Seimo narys K. Bartoševičius įtariamas seksualiniu vaiko prievartavimu | Kas vyksta Kaune

Seimo narys K. Bartoševičius įtariamas seksualiniu vaiko prievartavimu atnaujinta, dar papildyta

BNS 2023/01/23 10:41
Kristijonas Bartoševičius / DELFI nuotr.

Seimo narys konservatorius Kristijonas Bartoševičius atsisako Seimo nario mandato. Vėliau pranešta, kad K. Bartoševičius įtariamas kriminaliniu nusikaltimu.

„Atsisakau dėl asmeninių priežasčių“, – BNS pirmadienį sakė K. Bartoševičius.

Jis prašo mandatą panaikinti nuo Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimo priėmimo.

„Dėkojam už bendrą darbą Seime, linkim sėkmės ir laukiame kito frakcijos kolegos esančio sąraše – Viliaus Semeškos“, – BNS situaciją komentavo konservatorių frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

K. Bartoševičius į Seimą yra išrinktas pagal sąrašą, po jo į parlamentą pretenduoja Vilius Semeška.

Papildyta 13.01 val.

Generalinė prokurorė prašo panaikinti K. Bartoševičiaus teisinę neliečiamybę

Generalinė prokurorė Nida Grunskienė pirmadienį kreipėsi į Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen prašydama panaikinti konservatoriaus Seimo nario K. Bartoševičiaus teisinę neliečiamybę.

Prokuratūros pranešime nurodyta, kad pernai lapkričio 15 dieną pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimai įvykdytų nusikalstamų veikų, numatytų Baudžiamojo kodekso 150 straipsnio 4 dalyje, 153 straipsnio 1 dalyje ir 150 straipsnio 3 dalyje.

Pagal šiuos straipsnius numatoma atsakomybė už seksualinį mažamečių ir nepilnamečių asmenų prievartavimą.

Seimo pirmininkei adresuotame rašte generalinė prokurorė N. Grunskienė nurodė, kad, remiantis šiame tyrime surinktais duomenimis, būtina spręsti klausimą dėl leidimo patraukti šios kadencijos Seimo narį K. Bartoševičių baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti jo teises.

Konstitucija numato, kad Seimo nario asmuo yra neliečiamas, jis be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas, negali būti kitaip suvaržoma jo laisvė.

Generalinės prokuratūros atstovė spaudai Elena Martinonienė BNS atsisakė komentuoti, ar K. Bartoševičius buvo apklaustas.

K. Bartoševičius į Seimą išrinktas 2020 metais pagal Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų sąrašą.

Pagal išsilavinimą jis yra anglų kalbos mokytojas, dirbo Kauno Jono Jablonskio, Kauno technologijos universiteto, Kauno Veršvų gimnazijose, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungoje, aštuonerius metus ėjo direktoriaus pareigas berniukų ir jaunuolių chore „Ąžuoliukas“, buvo Vilniaus džiazo klubo vadybininkas.

Papildyta 13.19 val.

Konservatorių seniūnė: tai, ką girdžiu, šokiruoja

Valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė sako esanti šokiruota žinios, kad prokuratūra prašo naikinti parlamentaro K. Bartoševičiaus neliečiamybę tiriant galimą nepilnamečio asmens prievartavimą ir tvirkinimą.

„Tai yra man absoliuti naujiena, kolega Kristijonas prieš keletą dienų pranešė, kad trauksis dėl asmeninių priežasčių, tai, ką jūs pacitavot (BK straipsnius), kadangi pati nesusipažinus, iš to, ką girdžiu, tai šokiruoja. Matyt, kad teisėsauga išsiaiškins, neturiu, ką daugiau pridurti“, – BNS pirmadienį sakė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Frakcijos seniūnė teigė, kad K. Bartoševičius jos neinformavo apie atliekamą tyrimą.

„Jis nurodė, kad trauksis dėl asmeninių priežasčių, o aš nieko neklausinėjau, nes esu jutusi kadencijos eigoje, kad ne kartą abejonės dėl darbo Seime buvo išreikštos, maniau, kad tai yra tąsa, ir papildomai nesidomėjau“, – sakė parlamentarė.

Ji tvirtino, kad apie pasitraukimą iš Seimo kolega informavo praėjusios savaitės pabaigoje.

Pasak R. Morkūnaitės-Mikulėnienės, gerai, kad pats Seimo narys nutarė atsisakyti mandato.

„Matyt, jeigu jis turėjo kokių nors indikacijų, turbūt gerai, kad jis pats priėmė tokį sprendimą, tai palengvina ir teisėsaugai darbą, ir neliečiamybės atsisakymas (drauge su Seimo nario mandatu – BNS) yra tinkamas žingsnis“, – Seime žurnalistams sakė ji.

Konservatorių seniūnė tvirtino, kad ši byla suduoti nemenką smūgį politine prasme gali ir partijai.

Papildyta 13.58 val.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) antradienį planuoja spręsti dėl konservatoriaus K. Bartoševičiaus įgaliojimų panaikinimo Seime.

„Klausimas dėl Seimo nario įgaliojimų nutrūkimo nesuėjus terminui įtrauktas į rytdienos VRK posėdžio darbotvarkę“, – pirmadienį BNS informavo VRK atstovė Indrė Ramanavičienė.

Rinkimų kodeksas numato, kad Seimo nario įgaliojimai nutrūksta nesuėjus terminui, kai jis atsistatydina pateikęs atitinkamą pareiškimą.

Toks pareiškimas turi būti įteiktas asmeniškai arba pasirašytas kvalifikuotu elektroniniu parašu, arba patvirtintas notarine tvarka ir pateiktas Vyriausiajai rinkimų komisijai.

VRK K. Bartoševičiaus atsisakymą gavo elektroniniu paštu sausio 20 dieną, penktadienį, apie 20 valandą. Pareiškimas pasirašytas kvalifikuotu elektroniniu parašu.

VRK neturi pagrindo atidėti šio klausimo svarstymą, nepaisant to, kad Generalinė prokuratūra pranešė prašysianti panaikinti šio Seimo nario teisinę neliečiamybę.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA