Dalis „Ignitis‟ vartotojų sulaukė netikėtos žinios: įmonė atsisako nefiksuotų elektros tiekimo planų | Kas vyksta Kaune

Dalis „Ignitis‟ vartotojų sulaukė netikėtos žinios: įmonė atsisako nefiksuotų elektros tiekimo planų

delfi.lt / Vytautas Budzinauskas 2022/12/02 17:50
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Elektros tiekėjo „Ignitis‟ buitiniai klientai pastaruoju metu gavo pranešimų apie kainodaros pakeitimus, kuriais atsisakoma nefiksuotų planų ir siūloma sudaryti trejų metų trukmės sutartis su fiksuota kaina. Bendrovė aiškina, kad taip klientai gaus daugiau naudos, be to, su birža susieti planai lieka.

Į „Delfi‟ kreipęsi skaitytojai ir portalo kalbinti internete pasisakę klientai stebisi pasikeitimais (visi vardai pakeisti).

Odeta pasidalijo ir atsiųstais laiškais bei savo skaičiavimais. Moteris nemano, kad nauji pasiūlymai jai naudingesni.

Ji teigia turinti „Minimalų‟ planą su nefiksuota kaina, neterminuotą sutartį. Be valstybės 9 centų kompensacijos jos tarifai yra: dieninis – apie 0,437 euro už kWh, o naktinis – 0,294 euro už kWh (su PVM).

Dabar gi Odeta sulaukė siūlymo, kur dieninė kaina yra 0,502 euro už kWh, o naktinė 0,35 euro už kWh (36 mėn. trukmės sutartis, kainos su PVM, be valstybės kompensacijos).

„Jei nieko nedarysiu, įtrauks automatiškai, bet tada neteksiu 30 eurų nuolaidos‟, – sako moteris.

„Ignitis‟ savo laiške pažymi, kad „jeigu nieko nedarysite, 36 mėn. planas be nuolaidos Jums įsigalios nuo 2023 m. sausio 1 d.‟. Turima omenyje 30 eurų nuolaida, jeigu planas bus pasirinktas iki gruodžio 30 dienos.

Pateikiame bendrovės laiško klientei ištrauką:

„Ignitis“ pasiūlymas

„Jeigu su pokyčiais nesutinkate ir pateiktas pasiūlymas Jums netinka, turite teisę per 30 kalendorinių dienų nepritarti sutarties sąlygų pakeitimui ir (ar) nutraukti sutartį‟, – teigia bendrovė.

„Ignitis‟ atstovė Laura Beganskienė sako, kad bendrovė iš tiesų atsisako tokių planų, kurie tiekėjo krepšelyje buvo vadinami „nefiksuotais‟.

„Tačiau jie nebuvo susiję su biržos planais. Pagal sutartį šių planų kainą galėjome keisti bet kada, bet klientams buvome davę pažadą, jog kaina keisime kas pusę metų. Atėjus momentui, kai reikėjo atnaujinti plano kainą 2023 metų pirmam pusmečiui, pamatėme, jog ji viršijo sunkiai suvokiamą ribą – 65 centus už kilovatvalandę.

Todėl priėmėme sprendimą šio plano atsisakyti, o jį turėjusiems klientams pasiūlėme šiuo metu pigiausią fiksuotą variantą, kurio kaina žemesnė net per 20–25 centus. Tuo tarpu su birža susietas planas „Išmanus“ lieka‟, – aiškina atstovė.

Odeta svarsto, kad veikiausiai pasirinks „Išmanų‟ planą su biržos kaina.

Tačiau į redakciją parašė šį planą jau turintis Algirdas. Anot jo, „Ignitis‟ „vienašališkai“ pradėjo keisti pasirašytų sutarčių kainas – „didina tiekimo paslaugos (savo maržos) kainą“.

„Tai daro nauja redakcija išdėstę sutarties bendrąją dalį ir bandydami pakeisti sutarties specialiąją dalį, kuria nustatyti konkretūs tarifai. Nežinau, ar tai daro visiems planams, tačiau aš pranešimą gavau.

Mano planas „Išmanusis“, kuris yra neterminuotas ir pagal kurį už elektrą moku priklausomai nuo „Nord Pool‟ Lietuvos kainos zonos vidutinės kainos‟, – teigia Algirdas.

Jis sako, kad sutarties specialiojoje dalyje yra nustatyta, kad šiame plane „Ignitis“ marža (paslaugos tiekimo dedamoji) yra 0,00814 euro už kWh. Naujienlaiškyje nurodyta, kad savo maržą bendrovė didina iki 0,02821 euro už kWh. Tai yra, 2 centais.

Tai yra Algirdo gautas laiškas su minėtu kainos pakeitimu.

„Ignitis“ siūlymas dėl „Išmanaus“ plano

„Ignitis‟ atstovė L. Beganskienė sako, kad plano „Išmanus“ kainodaroje pristato pasikeitimų, kurie „suteiks aiškumo ir pastovumo klientui‟.

„Iki šiol šio, su birža susieto plano, tiekimo paslaugos dedamoji galėjo būti keičiama bet kuriuo metu ir neribotą kiekį kartų. Dabar ši kainos dalis nustatoma kalendoriniams metams, ir, esant galimybei, bus mažinama metų eigoje. Klientai galės būti tikri, jog ši kainos dedamoji netikėtai nepadidės‟, – teigia atstovė.

Anot jos, tiekimo paslaugos dedamosios kaina padidėjo apie 2 centais už kWh, tačiau tai vis tiek esą lieka pigiausias pasiūlymas rinkoje, jei klientas suvartoja apie 100 kWh per mėnesį.

„Verta paminėti, jog „Ignitis“ taiko gryną „Nord Pool“ elektros energijos biržos vidurkį, neperskaičiuodamas kainos pagal visos Lietuvos suvartojimą, kaip tai daro kai kurie kiti tiekėjai. Tai, beveik visada, lemia mažesnę biržos kainą, kurią klientui ir patogu suprasti – ją visada galima pasitikrinti „Nord Pool“ puslapyje‟, – sako L. Beganskienė.

„Taigi, planas „Išmanus“ turi mažiausią maržą per kilovatvalandę, nuo šiol ji nustatoma kalendoriniams metams, taikome gryno biržos kainos vidurkio principą – todėl klientui yra aišku kiek jam reiks mokėti‟, – apibendrina bendrovės atstovė.

Algirdas teigia, kad sutartyje nebuvo matęs punkto, jog dedamoji galėjo būti keičiama bet kuriuo metu.

Lietuvoje veikia ir kiti nepriklausomi tiekėjai: bendrovės „Elektrum Lietuva‟, „Enefit‟, „Birštono elektra‟, „EGTO Energija‟.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA