Kviečia į žiemišką pasivaikščiojimą po Ąžuolyną ir A. Mickevičiaus slėnį | Kas vyksta Kaune

Kviečia į žiemišką pasivaikščiojimą po Ąžuolyną ir A. Mickevičiaus slėnį

Sninga Kaune./Asociatyvi R. Tenio nuotr.

Gruodžio 29-ąją, ketvirtadienį, 12 val. kauniečiai ir miesto svečiai kviečiami susipažinti su Ąžuolyno parku žiemą, įveikiant atstumą iki A. Mickevičiaus slėnio. 

Renginį organizuoja Žaliakalnio bendruomenės iniciatyva „Pelėdų kava“.

Pažinti Ąžuolyną

Ketvirtadienio pasivaikščiojimas prasidės netoli LSU rūmų Sporto g., prie paminklo S. Dariui ir S. Girėnui Ąžuolyne. Dalyviai pamatys naujai rekonstruotą Dariaus ir Girėno stadioną, palygins šios Ąžuolyno dalies vaizdą su kadaise kpt. Stasio Dariaus parengtu Pirmojo Lietuvos stadiono planu–projektu.

Žengiant gilyn į Ąžuolyną paaiškės kaip XX a. pr. pradėtas apgyvendinti šis rajonas, 1922 m. įrengtas Parodų kalnas, 1930 m. – Kauno miesto sodininkystė su šiltnamiais, „kaimo lankos“ pavyzdžiu ir Vaidilutės taku, 1938 m. – Kauno Zoologijos sodas. 1955 m. naują, iki šiol iš principo išlikusį Ąžuolyno takų tinklą suprojektavo architektas Vladimiras Zubovas. 1979 m. buvo sukurta Ąžuolyne pastatyta Daliutės Onos Matulaitės skulptūra „Stumbras” (arch. A. Sasnauskas).

Pasivaikščiojimo metu taip pat bus paminėta šiais metais iškeliavusio Žaliakalnio skulptoriaus Leono Striogos (1930 – 2022) meninė kompozicija „Poilsis“, pastatyta Ąžuolyne 1966 m. ir ženklinusi autoriaus stiliaus posūkį neoklasicizmo linkme. Kartu su „Trijų mergelių“ dekoru, „Laiveliu“ Vytauto prospekte, „Sėdinčiomis merginomis“ Dainavoje, „Motinyste“ Laisvės al., „Poilsiu“ ji pradeda ir sudaro Kaunui skirtą L. Striogos darbų fondą.

Žvilgsnis į rekonstrukciją

Ekskursijos metu pamatysite įvykdytą Ąžuolyno rekonstrukciją – atnaujintą takų dangą, kelią dviračiams, poilsio ir laisvalaikio zonas, mažąją architektūrą, apšvietimą, pastatytus du naujus, savaime išsivalančius automatinius WC. Sužinosite, kad yra įrengtas pažintinis takas, kuriuo vaikštant galima sužinoti apie čia esamą augmeniją, gyvūnus bei vabzdžius, tarp jų ir į Lietuvos raudonąją knygą įrašytą niūriaspalvį auksavabalį.

Dalyviai sužinos apie Ąžuolyne įrengtus dvejus naujus laiptus, vedančius į Tunelio gatvę ir į Radvilėnų plentą, iš kur bus galima pasiekti ir A. Mickevičiaus slėnį. Girstupio upelio slėnyje Kaune mokytoju dirbęs žymiausias lenkų romantinis poetas mėgo ilsėtis, semdavosi jėgų kūrybai, jį aprašė poemoje „Gražina“. 1823 m. pavasarį poeto draugai slėnį pavadino A. Mickevičiaus slėniu, o ant akmens, kur poetas mėgdavo sėdėti, iškalė inicialus „A. M.“ ir „1823“. Poetui paliekant Kauną buvo surengta didelė šventė. 1918 m. akmuo su inicialais buvo iš naujo atrastas, ir nuo to laiko tapo Kauno poetų, „Poezijos pavasario“ renginių dažna vieta. Kaip ji atrodo žiemą?

Aplankys parodą

Kelionės pabaigoje dalyviai galės apsilankyti gretimoje Tunelio g. esančiame „Medžio stiliaus“ salone, kur veikia tarpukario fotomenininko Antano Ingelevičiaus paroda „Kūrėjas ir miestas“. Originalius, autentiškus vieno modernios fotografijos pradininkų darbus – Kauno miesto vaizdus maždaug prieš 100 metų – turės galimybę išvysti visi pasivaikščiojimo dalyviai.

Kelionė baigsis „Dainų slėnio“ stotelėje, ten dalyviai išvys kaip atrodo pradėta šio Kauno kampelio nauja rekonstrukcija.

Registruotis nereikia

Pasivaikščiojimą ves gidas Jonas Oškinis. Išankstinio apmokėjimo už vaikščiojimą nėra, jei norėsite, galėsite už pasakojimą atsilyginti arbatpinigiais. Registracija į šį pasivaikščiojimą nevykdoma, tereikia ateiti ketvirtadienį, gruodžio 29 d. vidurdienį, prie S. Dariaus ir S. Girėno paminklo. Raginama šiltai apsirengti ir pasirūpinti tinkama avalyne vaikščiojimui parke. Renginio metu gali būti fotografuojama ir filmuojama.

Daugiau informacijos – 8 612 49866 ir el. paštu: peledu.kava@gmail.com

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA