V. Rupšys: kariuomenės divizija Lietuvoje galėtų atsirasti apie 2030-uosius | Kas vyksta Kaune

V. Rupšys: kariuomenės divizija Lietuvoje galėtų atsirasti apie 2030-uosius

BNS / Ignas Jačauskas 2023/01/19 22:27
Valdemaras Rupšys / DELFI nuotr.

Kariuomenės divizija Lietuvoje galėtų atsirasti apie 2030-uosius, sako Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys.

„Mes, kaip Lietuva, kaip trijų milijonų valstybė, tikrai turime turėti ne mažesnį vienetą, kaip divizija. Aišku, tokią diviziją, kurią mes vadiname tankų arba mechanizuota, būtų sudėtinga. Bet lengvąją diviziją mes galime pasidaryti. Ir tuos pajėgumus, kurių negalime užpildyti, jau dabar NATO, Amerikos vadovybė jau šiandien yra pažadėjusi, kad mums duotų“, – LRT ketvirtadienį sakė V. Rupšys.

Pasak jo, tokios paramos pavyzdys būtų sausumos aviacija.

„Manau, kad jei tolygus bus finansavimas, aišku, ir politiniai sprendimai turi būti, aš manau, kad pilnai galime sakyti, kad 2030-ais metais mes vidutinio dydžio diviziją galime turėti“, – teigė kariuomenės vadas.

Kariuomenės divizijoje paprastai tarnauja nuo 10 iki 15 tūkst. karių, ji susideda iš kelių brigadų.

Lietuvos kariuomenėje šiuo metu tarnauja apie 11,5 tūkst. karių profesionalų, beveik 3,5 tūkst. šauktinių, beveik 5,4 tūkst. karių savanorių.

Kariuomenės Sausumos pajėgų struktūroje šiuo metu yra trys brigados, viena jų sudaryta iš rezervo bei štabuose tarnaujančių karių.

V. Rupšys taip pat akcentavo, kad rengiant naujus NATO gynybos planus, kuriuos ketinama tvirtinti pavasarį ar vasaros pradžioje, būtina vertinti ne tik Rusijos, bet ir kitų regionų, Kinijos grėsmes.

„Šiandien karą ,vakarykštį karą su Rusija, galime kariauti dabar, NATO neturi problemų ir, greičiausiai, Rusija tą patį supranta. Bet mums reikia ruoštis rytojaus dienai ir karas gali būti kur kas platesnis, nei tik rytų pafrontėje su Rusija. Todėl mes jau šiandien turime galvoti, kad mūsų gynyba, pirmaeilis dalykas yra mūsų pačių su sąjungininkų pagalba“, – sakė jis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA