„Bermudų trikampio“ gyventojai toliau kenčia nuo sunkiosios technikos: kaip grįžti namo? | Kas vyksta Kaune

„Bermudų trikampio“ gyventojai toliau kenčia nuo sunkiosios technikos: kaip grįžti namo?

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Prieš porą mėnesių Dainavos rajone, „Bermudų trikampyje“ gyvenantys kauniečiai piktinosi čia atliekamais darbais, kurių metu planuojama nutiesti kelią greitosios medicinos pagalbos automobiliams. Darbams įsibėgėjus, gyventojams toliau kyla klausimų, kodėl po langais jiems važinės greitosios pagalbos automobiliai ir kodėl darbų metu yra užblokuojami įvažiavimai į kiemus.

„Gyvename Dainavos rajono, dar geriau žinomoje kaip „Bermudų trikampis” dalyje. Šiuo metu šalia mūsų namo yra atnaujinama pagrindinė gatvė, kuria patenkama į daugelį „Bermudų trikampyje” esančių daugiabučių. Kiek mums, gyventojams, yra žinoma, darbai čia nebuvo derinti su gyventojais ir apie pačius darbus gyventojai sužinojo tik pamatę sunkiąją techniką. Taip pat, paaiškėjo, kad darbai buvo pradėti vykdyti, kad pro „Bermudų trikampyje” esančius daugiabučius galėtų važiuoti greitoji pagalba ir taip nukirsti kelią.

Viešojoje erdvėje kilus skandalui, kad pro pat laiptines važiuos greitoji pagalba, Kauno miesto savivaldybė pateikė šiek tiek informacijos, pristatydama šiuos kelio atnaujinimus kaip „Bermudų trikampio” kelio infrastruktūros atnaujinimus”, – laiške rašė kaunietis.

Jo teigimu, apie „infrastruktūros atnaujinimus” buvo kalbama tokiomis skambiomis frazėmis, kad dalis gyventojų net apsidžiaugė.

„Galvojo, kad ne tik, kad bus pagrindinis kelias atnaujintas (jo būklė buvo tragiška ir jei ne greitoji pagalba, tai niekas nežadėjo atlikti jokių atnaujinimų), bet galimai ir įvažiavimus į kiemus savivaldybė „prie to pačio” sutvarkys, kurie taip pat yra prastos būklės, bet dabar, atliekant darbus, ir važinėjant sunkiajai technikai, panašu, kad pabaigus darbus bus tragiškos būklės kelias”, – dėstė vyras.

Praėjusią savaitę kaunietis pastebėjo, kad įvažiavimai į kiemus „Bermudų trikampyje” kol kas ne tik, kad nėra tvarkomi, bet jie užtveriami šaligatvio borteliais.

„Pažymėtina, kad tai yra vieninteliai patekimai į kiemus, tai kyla pagrįstas klausimas, kaip po tokios „rekonstrukcijos”, užtveriant vienintelius įvažiavimus į kiemus, į juos pateks „Bermudų trikampio gyventojai”? Atrodo, kad kelias, kuriuo gyventojai keliolika metų naudojosi yra atitveriamas bordiūrais, kad iš kiemų išvažiuojantys gyventojai tiesiog į jį net negalėtų įvažiuoti ir į kiemus įvažiuoti gyventojams paprasčiausiai net nebus įmanoma. Situacija tikrai labai rimta ir įdomi”, – rašė kaunietis.

Vyras taip pat dar kartą pabrėžė, kad darbai „Bermudų trikampyje” vyksta ne tik, kad neišdiskutavus projekto su gyventojais, kauniečiai neturėjo ir jokios informacijos apie darbų eigą.

„Kiekvieną dieną grįždami namo tiesiog spėliojome, kada jau nebegalėsime įvažiuoti į kiemus, o kada ne. Patys gyventojai ieškojo būdų, kaip įvažiuoti, išvažiuoti iš kiemų, kai buvo pradėti darbai, kur statyti automobilius ir t.t.

Akivaizdu, kad prieš pradedant darbus, pati savivaldybė apie tai išvis net negalvojo. Tačiau, tai kas dabar vyksta, kai tiesiog bordiūrais uždaromi vieninteliai įvažiavimai / išvažiavimai į kiemus, panašu, kad pagal savivaldybę, ar jos sudarytą projektą, reiškia, jog gyventojai net negalės įvažiuoti ir išvažiuoti iš savo kiemo automobiliais. Tragikomiška situacija”, – trečiadienį, lapkričio 30 dieną, skundėsi vyras.

„Bermudų trikampis” / Skaitytojo nuotr.

Teks nusivilti: įvažų remontas – nenumatytas

Kone po savaitės, gruodžio 6 dieną, sulauktame Kauno miesto savivaldybės komentare nurodoma, kad šiuo metu vykdomas pagrindinio „Bermudų trikampio” pravažiavimo kelio sankasos įrengimas. Tam, kad eismas būtų atnaujintas, per šį mėnesį planuojama įrengti kelio pagrindus.

„Šiame projekte numatyta atnaujinti pagrindinį pravažiavimo kelią, šaligatvius, naujai įrengti pravažiavimo kelią su šaligatviais nuo Greitosios medicinos pagalbos stoties iki Taikos pr. (ties Taikos pr. 86B ir 86C). Įvažų (atšakų) remontas projekto apimtyje nėra numatytas”, – teigė Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

Remiantis Centriniu viešųjų pirkimų portalu, infrastruktūros rekonstrukciją Pramonės, Taikos prospektų ir Draugystės gatvės ribojamame kvartale atlieka AB „Kauno tiltai“. Su bendrove šių metų liepos 13 d. pasirašyta beveik 335 tūkst. eurų vertės sutartis.

Pagal ją rangovas įsipareigojęs parengti privažiavimo kelio naujos statybos techninį darbo projektą ir atlikti kelio statybos darbus. Savivaldybės suformuotoje techninėje užduotyje nurodoma, kad kelio su šaligatviais ilgis bus apie 650 m, šaligatvių ilgis – apie 625 m.

Tiesa, viešai prieinamuose dokumentuose nepateikiama jokia iliustracinė projekto medžiaga ar brėžiniai, tad vietos gyventojai gali tik spėlioti, kaip atrodys ir kur tiksliai eis naujasis vienpusis kelias.

Pristatė po pasipiktinimo

Kaip naujienų portalui „Kas vyksta Kaune” nurodė A. Pakalniškis, vadovaujantis galiojančiais teisės aktais pravažiavimo kelio ties Taikos pr. 86B ir 86C techniniam projektui viešinimas ir statybos leidimas nėra privalomas. Tačiau atsižvelgiant į vietos gyventojų prašymus, projekto sprendiniai buvo pristatyti spalio 20 dieną „Bermudų trikampyje”, ties Taikos pr. 86B, 86C namais.

„Bus aiškiai atskirti pėsčiųjų ir automobilių srautai. Tuo pačiu imsimės papildomų priemonių, neleisiančių šioje vietoje tranzitinio eismo”, – pridūrė A. Pakalniškis.

„Bermudų trikampio“ infrastruktūros atnaujinimas organizuojamas remiantis jungtine Kauno miesto susisiekimo komunikacijų remonto Centro, Dainavos, Eigulių, Petrašiūnų, Šančių ir Žaliakalnio seniūnijose sutartimi.

Preliminarų 26 mln. eurų vertės susitarimą dėl didelės apimties darbų Viliaus Šiliausko atstovaujama Kauno savivaldybės administracija 2019 m. rudenį pasirašė su bendrovėmis „Kauno keliai“, „Kauno tiltai“ ir „Autokausta“.

Dėkojame kauniečiams už tai, kad praneša apie aktualius įvykius. Jei ir jūs norite pasidalinti savo informacija ar nuomone apie Kauno aktualijas, rašykite pasinaudoję spec. forma „Pranešti naujieną“ arba per „Facebook“ puslapio privačias žinutes.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA