Šių metų biudžeto Seimui nepakako – į komandiruotes vyks kitų metų sąskaita | Kas vyksta Kaune

Šių metų biudžeto Seimui nepakako – į komandiruotes vyks kitų metų sąskaita

BNS / Jūratė Skėrytė 2022/11/26 16:36
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Išnaudoję šiems metams komandiruotėms skirtas lėšas parlamentarai į jas vyks kitų metų sąskaita.

Per Seimo valdybos posėdį šią savaitę apie tai pranešė parlamento pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, ji savo ruožtu prašė parlamentarų gerai įvertinti komandiruočių būtinybę.

„Lėšos, skirtos komandiruotėms šiems metams, jau yra išnaudotos, bet tai nereiškia, kad poreikis dalyvauti svarbiuose renginiuose gruodžio mėnesį ir lapkričio pabaigoje dingo“, – sakė ji.

„Siūlymas būtų toks – dar kartą kreipiuosi į valdybos atstovus, į frakcijos atstovus per valdybos narius, kad Seimo nariai, teikdami prašymus dalyvauti komandiruotėse, labai kruopščiai įvertintų būtinybę, o reikalingas lėšas, kito sprendimo nėra, skolinsimės iš kitų metų komandiruotėms skirtų lėšų. Kito sprendimo nėra“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Tą patį posėdį Seimo valdyba pritarė Laimos Mogenienės, Luko Savicko ir Tomo Tomilino dalyvavimui Europos žaliųjų partijos kongrese, Vytauto Mitalo – Liberalų ir demokratų aljanso už Europą partijos tarybos posėdyje, Audroniaus Ažubalio – NATO Parlamentinės Asamblėjos transatlantiniame forume.

Seimo kanceliarijos duomenimis, iki lapkričio 8-osios komandiruotėms išleisti 458 tūkst. 898 eurai.

Tai nėra galutinė suma, nes už lapkričio mėnesį Seimo kanceliarija dar nėra gavusi visų sąskaitų iš paslaugų tiekėjų.

Šiemet Seimo narių komandiruotėms iš viso buvo numatyta pusę milijono eurų.

Seimo Spaudos tarnyba BNS teigė, kad šiuo metu komandiruočių išlaidos nėra apmokamos iš kitų metų biudžeto.

„Panaudojimas iš kitų metų biudžeto lėšų galėtų atsirasti tik tuo atveju, jei gruodžio mėnesio pabaigoje Seimo valdyba priimtų naujus sprendimus dėl būsimų komandiruočių ir jų išlaidų nespėtume apmokėti iki šių metų pabaigos ar neužtektų lėšų. Taip pat atkreipiame dėmesį, kad planuojami mokėjimai už 2022 metus dėl iš tiekėjų laiku negautų sąskaitų gali persikelti į 2023 metų apmokėjimus“, – nurodė Seimo Spaudos tarnyba.

Seimo vicepirmininkas, atsakingas už komandiruotes, Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas nebuvo tikras, ar dėl teisinių dalykų bus įmanoma už šių metų komandiruotes apmokėti iš kitų metų biudžeto.

„Nesu tikras, ar taip bus, ar bus mokama iš dabartinių Seimo kanceliarijos kitų eilučių, ar dar kitaip“, – BNS sakė jis.

Seimo vicepirmininko teigimu, šių metų komandiruočių biudžetas gali būti viršytas 5–10 procentų.

„Metų pradžioje komandiruotėms buvo numatytos tos pačios lėšos, kokios skirtos per COVID-19 laikotarpį, tai yra 300 tūkst. eurų metams. Reikėjo gerokai didesnės sumos, mes ją padidinome, atstatėme iki prieškovidinius laikus, bet kadangi viskas pabrangę, akivaizdu, kad tą metams suplanuotą sumą viršysime mažiau negu 10 procentų“, – sakė V. Mitalas.

Anot jo, gruodį suplanuota svarbių komandiruočių.

„Laikas įtemptas, reikia daug kur nuvykti, sudalyvauti, kitąmet Vilniuje vyks NATO didelis renginys, natūralu, kad iki to reikės ir į JAV nuvažiuoti, ir į kitus NATO Parlamentinės Asamblėjos renginius. Būtent tai artimiausiu metu, gruodžio mėnesį, ir kainuos“, – BNS sakė parlamentaras.

Kol kas nežinomas tikslus kitų metų Seimo narių komandiruočių biudžetas, nes Seimo valdyba dar nėra jo patvirtinusi.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA