Kaune nemokamai dalins pieną | Kas vyksta Kaune

Kaune nemokamai dalins pieną ūkininkas protestuoja prieš neadekvačias supirkimo kainas

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Lietuvos ūkininkai sukilo į protestą dėl smarkiai kritusių pieno supirkimo kainų. Ūkininkai visoje Lietuvoje gamina kryžius, pieną pila į kanalizaciją ar jį dalina nemokamai. Vienas ūkininkas nusprendė prisidėti prie protesto akcijos ir kauniečiams taip pat išdalinti pusę tonos pieno nemokamai. Prašo atsinešti savo tarą į kurią būtų galima įpilti pieną.

„Dėl neadekvačių pieno supirkimo kainų šis ūkininkas skelbia tokią akciją ir dalins kauniečiams nemokamai pieną“, – apie planuojamą akciją pranešė į redakciją paskambinęs Ignas.

Pašnekovas informavo, jog ūkininkas Aivaras Jonutis iš Virkininkų kaimo Prienų rajone, antradienį nuo 11 iki 13 valandos dalins nemokamą pieną šalia Kovo 11-osios gimnazijos (Kovo 11-osios g. 50).

Ūkininkas planuoja išdalinti apie 500 litrų pieno, tačiau vienas kaunietis galės gauti tik 3 litrus pieno. Taip pat ūkininkas prašo pasirūpinti savo tara į kurią būtų galima įpilti pieno.

Ministerija žada pokyčius

Nuo paėjusių metų spalio pieno supirkimo kaina ėmė mažėti dėl ženkliai kritusių grietinėlės, sviesto ir kietojo sūrio kainų užsienio rinkose. Lietuva eksportuoja iki 70 procentų pieno produkcijos. Taip pat pastaruoju metu ėmė mažėti pieno produktų vartojimas ir vidaus rinkoje. Dėl šių priežasčių sumažėjus mūsų šalyje pagamintos pieno produkcijos konkurencingumui ir susidarius nepalankioms pardavimų sąlygoms, pieno produktų perteklius kaupiamas sandėliuose. Be to, naujos produkcijos gamybą stabdo rinkų ir kainų neapibrėžtumas, informavo Žemės ūkio ministerija.

Dėl ženkliai kritusių žaliavinio pieno supirkimo kainų artimiausiu metu bus inicijuojami teisės aktų keitimai, kuriais būtų siekiama, kad žaliavinio pieno supirkimo kainos būtų indeksuotos pagal pieno produkcijos pardavimų kainas; kartu su bazine pieno supirkimo kaina mokami priedai būtų skaidrūs, sąžiningi ir visiems suprantami; žaliaviniu pienu būtų galima prekiauti pieno aukcionuose, kai pieno kainas būtų galima stebėti realiu laiku, o ne po mėnesio, kaip yra dabar.

Ministerija pažymi, jog artimiausiu metu pieno gamintojai galės pasinaudoti valstybės parama teikiant lengvatines paskolas apyvartiniam kapitalui papildyti. Paskolos trukmė – iki šešių metų, taip pat numatyta galimybė paskolos grąžinimą atidėti iki vienerių metų, o metinė palūkanų norma nustatyta nuo 1,28 iki 3,03 procento.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA