie, kurie pasitraukė iš konservatorių ir perėjo į kitą partiją“, – maždaug taip kalbėjo meras, nepamiršęs paminėti tų „atskilėlių“ iš Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos (Editos Gudišauskienės bei Vyganto Gudėno).

Šiems ilgamečiams politikams buvo padėkota. Tačiau trečios iš Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcijos politikės, pasitraukusios iš „Vieningo Kauno“ organizacijos buvusios miesto vicemerės Rasos Šnapštienės pavardę V. Matijošaitis nutylėjo.

Ir vėl valdantiesiems Kauno savivaldybės taryboje oponuos konservatoriai

„Vardan Lietuvos“ atstovai, primena portalas „Kas vyksta Kaune“, per kovo 5-ąją vykusius savivaldos rinkimus į miesto tarybą nepateko. Jiems pritrūko vos 11 rinkėjų balsų. Kauniečiai išrinko anksčiau savivaldoje turėjusius progą pasireikšti 3 Kauno socialdemokratus bei 4 Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narius. Pastarosios partijos atstovų iki šiol Kauno miesto taryboje nėra buvę.

Tačiau nė viena iš tų dviejų politinių jėgų savo frakcijos sudaryti negalės, nors iki šiol tam pakakdavo turėti savivaldybės taryboje bent tris savo narius. Dabar situacija keičiasi, nes nauja Vietos savivaldos įstatymo redakcija kalba apie minimalų frakcijos narių skaičių – penkis.

Paskutinis Kauno tarybos posėdis
R. Tenio nuotr.

Būtent skaičius 5 fiksuotas kaip pagrindas frakcijai ir naujajame Kauno miesto savivaldybės tarybos veiklos reglamente, kurį šį antradienį per paskutinį kadencijos posėdį patvirtino miesto taryba.

Joje tarp kitko bus lygiai tiek pat konservatorių, kiek jų buvo ir ankstesnę kadenciją, – 8. Ar prie jų šliesis savo atskirų frakcijų negalinčios sudaryti „tarybos mažumos“ – „valstiečiai“ bei socialdemokratai, – dar didelis klausimas.

Neoficialiai kalbinti kai kurie tarybos naujos kadencijos politikai minėjo ankstesnius nesutarimus su konservatoriais, taip pat – ir nenorą pyktis su valdžia, nuo kurios gali priklausyti asmeninė darbo karjera, kitus argumentus. Žodžiu, kas bus aptarta, „suderėta užkulisiuose“, paaiškės netolimoje ateityje.

„Į formalų bendradarbiavimą su opozicija mes dabar tikrai neskubame. Matysime, kaip viskas bus toliau. Šiuo metu ruošiamės, o balandį pradėsime savivaldoje dirbti. Gilinsimės į klausimus, ir jei matysime, kad tarybos sprendimų projektai tikrai naudingi Kauno miestui, tuomet tam ir pritarsime. Kitais atvejais prieštarausime“, – portalą „Kas vyksta Kaune“ patikino savivaldybės tarybos naujokė, Valstiečių ir žaliųjų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkė Vaida Pranarauskaitė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA