Kauno problemas spręs studentai iš keturių universitetų | Kas vyksta Kaune

Kauno problemas spręs studentai iš keturių universitetų

BNS / Austėja Masiokaitė-Liubinienė 2023/01/22 14:15
Lietuvos universiteto šimtmečio pristatymas/ Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Keturi Kauno universitetai rengia bendrą studijų modulį, kuriame studentai bus mokomi tarpdisciplininio požiūrio sprendžiant problemas, tam pasitelkiant realius pavyzdžius iš Kauno.

Tai – viena iš priemonių, numatytų Lietuvos sveikatos mokslų (LSMU), Kauno technologijos (KTU), Lietuvos sporto (LSU) ir Vytauto Didžiojo (VDU) universitetų pasirašytoje sutartyje, apimančioje bendradarbiavimą mokslo, studijų ir praktikos srityse.

Plečiant bendradarbiavimą studijų srityje, keturi universitetai rengia jungtinį studijų modulį, skirtą miesto, regiono iššūkiams spręsti, veiklas ir iniciatyvas viešinti visuomenei.

„Šiuo metu intensyviai rengiamas jungtinis studijų modulis kompleksinėms Kauno miesto problemoms spręsti, kuriame studijuoti bus kviečiami studentai iš visų bendradarbiaujančių universitetų. Džiugu, kad į parengiamuosius šio modulio darbus įsitraukė ne tik administracijos atstovai, bet ir universitetų dėstytojai, ekspertai. Tad jau planuojame, kaip informuoti ir pritraukti studentų šiai perspektyviai iniciatyvai“, – universitetų pranešime sakė LSMU prorektorius studijoms Kęstutis Petrikonis.

Kaip BNS sakė VDU Studijų prorektorė Simona Pilkienė, šiame modulyje studentai galės įgyti tarpdisciplininių gebėjimų, spręsdami realias mieste kylančias problemas.

„Subūrėme komandą iš tarpdisciplininių žmonių: sveikatos mokslų, sporto, iš VDU prisijungė menotyrininkai, sociologai, iš KTU – urbanistai, verslo dizaino žmonės“, – sakė S. Pilkienė.

Pasak jos, šie specialistai iki rugsėjo parengs laisvai pasirenkamą modulį, kuriame studentai mokysis analizuoti ir spręsti su miestu susijusius visuomenės iššūkius, tam pasitelkdami skirtingas perspektyvas.

„Tarkime, tai galėtų būti sprendiniai klimato kaitos, miesto taršos, parkavimo, urbanistikos, logistikos, kuriuos padiktuos Kauno miesto strateginis planas, tiek ateinantys iš miesto tyrimo atvejai“, – pasakojo prorektorė.

Akademikės teigimu, šio modulio tikslas – išmokyti studentus bendradarbiauti tarpdisciplininėje srityje, nes tokio požiūrio iš šiuolaikinio specialisto reikalauja rinka.

„Kaunas yra kontekstas“, – sakė S. Pilkienė.

Modulį rengia aštuoni dėstytojai – po du iš kiekvieno universiteto. Pasak VDU atstovės, tai pirmas toks bendras universitetų projektas.

Šį modulį kaip laisvai pasirenkamąjį galės rinktis visų keturių universitetų studentai.

Pasak universitetų, jų studentai jau gali laisvai rinktis dominančius dalykus ir kituose Kauno universitetuose. Išklausiusiems tokį pasirenkamąjį studijų dalyką/modulį studentams rezultatai būtų įskaitomi universitetų studijų reglamentuose numatyta tvarka.

Ateinančiais metais Kauno universitetai taip pat rengiasi suaktyvinti Kauno kaip tarptautinio akademinio miesto statusą, numatyta bendrų projektų kaip pritraukti daugiau užsienio studentų, kaip Kaunas galėtų labiau reprezentuoti kaip patrauklus miestas užsienio studentams.

„Šiandien turime kalbėti ne apie konkuravimą šalies viduje, o apie tarptautiškumo didinimą ir mūsų universitetų patrauklumą studentams iš kitų šalių. Šiandieninis Kaunas, kaip studentų miestas, tikrai turi kuo didžiuotis – nuo studijų krypties pasirinkimo, darbo rinkos pasiūlos iki infrastruktūros plėtros. Esami bei būsimi studentai turi puikias perspektyvas savo ateitį kurti būtent čia ir mūsų universitetų indėlis yra labai svarbus“, – pranešime teigė KTU Studijų prorektorius Jonas Čeponis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA